Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (17 юни 2014)
 
Из печата: Болниците точат касата с несъществуващи лекари
"Болниците точат касата, като наемат несъществуващи лекари и отварят нови отделения. Здравните заведения имали практиката да уговарят медици, които оставят дипломите си при тях, без реално да работят. За услугата някои получавали по 900 лв. Така с лекарите фантоми болниците създавали нови отделения и вземали пари от Здравната каса." Това четем днес в "Телеграф", който цитира изказване на уролога Димитър Шишков пред "Дарик". "Той даде конкретен пример с анестезиолог, който работи в Германия, но си е оставил дипломата в частна клиника, за да може там да бъде открито допълнително отделение", уточнява вестникът.  "Д-р Шишков смята, че единственият начин да се прекрати тази порочна практика е час по-скоро да бъде въведена стриктно разписана и строго съблюдавана здравна карта", допълва материал на "Монитор" и продължава: "Проблемът с лекарите фантоми не е от вчера. Има болници, които наистина назначават хората фиктивно заради дипломата със специалност, каквито изисквания има МЗ, за да даде разрешение за дейност. Тези лечебни заведения не са много, но не бива да ги има. Така коментира проблема пред "Монитор" председателят на Българския лекарски съюз д-р Цветан Райчинов." И още: "Д-р Райчинов обясни, че нееднократно са напомняли на здравната каса да  проверява дали лекарите действително работят на посоченото място не по ЕГН-то, датата на раждане и адреса, а по УИН кода, който дава по-пълна информация за лицето. Председателят на съсловната организация посочи, че съюзът няма право да прави такива проверки, но подкрепя всяка инициатива, която цели да бъде пресечена тази некоректна практика както към лекарското съсловие, така и към пациентите."
СВЕТОВЕН КОНГРЕС ПО ВИДЕОУРОЛОГИЯ СЕ ПРОВЕЖДА У НАС
От 19 до 22 юни в София ще се проведе XXV Световен конгрес по видеоурология. Програмата включва 130 видеопрезентации и 67 постера по темите за онкоурология, уролитиаза, съвременни методи за диагностика, симулатори в урологията. Предвидени са и практически сесии по лапароскопска и ендоскопска урология, както и за приложението на лазерни технологии.
 
ОБСЪЖДАТ РЕАКЦИЯТА НА ЛЕЧЕБНИТЕ ЗАВЕДЕНИЯ ПРИ ЕКСТРЕМНИ СИТУАЦИИ
На 26 и 27 юни 2014г. в хотел "Радисън", София ще се проведе Европейска конференция "Европейска интеграция за адекватна и навременна реакция  на ЛЗ при екстремни ситуации",  организирана от Регионалния съюз на болниците "Стара планина", с подкрепата на немската Ecclesia Group. В нея ще участват представители на: Европейското сдружение на болничните мениджъри, мениджъри на лечебни заведения от страната, експерти.
 
ВЕСКА СЪБЕВА: НОИ ЗАДРЪСТИ НЕЛК С НЕСПРАВЕДЛИВИ ЖАЛБИ СРЕЩУ ХОРА С УВРЕЖДАНИЯ
Хиляди хора с увреждания чакат с месеци решенията на НЕЛК за това какъв е процентът на тяхната инвалидност. За това алармира пред Zdrаve.net Веска Събева, зам.-председател на Националния съвет за интеграция на хора с увреждания. Тя обясни, че причината за това е, че от Националния осигурителен институт обжалват голяма част от решенията на ТЕЛК. Така националната експертна комисия е задръстена с такива жалби и от там в момента записват часове за преглед чак за 2015 г. Според Веска Събева в голямата си част жалбите на НОИ са неоснователни, тъй като се оказва, че НЕЛК или съдът отхвърлят почти всички от тях. По думите й няма яснота въз основа на какви критерии от осигурителния институт не признават толкова много решения на ТЕЛК.
 
БЛС ИСКА СПЕШНА СРЕЩА С ПРЕМИЕРА, ФИНАНСОВИЯ МИНИСТЪР И ДЕПУТАТИ
Спешна среща с премиера, финансовия министър и председателите на всички парламентарни групи искат от Българския лекарски съюз. Ръководството на организация е изпратило писмо с това искане "във връзка със създалата се сложна обществено-политическа обстановка в страната, както и задълбочаването на финансовата нестабилност в системата на здравеопазване", съобщават от там.
"На срещата бихме желали да обсъдим  всички  възможности за преодоляване на рисковете, свързани със здравето на нацията", се казва в писмото, подписано от председателя на УС на БЛС д-р Цветан Райчинов.
 
ПАДАНЕТО НА ПРАВИТЕЛСТВОТО - КРАХ ЗА ЗДРАВНАТА СИСТЕМА?
За апокалиптичен вариант на развитие на ситуацията в здравеопазването предупреждават от ЦЗПЗ. "След енергийната и политическа криза в държавата се очертава криза в здравеопазването, чиито последици могат да са много по-тежки за гражданите. Пред НЗОК се очертава дефицит от 500 милиона лева, от които около 400 за болнична помощ и около 100 за лекарства. Ако НЗОК спре плащанията на болниците, дефицитът от 400 милиона ще се прехвърли върху тях. Това означава, сегашните дългове на болниците, които се изчисляват на над 400 милиона да се удвоят до края на годината, а много от лекарите и сестрите да останат без заплати", посочват от Центъра. Другата възможност според тях е част от тези недостигащи в публичния фонд пари да бъдат платени от пациентите. "От последните обаче ще платят само тези, които могат да си позволят, останалите просто ще останат без лечение", коментират от организацията. И правят следния анализ: "Последните политически събития сочат, че настоящият Парламент ще работи най-много още един месец. За да има избори в края на септември, както изглежда се договарят партиите, Народното събрание трябва да бъде разпуснато два месеца по-рано, тоест най-късно в края на юли. Следователно Народното събрание има най-много 5 седмици, което по техния Правилник означава 15 работни дни. В колко от тях ще има кворум никой не знае.