Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (6 юни 2014)
 
РОДНИНИ НА ПОСТРАДАЛА НАПАДНАХА ЛЕКАРИ ОТ ЦСМП В КАЗАНЛЪК
Пореден инцидент с агресия срещу лекари се разигра вчера. Роднини на ранен в катастрофа пациент счупиха врата в спешния център в Казанлък, като при това нараниха леко двама лекари. Един от пострадалите медици д-р Гергана Гечева разказва, че роднините на приетия в отделението пациент са били помолени да напуснат, за да не пречат. Тогава те започнали да обиждат, а един от тях е счупил с шут врата на залата, в която докторите се оказвали спешна помощ на ранената в катастрофа жена. Д-р Гечева разказа, че е била ударена от вратата, като от удара е пострадал и неин колега. Лекарите са звъннали в полицията, но се оказало, че те нямат свободен патрул, който да изпратят веднага. "Не знаехме, какво да правим да лекуваме пострадалите или да укротяваме роднините", допълва д-р Гечева.
Лекарката заявява, че много трудно издържа в Бърза помощ. "Опитвам се да бъда спокойна, да помагам на пациентите, но понякога агресията ми идва в повече. Аз още треперя от случилото се. Завърших медицина с голямо желание, но не виждам благодарност, а точно обратното. Трудно е да се работи в такива ситуации", каза тя. Д-р Гечева отбелязва, че има предложение за работа в чужбина и смята да се възползва от него. Допълва, че вече си е подала молбата за напускане на спешния център.
 
140 000 ЛВ. МЕСЕЧНО Е ПРЕВЕЖДАЛО МЗ ЗА НЕЗАЕТИ ЩАТОВЕ В ЦСМП
Около 140 хил. лв. месечно могат да бъдат разпределяни между екипите на ЦСМП София-град като допълнително възнаграждение. Това каза министърът на здравеопазването д-р Таня Андреева по време на днешното заседание на парламентарната здравна комисия. Тя уточни, че това са пари, които МЗ превежда на центъра за незаетите щатни бройки. По думите й той може да бъде използван, както за да бъде възнаградена натовареността на софийските спешни медици, така и за заплащане на екипите, които евентуално ще бъдат командировани там.
Д-р Андреева обясни, че е изпратила заповеди до спешните центрове в страната с искане за предоставят екипи като предпазна мярка в случай, че столичните медици, които си подадоха оставките, действително напуснат работа в края на месеца. По думите й, подобна заповед има за цел да даде законово основание на директорите на ЦСМП да командироват екипи в София в случай на нужда. Искане за предоставяне на екипи министърката е отправила и към софийските и областните болници. Д-р Андреева също така съобщи, че всички подадени оставки в ЦСМП София-град са с отговор "Не" от зам.- директора. "Има информация от д-р Златанов, че се оттеглят вече. Чакам от него информация за това колко екипа могат да бъдат направени от наличния кадрови ресурс и след това ще помогнем на колегите, но само с лечебни заведения от София", каза тя.
 
ПРЕДСТОИ ВЪВЕЖДАНЕТО НА КЛИНИЧНА ПРОЦЕДУРА ЗА НАБЛЮДЕНИЕ ПРИ ПАЦИЕНТИ С НЕВРОМУСКУЛНИ ЗАБОЛЯВАНИЯ
Приключва работата си екипът, ангажиран с разработването на нова клинична процедура за наблюдение при пациенти с невромускулни заболявания, която се очаква да бъде одобрена и поета от НЗОК, съгласувано с БЛС от 1 юли. Това е съобщила специално за Zdrave.net доц. Велина Гергелчева от Клиниката по нервни болести при УМБАЛ "Александровска" ЕАД. В допълнение тя е уточнила, че по този начин ще стане възможно прецизното оценяване  на необходимостта от хронично дихателно подпомагане в домашни условия при хора с прогресивна мускулна дистрофия тип Дюшен и други невромускулни заболявания.
 
