Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (9 юни 2014)
 
НА ВНИМАНИЕТО НА ГРАЖДАНИТЕ ОТ ГРАД ВАРНА.
На вниманието на гражданите от град Варна, получили писмена покани за извършване на скринингови изследавния  по програмата "Спри и се прегледай"
на Министерство на здравеопазването:
Уважаеми граждани, уведомяваме Ви, че в ДКЦ "Чайка" ЕООД можете да извършите посоченото в писмената покана скринингово изследване. Необходимо е да носите само покана и лична карта. Посочените изследвания са напълно безплатни. Програмата е с обществено значим характер, насочена към профилактика и превенция на раковите заболявания, включва скринингови изследвания за рак на млечна жлеза, рак на маточна шийка и дебело черво.
Срок на кампанията до 21.09.2014 г. Координатор по програмата:  ДКЦ "Чайка" ЕООД  Информационен център - каб. № 4 / 1 етаж. тел:  052 /786 901 
еmail: dkc_chaika@abv.bg   www.dkcchayka.bg 
 
РЕВОЛЮЦИОННА СИСТЕМА ЗА ИНСЕМИНАЦИЯ ЗА ПЪРВИ ПЪТ В БЪЛГАРИЯ СЕ ПРИЛАГА ВЪВ ВИЕНА ИН ВИТРО ЦЕНТЪР
Иновативната система чрез бавно инжектиране EVIE дава два пъти по-голям шанс за успешно забременяване. За първи път в България Виена Ин Витро Център въвежда иновационна система за инсеминация чрез удължено инжектиране. Системата се нарича EVIE и представлява малка механична помпичка за еднократна употреба. Чрез нея семенната течност се инжектира бавно в матката в продължение на четири часа, с което процесът се приближава до естественото забременяване. В сравнение с класическата инсеминация, успеваемостта на новия метод е повече от два пъти по-висока, за което свидетелстват направените до този момент три независими проучвания. Резултатите от първите по-големи тестове, проведени в Германия, Австрия, Италия и Франция показват, че кумулативната успеваемост при 4 опита с помощта на новия метод е 63%, спрямо 22% от 4 класически инсеминации. Новата система помага да се предотвратят някои от недостатъците на класическата инсеминация като изтичане на семенната течност обратно към маточната шийка или перитонеалното пространство, отключване на имунна реакция и други. Помпичката симулира естествения процес на зачеване, като поетапното впръскване увеличава шансовете и периода, в който спермотозоидите да срещнат яйцеклетката. С въвеждането на революционната система във Виена Ин Витро Център, България се нарежда до най-напредналите страни в Западна Европа. Това става благодарение на богатия международен опит и стремежа към най-добрите решенияпри лечение на безплодие, които Виена Инвитро Център прилага. Повече информация за новия метод, пациентите могат да получат на тел.: 02/420 0279 и 0898 399 288.
 
 

В ПЕЧАТА: НОСТАЛГИЯ ПО ЗАВОДСКИТЕ И УЧИЛИЩНИТЕ ЛЕКАРИ - ИКОНОМИСТ ПРАЩА СТУДЕНТИ ДА ЛЕКУВАТ ДЕЦАТА
Заводските и училищните лекари трябва да се върнат. Това казва в статия в "Дума". В своя текст икономистът доц. Йордан Съев напомня, че с въвеждането на всеобщо безплатно здравеопазване в България през 1948 г. се пристъпва към създаването на лекарски кабинети в предприятията. Според него тогава се полага и началото на индустриализацията на страната. "Когато обаче едно предприятие се пуска в експлоатация, е задължително в него да има обзаведен лекарски кабинет и "персонал" -правоспособен лекар и медицинска сестра. Тези кабинети изиграват голяма роля в опазването на здравето на работниците, а на заболелите -помощ за бързо оздравяване или насочване към специализирано здравно заведение. Кабинетите са снабдени с медикаменти за оказване на първа помощ и за започване на лечение. На хиляди хора направо е спасен животът, защото им е оказана своевременна медицинска помощ", се казва в материала.
Доц. Съев подхваща и темата за връщането на лекарските кабинети в училищата нещо, което той определя като насъщна необходимост, защото децата намаляват с всяка година. "При нарасналата агресивност в поведението на учениците, засилената употреба на алкохол и на наркотици произшествията се увеличават. Има хиляди случаи на тежки увреждания и наранявания, като десетки от тях завършват с фатален край. Някои от тях е можело да бъдат предотвратени, ако на пострадалите е била оказана бърза медицинска помощ. Ето защо връщането на лекарските кабинети в училищата не търпи отлагане", се казва в статията. В случая предложението на икономиста е в училищните лекарски кабинети да се изпращат студенти медици от последните курсове под формата на задължителен стаж. Според него там също така могат да се привлекат пенсионирани лекари срещу хонорар.
"24 часа" информира, че проектът на БЧК и клуб "Активна сигурност"  се опитва да създаде частна Бърза помощ на територията на столицата. Освен с таксиметрови автомобили тя ще разполага и с мотори, линейка и хеликоптер. Към проекта са привлечени и лекарски екипи, както и софийски болници. Частната Бърза помощ ще бъде тествана в София в следващите 4 месеца, а след това ще бъде предложено партньорство на държавата, обяснява председателят на клуб "Активна сигурност" Стефан Софиянски. Според него сдружението можело да помага на държавната Бърза помощ на принципа на публично-частното партньорство. Проектът е по израелски модел. "Помощта на таксиджиите парамедици ще може да се ползва както от български граждани, така и от чужденци, които се намират в София, като идеята е да е безплатна за хората. Тя ще има свой телефонен номер 0800 10 200, но ще работи и с държавния център за спешни повиквания на телефон 112", става ясно от статията.
 
