Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (12 юни 2014)
 
ЖЕНА ПРЕБИ МЕДИЦИНСКА СЕСТРА В ПАЗАРДЖИШКАТА БОЛНИЦА
Инцидентът е станал вчера по време на дежурството на медицинската сестра в Инфекциозното отделение. Извършителката е придружителка на 74-годишната си майка, която е настанена в отделението след тежък инсулт. Пациентката е обездвижена и това наложило да бъде настанена с придружител- Директорът на областната болница д-р Васил Вълчев заяви, че началникът на отделението е отправил устно предупреждение за арогантното поведение на придружителката спрямо екипа. Въпреки това жената е нападнала 64-годишната медицинска сестра, нанесла й е рани в областта на лицето с нокти и охлузвания по цялото тяло.
По време на инцидента е повикана охраната на болницата, след това на място пристигнала и полиция. Нападнатата сестра е освидетелствана от съдебен лекар.
45-годишната нападателка от Ракитово е задържана, по случая е образувано бързо досъдебно производство.
 
ЦСМП СОФИЯ-ГРАД ЩЕ ПРАВИ КАЧЕСТВЕНА ЛИСТА НА СОФИЙСКИТЕ БОЛНИЦИ
Има идея Центърът за спешна медицинска помощ в София-град да получава информация от болницата, в които е закарал пациент, за изхода от неговото лечение. Това съобщи по време на пресконференция вчера временният директор на центъра д-р Александър Златанов. Той представи пред медиите "отчет" за това какво е свършил през първата седмица на своето назначение и какви са бъдещите му намерения за организация на работата. Д-р Златанов уточни, че е водил разговори с директори на софийските болници да бъде изготвена листа, която да дава информация за това какво са свършили лечебните заведения по отношение на закараните им спешни пациенти. Според него по този начин ще се види кои болници работят най-добре и къде трябва да бъдат карани пациентите от линейките. По думите му това ще повиши конкуренцията между тях и съответно качеството.
 
БОЛНИЦИТЕ ЩЕ ОБУЧАВАТ ПАРАМЕДИЦИ И ЛЕКАРСКИ АСИСТЕНТИ
Новите медицински професионалисти, каквито са парамедиците, лекарските асистенти, здравните асистенти, болногледачи  и др. ще се обучават в университетските и многопрофилните болници. Това се предлага в законопроект за изменение и допълнение на Закона за професионалното образование и обучение, който бе дискутиран днес в парламентарната здравна комисия. Той бе представен от председателя на комисията по образование Ваня Добрева, която уточни, че става въпрос за въвеждането на обучение чрез работа на кадри за нуждите на здравеопазването. "Смятаме, че по този начин ще можем след една-две години да започнем решаването на проблема с липсата на кадри", каза тя.
Д-р Росен Радев от дирекция "Здравна политика" на МЗ съобщи, че в министерството вече са регламентирали възможността парамедици да се обучават за срок от три години в медицинските колежи. Лекарски асистенти пък ще бъдат обучавани четири години в медицинските факултети.Той уточни, че вече има заявки от медицинските университетите във Варна и в София да обучават парамедици и лекарски асистенти. По думите му освен тези две професии на здравната система са нужни също така болногледачи, здравни асистенти и асистенти по дентална медицина. "Предложението на комисията по образование всички тези кадри да се обучават в центрове към болниците е много хубаво. Там те ще получат професионална подготовка от специалисти", каза д-р Радев.
Депутатите от парламентарната здравна комисия също се съгласиха, че идеята медицинските специалисти да получават професионално обучение докато учат, е добра. Те обаче заявиха, че трябва да се постигне по-голяма яснота кой какви задължения ще има, като например кой ще има право да извършва манипулации на пациента и какви точно. Известни разногласия имаше и за това дали професии като болногледачите, санитарите и здравните асистенти трябва да имат средно образование или основно. За средно образование се обяви депутатът от ГЕРБ д-р Лъчезар Иванов. На противното мнение пък беше Ваня Добрева от Коалиция за България. Тя отбеляза, че идеята е да има различен образователен ценз за различните професии. Мнението й бе подкрепено от народния представител от ДПС д-р Нигяр Джафер.
В края на дебата зам.-министърът на здравеопазването проф. Чавдар Славов заяви, че компетенциите на различните специалисти ще бъдат регулирани в наредби. "За да имаме компетенциите, отговарящи на европейските директиви, трябва да имаме квалификация и ценз за тази квалификация. Не е казано, че всеки ще получи диплома. Диплома за висше образование ще получат парамедиците и лекарските асистенти. Няма нищо лошо в образователната ни система след осми или след десети клас да се обучават здравни асистенти, които ще бъдат помощници на специалистите по здравни грижи. Също и шофьорите на парамедиците", каза той.
 
