Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (4 юни 2014)
 
ОРЕШАРСКИ: ПРОБЛЕМИТЕ НА СПЕШНАТА ПОМОЩ НЯМА ДА БЪДАТ РЕШЕНИ САМО С УВЕЛИЧЕНИЕ НА ЗАПЛАТИТЕ
Дори в момента да повишим заплатите на лекарите в спешната помощ, проблемите там ще останат. Това каза днес в Народното събрание премиерът Пламен Орешарски в отговор на въпрос на депутата от ГЕРБ Десислава Атанасова какво прави правителството, за да разреши проблемите в системата. Той обаче добави, че това не означава, че няма да има финансово стимулиране на работещите в спешна помощ, тъй като един от проблемите е липсата на кадри. Премиерът също така заяви, че не бива да има половинчати мерки и затова в МЗ са разработили стратегия за спешната помощ. Като една от първите стъпки, които ще се предприемат Орешарски посочи подобряването на контрола на разходване на средствата.
 
В ЦСМП СОФИЯ НЯМА "МЪРТВИ ДУШИ", ТВЪРДИ СЧЕТОВОДИТЕЛКАТА
Не сме съгласни с назначаването на новия директор, не защото имаме нещо лично против него, а защото до този момент в отсъствието на д-р Гелев центърът се управлява успешно от зам.- директора и работата ни върви нормално. Това заявиха днес медици и служители в ЦСМП София, които тази сутрин се събраха на протест пред МЗ. Те казаха, че до момента не са получил никаква информация за конкретните намерения на МЗ за промени в спешния център и че няма да спрат с протестите докато не стартира нормален диалог с министерството.
Протестиращите заявиха, че нямат нищо против назначаването на лекари от други болници, но отбелязаха, че до този момент никой не е изнесъл отговорно информация за това откъде ще дойдат тези екипи и как ще бъде финансиран техния труд. От началото на тази година желание за работа в центъра са заявили само трима млади лекари, стана ясно още по време на протеста.
"Не желаем в медиите така безотговорно да се тиражират неистини по отношение размера на възнагражденията в центъра. Аз лично съм готова да покажа публично ведомостите, за да се види, че тези огромни цифри, които се появиха, не са верни", посочи главната счетоводителка на центъра Валентина Истаткова. По нейните думи, един млад лекар започва работа с основна заплата от 750 лв., а един лекар с две специалности и дълъг стаж - с 1000 лв. Знаете какви са условията и е ясно, че възнагражденията трябва да бъдат увеличени, допълни още тя. Истаткова също така заяви, че в столичния спешен център няма "мъртви души" - хора, които да получават заплати от бюджета му и да не работят в него.
 
 
ДИСПАНСЕРИЗАЦИЯТА НИ НЕ РАБОТИ ЕФЕКТИВНО, ЯВЯВАНЕТО ПРЕД ТЕЛК Е ПОДВИГ
Сериозно разтревожени сме от липсата на диалог с НЗОК по проблемите на достъпа ни до лечение, същевременно сме обезпокоени от вероятността да бъдат наложени рестрикции, без дори да бъдем уведомени. За това алармираха на пресконференция днес от Асоциацията на пациентите с ревматоиден артрит и Организацията на пациентите с ревматологични заболявания в България. България е единствената страна в ЕС, в която биологичните терапии не се заплащат на 100% от касата, а само на 75%, като засега останалите 25% се поемат от фармацевтичните компании, настояваме това да се промени и касата да заплаща изцяло тези медикаменти, апелираха пациенти. Те настояха още за съкращаване на сроковете, в които получават лекарствата си - засега той надхвърля 60 дни при започване на терапия и 30 дни - за продължаването й. Участниците в пресконференцията подчертаха, че е абсолютно наложително да се мисли за разширяване на обема рехабилитационни услуги, които се заплащат от Здравната каса и НОИ, защото рехабилитацията при болните с ревматолигични и мускулноскелетни заболявания е също толкова необходима и важна, колкото е и лекарственото лечение. "Диспансеризацията ни, във вида, в който съществува в момента, практически не работи ефективно. Логично би било тя да се поеме от личните лекари, след като ревматолозите у нас са толкова малко. Разбира се, като се създаде възможност ОПЛ да получат достатъчно добра подготовка в областта на ревматологията, за да могат да извършват тази дейност."  От двете организации изразиха силна тревога от затруднения достъп до ТЕЛК - засега комисиите са само три - в София, Пловдив и Варна и лекарите в тях работят при изключителна натовареност и лоши условия. "Представете си само за момент един полутъмен коридор, в който дори не достига въздух. Няма къде да седнем, няма къде дори да се подпрем, а всички сме със сериозни диагнози. Някои от нас идват от далеч, защото нямат друг вариант. Това понякога е равносилно на подвиг", споделиха пациенти. 
 
ПРОФ. ЕЛИСАВЕТА НАУМОВА Е НОВИЯТ ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ЕВРОПЕЙСКАТА ФЕДЕРАЦИЯ ПО ИМУНОГЕНЕТИКА
Преди дни водещият български имунолог проф. Елисавета Наумова бе избрана за председател на Европейската федерация по имуногенетика ЕFI с внушително мнозинство от 392 гласа на специалисти, членуващи в оганизацията. Това съобщиха от пресцентъра на МЗ. Признат и уважаван международен експерт, проф. Наумова през 2006 г. е избрана за член на борда на EFI, а от 2013 г. - за комисар на федерацията на Балканския регион. Участва също така в Световната Асоциация на донорите на костен мозък (WMDA) и на Европейската асоциация за имунодефицити. Проф. Наумова е национален консултант по клинична имунология, началник на Клиниката по клинична имунология при УМБАЛ "Александровска", ръководи и Националната публична донорска банка за стволови клетки и костен мозък. Съучредител е на Българската асоциация по клинична имунология. Под нейното ръководство са разработени медицинските стандарти "Клинична имунология" и "Имунологична подготовка на донори при трансплантация на органи, тъкани и клетки."
 
В ПРЕСАТА: СИНДИКАТ НЕ ИСКА ЧИНОВНИЦИТЕ ДА СИ ПЛАЩАТ САМИ ЗДРАВНИТЕ ОСИГУРОВКИ
Приемането на закон за спешната помощ поискаха медиците в Кърджали, съобщава в. "Стандарт".  Според тях това е най-бързият начин да се изведе системата от кризата, в която е попаднала. В "Дума" откриваме и информация, според която структурите на Федерацията на независимите синдикати от държавното управление и организации към КНСБ (ФНСДУО-КНСБ) са се възпротивили на идеята да бъде обсъдена възможността за плащане на здравни осигуровки от държавните служители. "Известно е на всички, че при преминаване на държавна служба заплатите се определят с приспадане на размера на осигуровките, за да се внасят директно от държавата", твърдят от ФНСДУО-КНСБ.
Здравната каса очаква 100 млн. лв., надсъбрани от осигуровки за първите 6 месеца на годината. Това съобщава в. "24 часа", позовавайки се на информация, подадена от подуправителя на НЗОК д-р Динчо Генев. Това било резултат от разделянето на единната сметка, въведена от Симеон Дянков, докато бе министър на финансите. Според старите правила хората нямаха право да внасят директно и само здравните си вноски, а първо им се покриваха най-старите данъчни задължения. От това събираемостта на данък здраве спадна драстично.