ВСЕКИ ВТОРИ БЪЛГАРИН - СЪС СТОМАШНИ ОПЛАКВАНИЯ
Близо 55% от хората у нас имат оплаквания от болки и спазми в коремната област, съобщава zdrave.net. Жените са по-засегнати от мъжете. Тези данни от национално представително проучване представи на брифинг пред медиите националният консултант по гастроентерология проф. Людмила Матева в рамките на участието на Българското дружество по гастроентерология, гастроинтестинална ендоскопия и абдоминална ехография на изложението "Мисия Здраве". С обявяването на резултатите от проучването се поставя начало на присъединяването на страната ни към международната инициатива Световен ден на гастроентерологичното здраве. В света той се отбелязва на 29 май  вече 11 години, но до този момент в България не е бил включван в календара на събитията. Намерението на българските гастроентеролози е отбелязването на деня да се превърне в традиция и у нас и да стане повод в общественото пространство да се заговори с необходимата яснота и сериозност за проблемите на гостроентерологичното здраве на българина.
 
ПАЦИЕНТИ ВНАСЯТ ПЕТИЦИЯ С ИСКАНИЯ В МЗ И НЗОК
Личните лекари да разполагат с повече възможности за пълноценно наблюдение и проследяване на пациентите с ревматологични заболявания на биологично, кортикостероидно и имуномодулиращо лечение, като им бъдат предоставени допълнително направления в зависимост от броя на болните с такива диагнози, които са в пациентските им листи. Това е едно от исканията, включени в петиция в подкрепа на болните, която днес две пациентски организации  - на пациентите с ревматоиден артрит (АПРА) и на пациентите с ревматологични заболявания (ОПРЗБ) внасят в Министерството на здравеопазването и Надзорния съвет на НЗОК. Пациентите също така настояват  да бъде облекчен достъпът до консултация със специалисти - не само ревматолози, но и гастроентеролози и кардиолози, до изследвания и до рехабилитация, да бъде опростен и съкратен редът при предписване и получаване на медикаменти и при  явяване на комисия.
По данни на пациентските организации в момента у нас болните с ревматоиден артрит са не по-малко от 70 000 души, а от болест на Бехтерев - около 30 000
 
РЯДКА ОПЕРАЦИЯ В "СОФИЯМЕД" СПАСИ ЖЕНА ОТ МАСИВЕН ИНСУЛТ
Изключително рядка и сложна операция извършиха съдовите хирурзи от МБАЛ "Софиямед". Това съобщиха от болницата. Пациентът е жена на 74 години с рядко заболяване на сънните артерии. Д-р Димитър Марков, завеждащ отделението по съдова хирургия в МБАЛ "Софиямед" разказва, че пациентката е постъпила в лечебното заведение със силен световъртеж, притъмняване на зрението и загуба на равновесие. След като й е направен контрастно усилен ядрено-магнитен резонанс лекарите са открили рядка съдова патология, която представлява комбинация от спираловидно огъване и усукване на цялата каротидна артерия. Извършена е  сложна корекция и реконструкция на анатомичните аномалии на цялата сънна артерия, при което е коригирано и стеснението. Към момента пациентката е в добро общо състояние и ще бъде изписана до дни, коментира д-р Марков
Подобни високоспециализирани хирургични интервенции се извършват само на 3 места в цялата страна. По време на интервенцията екипът на д-р Марков използва и иновативният метод за мултимодално мозъчно мониториране, който допълнително допринася за успешния изход от операцията.
 
ОТ УТРЕ ДЕЖУРНИТЕ ЕКИПИТЕ НА БЪРЗА ПОМОЩ В СОФИЯ СТАВАТ 20
От вторник в София ще могат да дежурят до 20 екипа на спешна помощ. Това каза в интервю за БНР временният директор на ЦСМП София-град д-р Александър Златанов. Той поясни, че от днес е започнало сформирането на нови екипи с лекари от софийските болници. Това са доктори, които са изявили желание да бъдат командировани в столичния център за спешна помощ. Освен тях дежурствата в центъра са реорганизирани и така екипите с медици, работещи там, са увеличени от 11-12 до 15-17, съобщи д-р Златанов. Заедно с екипите на лекарите от болниците техният брой трябва да достигне до 20 за едно 12-часово дежурство. По думите му, в момента се сключват договори с командированите лекари, подготвят се линейките и местата, където ще се дежури.
Запитан дали е направил проверка на разпределението на заплатите в центъра д-р Златанов отговори, че не е имал време да се занимае с това. Междувременно вицепрезидентът на КНСБ д-р Иван Кокалов коментира пред радиото, че освен с кадрите и ниското заплащане спешната помощ в страната има проблеми и с категоризацията на труда. Той каза, че от синдиката нееднократно са съобщавали, че медиците в различните центрове не са еднакво натоварени, но това не оказва влияние на възнагражденията им.