Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (3 юни 2014)
 
СЛУЖИТЕЛИ НА ЦСМП СОФИЯ СЕ ЗАКАНИХА ДА СПРАТ Д-Р ЗЛАТАНОВ С ЖИВА ВЕРИГА
Протестиращи медици от Центъра за спешна медицинска помощ в София обявиха, че няма да допуснат  в сградата новоназначения директор д-р Александър Златанов. Това стана днес сутринта, когато служителите излязоха, за да покажат своето несъгласие с назначението и да изразят подкрепата си към досегашния директор д-р Георги Гелев. Тяхната акция бе почти символична, тъй като на протеста присъстваха само неколцина човека, основно шофьори и служители от администрацията. Те заявиха, че са готови да спрат д-р Златанов с жива верига и че ще продължат протестите си всеки ден пред Министерството на здравеопазването.
Въпреки заканите, около час след началото на протеста медиците се разотидоха. До ранния следобед д-р Александър Златанов все още не беше пристигнал в центъра, а стачните действия не бяха подновени. Протест не се състоя и пред Министерството на здравеопазването, независимо от това, че вчера служители на ЦСМП София-град обявиха, че там ще има такъв днес преди обяд.
 
Д-Р АНДРЕЕВА: ЦСМП СОФИЯ ИМА РЕСУРС ЗА ПОВИШАВАНЕ НА ЗАПЛАТИТЕ НА МЕДИЦИТЕ
В рамките на следващите две седмици министърът на здравеопазването д-р Таня Андреева ще изпрати допълнителни екипи за работа в столичния спешен център. Това стана ясно по време на нейното гостуване на предаването "Тази сутрин" на БТВ. Тя каза, че в момента няма яснота колко точно са екипите в центъра, тъй като в МЗ ежедневно от там постъпва противоречива информация. По думите й новоназначеният временен директор би трябвало да хвърли яснота върху този въпрос, а също така и върху разпределението на бюджета на ЦСМП София-град. Д-р Андреева каза, че я изненадва истеричната реакция на протестиращите медици от центъра по отношение на неговото назначение. Тя бе категорична, че в ЦСМП София-град са открити нарушения, които влияят на организацията на работата. Именно заради тях министърът сменя досегашния шеф на центъра д-р Георги Гелев.
 
БЛС ОТКАЗА ДА ПОДПИШЕ АНЕКСИ КЪМ ДОГОВОРИТЕ ЗА ОКАЗВАНЕ НА МЕДИЦИНСКА ПОМОЩ
Управителният съвет на БЛС няма да подпише типовите допълнителни споразумения към договорите за оказване на болнична и извънболнична медицинска помощ. Това се казва в писмо на председателя на съсловната организация д-р Цветан Райчинов до управителя на НЗОК д-р Румяна Тодорова. От лекарския съюз информират, че в документите, които определят допълнителни условия за финансиране на болнична и извънболнична помощ, има текстове, които се основават на Постановление 94 на Министерски съвет. Ето защо това е една от причините ръководството на БЛС да не подпише споразуменията. "В случая се цитират Постановление 94 и методиките. От НЗОК очевидно искат да заложат, че няма да им плащат надлимитната дейност", коментира пред Zdrave.net експертът на БЛС д-р Димитър Петров.  Лекарите също така напомнят, че на последния извънреден събор делегатите задължиха членовете на УС да оттеглят като морален акт подписите си от НРД 2014 г. Поради това решение ръководството на БЛС не може да сложи подписите си под никакви актове, свързани с приложението на НРД, каквито са предложените от касата допълнителни споразумения.
 
В ПЕЧАТА: ЧИНОВНИЦИТЕ ЩЕ СИ ПЛАЩАТ ЗДРАВНИТЕ ОСИГУРОВКИ
Хората на държавна заплата ще си плащат здравните осигуровки. Това пише в днешния си брой в. "24 часа".  Такова предложение е обсъждано вчера в комисията за публични политики на БСП, чийто председател е Георги Пирински. Идеята, която срещнала подкрепа, била лансирана от депутата д-р Емил Райнов - бивш зам. здравен министър в тройната коалиция. Заседанието било по повод отчета за едногодишното управление на кабинета "Орешарски".
За същата мярка отдавна настояват Българският лекарски съюз и бизнесът. Целта е да се увеличат приходите на Националната здравноосигурителна каса, се казва в статията. Според груби изчисления подобна реформа може да вдигне приходите в НЗОК с 50-100% спрямо предвидените в тазгодишния бюджет 1,8 млрд. лв. от осигуровки. Така приходите може да минат 3 млрд. лв. на година.
Идеята държавата да престане да плаща за тези над 250 хил. души се подкрепя и от здравния министър Таня Андреева.
"3,8% от заплатата ще е всъщност вноската, която ще трябва да плащат лично чиновници, военни, полицаи и др. Останалите до 8% се покриват от работодателя, в случая -държавата. За да не се намаляват заплатите им, е обсъждано те да бъдат компенсирани с увеличение на заплата в размера на вноската", се казва още в материала.
"Монитор" пък информира, че за три месеца лекарите от ЦСМП София-град са взели по 4475 лв. заплати и бонуси при положение че основното им възнаграждение е било около 700 лв. Чиновници с около 560 лв. заплати с допълнителното материално стимулиране за 3 месеца са взели общо 3357 лева, или по 1119 лв. на месец, показва част от икономическата проверка на МЗ, която все още продължава.