В ПРЕСАТА: ШОФЬОРИ НА ТАКСИТА ЩЕ ОКАЗВАТ ПЪРВА ПОМОЩ ПРИ СПЕШЕН СЛУЧАЙ
Шофьори на таксита стават парамедици. Това съобщава в днешния си брой в. "Труд". Изданието пише, че от следващата седмица БЧК започва да обучава 80 таксиметрови шофьори за парамедици, които да оказват долекарска помощ. Проектът "Активна грижа" е по европейски модел и се осъществява съвместно със сдружение "Клуб Активна сигурност". Идеята е при спешен случай на място да може да пристига таксиметров шофьор - парамедик, който да окаже първа помощ. Той ще държи непрекъсната връзка със Спешна помощ и колцентъра на проекта. На разположение ще има още хеликоптер и мотоциклети. Екипите ще реагират и при случаи, за които Спешна помощ прецени, че се нуждае от съдействие.
От статията също така става ясно, че над 90 лекари и 40 медсестри от големи болници са готови да започнат работа в столичната Спешна помощ от понеделник. Изданието се позовава на изказване на заместник-министърът на здравеопазването Бойко Пенков пред Би Ти Ви.
Здравният министър търси стачкоизменници за Спешна помощ. С това заглавие излиза в. "Капитал Daily". "Около 150 медици от Спешна помощ - София, са с подадена оставка в знак на протест срещу уволнението на досегашния директор д-р Георги Гелев и заради неудовлетворените искания за увеличаване на заплатите и по-добри условия на труд. Вместо да общува с тях, здравният министър търси начин да смени недоволните", се казва в статията. Изданието обяснява, че с дата 4 юни министър Таня Андреева е издала заповед до центровете в цялата страна с искане да се определят екипи, които да дежурят в столицата от 29 юни. Тогава изтича срокът, в който подадените оставки трябва да бъдат приети.
Държавата няма пари за изкуствени сърца и така обрича между 10 и 20 българи всяка година на сигурна смърт, пише в. "Преса". Според статията, в болница "Св. Екатерина" трима мъже чакат за животоспасяващата операция, но касата плаща едва 50 000 лева за нея. Машинката, която лекарите трябва да поставят в гръдния им кош, струва над 165 000 лева. "И тримата са на възраст от 56 до 60 години и са с крайна фаза на сърдечна недостатъчност. Не могат дори да ходят, а единият е в реанимация и на изкуствено дишане", обяснява директорът на "Св. Екатерина" проф. Генчо Начев. Без изкуствено сърце на мъжете им остават не повече от три месеца живот. "Навсякъде в Европа здравните фондове поемат цялата сума, а в много страни дори няма ограничение по колко такива операции да се правят на година. Не може ние да осъждаме на смърт българи, те не са втора ръка хора", казва още проф. Начев. Досега неговият екип е извършил 30 манипулации, като средствата за скъпите изкуствени сърца е осигурила болницата. При осем души благодарение на лечението истинските им сърца са се възстановили и са започнали да работят сами. На останалите животът им се удължава средно с около 10 години или успяват да дочакат трансплантация.
 
В АЛБАНИЯ СЕ ПРОВЕЖДА ЗАСЕДАНИЕ НА БОРДА НА ЮГОИЗТОЧНОЕВРОПЕЙСКИЯ МЕДИЦИНСКИ ФОРУМ (ЮЕМФ).
На 6 и 7 юни 2014 г. в Тирана, Албания се провежда заседание на Борда на Югоизточноевропейския медицински форум (ЮЕМФ). Ще присъстват представители от 11 държави - Азербайджан, Албания, България, Грузия, Гърция, Казахстан, Македония, Република Сръбска, Словения, Украйна, Черна Гора. Сред участниците са министърът на здравеопазването на Албания, който ще отправи поздравителен адрес и министърът на здравеопазването на Украйна и вицепрезидент на ЮЕМФ д-р Олег Мусий. Той ще информира за ситуацията в здравеопазването в Украйна.  За събитието от България замина голяма делегация начело с президента на ЮЕМФ и председател на Сдружение "Български лекар", д-р Андрей Кехайов, който ще изнесе доклад за дейността на организацията след последното заседание на Борда, състояло се в Порторож, Словения през септември 2013 г., а заедно с генералния секретар на ЮЕМФ, проф. Йован Тофоски от Македония, ще информират участниците за подготовката на Петия международен медицински конгрес на ЮЕМФ, който ще се проведе в периода 10 - 14 септември 2014 г. в Охрид, Македония. В българската делегация участва акад. Владимир Овчаров, който е председател на Научния комитет на провежданите ежегодно от ЮЕМФ конгреси.