Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (30  май 2014)
 
И МЕДСЕСТРИТЕ ПОДКРЕПИХА ПРОТЕСТА НА СТОЛИЧНАТА СПЕШНА ПОМОЩ
Това съобщава Zdrave net по повод изпратената до медиите Декларация на УС на БАПЗГ. "Управителният съвет на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи подкрепя справедливия и принципен протест на колегите от Центъра за спешна медицинска помощ - град София", се казва в декларация на организацията.
"Във връзка с този отчаян акт на работещите в изключително трудния сектор на здравеопазването да защитят своите права, искаме да напомним, че нееднократно сме поставяли на вниманието на управляващите парливите въпроси, свързани с тежките условия на труд и унизително ниските заплати на тези специалисти, които с риск на собствения си живот спасяват живота на другите", припомнят от БАПЗГ и допълват: "Съвсем наскоро излязохме с Открито писмо по повод поредния побой над фелдшер от Центъра за спешна медицинска помощ в град Враца. Нападенията и побоите станаха сякаш нещо нормално в нашето ненормално време, в което всеки може да прави безнаказано каквото си иска. Тревожен е фактът, че никой не отчита опасността българските граждани да останат незащитени и без необходимата им медицинска помощ поради  постоянното напускане на страната от добре подготвени и с опит медицински специалисти. Запознавали сме всички демократични правителства от 1989 година досега с проблемите на професионалистите по здравни грижи, предлагали сме и начини те да се решат, но освен да се даде поредното обещание, нищо друго не се прави."
От организацията заявяват, че не могат да приемат като нещо сериозно "дежурното оправдание на управляващите", че няма пари, защото нормалното функциониране на здравеопазването е част от националната сигурност на държавата и пари за него трябва да се намерят.
"УС на БАПЗГ ще следи развитието на случая и при нужда ще призове своите регионални колегии да се включат в протестите в защита на своите колеги", заявяват още от там.
 
НАД 90 ДУШИ В ЦСМП - СОФИЯ С ОСТАВКИ, ПРОТЕСТИТЕ ПРОДЪЛЖАВАТ
Над 90 души от ЦСМП - София са подали оставки до тази сутрин. Протестите на работещите в столичния спешен център продължиха и днес, като повече от 100 души протестираха сутринта пред сградата на столичната спешна помощ, а след това - отново пред здравното ведомство. Подкрепа за тях изразиха от столичната лекарска колегия, както и от Българската асоциацията на професионалистите по здравни грижи. Спешните медици са подкрепени от БЛС, стана ясно от думите на зам.-председателя на съсловната организация д-р Юлиян Йорданов, който присъства на протеста.                                                               
Междувременно председателката на УС на организацията на спешните медици д-р Десислава Кателиева изпрати декларация с позицията на асоциацията. От нея става ясно, че работещите в спешната помощ настояват за незабавно изработване и приемане на нормативни промени в сектора. Първото искане е за определяне предмета на дейност на ЦСМП, въвеждане на алгоритми за определяне спешността на повикването и оказване на спешна помощ. Това ще гарантира предимство на спешния пациент пред всички останали и юридическа защита на екипите, посочва се в декларацията.
 
ПРЕМИЕРЪТ ПРИЗНА, ЧЕ НЕ Е НАПРАВЕНО ДОСТАТЪЧНО ЗА СПЕШНАТА ПОМОЩ
"Спешната помощ е проблем, дори в програмата е записано, че приоритетна мярка е нейното стабилизиране. Сигурно не сме направили достатъчно, но за съжаление последният неприятен случай е още един повод да се прегледа цялостното функциониране на системата и да се работи върху слабите пунктове в нея". Това заяви премиерът Пламен Орешарски в парламента след отхвърлянето на вота на недоверие, цитиран от правителствената пресслужба. Според него заплащането е доста важно, за да могат да се привлекат кадри, но системата не може да се оправи само и единствено с увеличение на заплатите.  Орешарски отбеляза, че има недостиг на кадри и на техническо оборудване, но тези проблеми трудно могат да се решат за кратко време.
 