СТАРОЗАГОРСКАТА БОЛНИЦА СПИРА ПРИЕМА НА ПАЦИЕНТИ
Старозагорската университетска болница спира приема на болни от утре и започва пренасочване на пациентите си към частните болници. Причината: запор на всички сметки на болницата, наложен от общината. Стъпката е предприета без предварителна информация и без разговори с ръководството на лечебното заведение, съобщава пред медиите изпълнителният директор на лечебното заведение проф. Петрана Чакърова. Болницата дължи на община Стара Загора 450 000 лв. за местни данъци и такси за близо 10 години назад."Това е нехуманен, непристоен и неприличен акт от страна на общинското ръководство", заяви проф. Чакърова, цитирана от dariknews.bg. "Когато правят запори нека не забравят, че това е единственото място, където се извършва хемодиализа на болните и когато запорират крайните средства до стотинка, тези пациенти трябва да ги оставим на произвола на съдбата. В правото си са да искат задълженията, но не могат да ни оставят без една стотинка, не е човешко това отношение към болните", коментира тя. По думите й, общинското ръководство и кметът Живко Тодоров трябва да отговорят на въпроса дали повече желаят оставките на ръководството на болницата или нормалното лечение на пациентите. "Ако това ще спаси живота на пациентите сме готови да подадем оставки, но ръководството на общината трябва да даде отговор пред обществеността дали това поведение, този рекет и изнудване се вписва в морала им", заяви още проф. Чакърова.
 
КАСАТА ПЕСТИ 6 МЛН. ЛВ. СЛЕД ДОГОВАРЯНЕТО ЗА МЕДИЦИНСКИТЕ ИЗДЕЛИЯ
Договарянето на отстъпки за медицински изделия приключи, а резултатът от него е, че за следващите шест месеца НЗОК ще спести по това перо 6 млн. лв. Това става ясно от съобщение на осигурителната институция, изпратено до медиите.
Списъкът с медицински изделия, които НЗОК ще покрива от 1-ви юли извън клиничните пътеки, съдържа общо 1548 продукта, като 1028 от тях са в болничната помощ, а 520 - в извънболничната. От всички тях на 100% касата ще заплаща 177 продукта, 170 от които - в болничната помощ. Сред напълно покриваните от НЗОК медицински изделия са такива като сърдечни клапи, коронарни и периферни стентове, тест-ленти. Половин година по-късно от обещаното, броят тест-ленти, които касата ще плаща годишно, е увеличен от 150 на 300. Хората с някои редки болести също могат да открият добра новина в съобщението на осигурителната институция: от началото на юли тя ще заплаща незалепващите превръзки за булозна епидермолиза. От касата съобщават още, че е изготвен публичен и достъпен за граждани и специалисти списък на медицински изделия, което гарантира легитимността както на вносители и производители, така и на самите изделия. Създадена е и система за кодиране и специализиран информационен модул, която ще доведе до по-добър контрол при разхода на средства за болнична помощ - от една страна, а от друга - ще осигури база данни по елементи с цел по-добро и обосновано планиране на бюджетните средства, информират още от там.
Продуктите в Списъка на медицинските изделия, прилагани в извънболничната помощ, са групирани в 4 големи раздела, както следва:
Тест-ленти за измерване на кръвна захар - НЗОК ще заплаща възможно най-ниската цена от 28.00 лв.;
Изделия за илео- и коло - стоми - запазен е заплащаният към момента месечен лимит  в размер до 139.20 лв.;
Изделия за цистостома и друг изкуствен отвор на пикочните пътища - запазен е заплащаният към момента месечен лимит в размер до 206.40 лв.
Незалепващи превръзки за пациенти с булозна епидермолиза  - определени са три стойности за месечен лимит, на база на становища на националния консултант, както следва: за епидермолизис булоза симплекс - до 132.00 лв.; за епидермолизис булоза леталис - до 924.00 лв.; за епидермолизис булоза дистрофика - до 1849.00 лв.
 
БЕЗПЛАТНИ ПРЕГЛЕДИ ЗА ВЕНОЗНИ И СЪДОВИ ЗАБОЛЯВАНИЯ
Безплатни диагностично консултативни прегледи за пациенти с венозни и съдови заболявания организират специалистите от отделението по съдова хирургия в болница "Софиямед", съобщават от лечебното заведение. Те ще се извършат на 19-ти юни от 10:00 до 15:00ч. и на 20-ти от 13:00 до 17:00ч. Предварителното записване става на тел.   0700 31 051         0700 31 051
 
В ПЕЧАТА: АКО БЮДЖЕТЪТ НА НЗОК НЕ СЕ АКТУАЛИЗИРА, ПАРИТЕ ЩЕ СТИГНАТ ДО СЕПТЕМВРИ
Част от проблемите с финансите на касата се крият в неефективната извънболнична помощ. Това става ясно от думите на управителя на НЗОК д-р Румяна Тодорова пред "Стандарт". Ето обяснението й: "… голяма част от хрониците сега се лекуват в болниците. Една част от изводите е, че имаме неефективна извънболнична помощ. Специалистите работят в извънболничната и болничната помощ и това дава възможност на лекаря да вкара пациента в болница, защото така е по-спокоен. Но така болниците вършат цялата работа и специализираната помощ няма стимул да се развива и се намира в недобро състояние."
Управителката на касата казва, че ако няма актуализация на бюджета, парите в НЗОК ще стигнат до септември, а останалото ще трябва да мине към следващата година. "Но има един малък резерв от около 100 млн. лв., който също ще използваме, а очакваме да видим и какво ще е преизпълнението на приходите от НАП", уточнява тя. 
От "Преса" научаваме, че "здравният министър д-р Таня Андреева си тръгва неудовлетворена". "Постигнахме спокойствие в системата. Но съжалявам, че аз няма да мога да направя реформата в болничната сфера и окрупняването на лечебните заведения", сподели тя", пише изданието.