2767 СЛУЖИТЕЛЯ НА УМБАЛ "СВЕТИ ГЕОРГИ" ПОВИШИХА КВАЛИФИКАЦИЯТА СИ
Успешно приключи проект по програма "Развитие на човешкия капитал - път за подобряване качеството на болничните услуги в УМБАЛ "Свети Георги" ЕАД - Пловдив",съобщиха от лечебното заведение. Стойността му е 344 748,10 лв, а продължителността - 18 месеца. Това обяви днес по време на заключителната пресконференция по проекта зам.-директорът на най-голямата болница в страната Момчил Мавров.  С изпълнение на проекта се гарантира устойчива заетост на служителите над 55-годишна възраст. За тях бяха организирани обучения, които да повишат квалификация им. Едновременно с това техният професионален опит бе използван за провеждане на обучения на работното място и за повишаване на уменията и познанията на останалите служители на болницата.
 
ИЗГРАЖДАТ НАЦИОНАЛНА СИСТЕМА ЗА ВЕРИФИКАЦИЯ НА ЛЕКАРСТВЕНИ ПРОДУКТИ
С цел противодействие на разпространението на фалшиви лекарствени продукти, Европейският съюз прие Директива за борба с фалшифицираните лекарствени продукти, която беше публикувана на 1 юли 2011 г. Лекарствените продукти, отпускани по лекарско предписание, ще носят показатели за безопасност като бар код на всяка опаковка, а дизайнът на самите опаковки ще бъде променен, за да се гарантира, че не са отваряни и подправяни. Директивата изисква още създаването на национална система за верификация на лекарствените продукти, която ще позволява проверка в аптеката на всяка опаковка, отпускана на пациент. Националните системи ще са свързани с европейската и ще работят в синхрон с нея. Работата по изграждане на общоевропейската система за верификация на лекарства вече започна, а фармацевтичните фирми, дистрибуторите и аптеките ще имат 3 години да приведат практиките си в съответствие с изискванията на Директивата. Българският фармацевтичен съюз и Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители в България (ARPharM) ще обединят усилията си за изграждане на национална система за верификация на лекарствени продукти.
 
СОФИЯ - НА 8-МО МЯСТО В СТРАНАТА ПО ОСИГУРЕНОСТ НА НАСЕЛЕНИЕТО С БОЛНИЧНИ ЛЕГЛА
316 са болниците в България, като те разполагат с 46 804 легла. Заведенията за извънболнична помощ са 1 885 с 980 легла. Това сочат предварителните данни на Националния статистически институт към 31 декември 2013 г. Общият брой на заведенията за болнична помощ е 342 с 49 522 легла.
В сравнение с 2012 година легловият фонд на болниците се е увеличил с 2.4% което се дължи предимно на увеличения брой на леглата в многопрофилните болници. Te са 53.8% от болниците и в тях са съсредоточени 70.8% от легловия фонд на всички болници в страната. Осигуреността на населението с болнични легла в края на 2013 г. е 683.5 на 100 000 души от населението.
Най-високи са стойностите на показателя в областите Пловдив - 823.7, Ловеч с 821.7 и Стара Загора с 811.3 легла на 100 000 души. София се намира на 8-мо място. Градовете, където има най-малко лекари на глава от населението са Видин, Перник и Ямбол.
 
ПМС №94 ВЛИЗА В СЪДА
Организациите на държавните, общинските и частните болници са подписали съвместна жалба срещу ПМС №94, която се внася днес във Върховния административен съд. Жалбата е подписана от Националната асоциация на работодателите в здравеопазването, Сдружението на общинските болници, Националното сдружение на частните болници и Центъра за защита правата в здравеопазването. Фалитите са неизбежни, а пациентите ще бъдат лишени от свободен достъп до болниците, ако съдът не спре ПМС 94 или правителството не го отмени само, коментират от ЦЗПЗ.