Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (29 май 2014)
 
СТОЛИЧНА СПЕШНА ПОМОЩ С КОЛЕКТИВНА ОСТАВКА
Центърът за спешна помощ в София е една от най-стегнатите и бързо реагиращи структури в  системата на здравеопазването. Това заявиха днес по време на протест пред Министерството на здравеопазването медици от въпросния център. Те се обявиха против уволнението на своя директор д-р Георги Гелев и д-р Ангел Ангелов, началник отдел "Медицински дейности" и поискаха по-добри условия на труд. Протестиращите обявиха, че много от тях са подали едномесечни предизвестия за напускане на работа, като повечето  са лекари
Един от подалите заявление за напускане лекари - д-р Пламен Паликарски, заяви пред Zdrave.net, че ако исканията на медиците не бъдат изпълнени, след месец няма да има екипи на спешна помощ в София.
Зам.- министърът на здравеопазването д-р Бойко Пенков коментира, че протестът на медиците от столичния спешен център най-вероятно е емоционален.
По-късно зам.-директорът на Центъра д-р Светла Богданова съобщи за журналисти, че 65 лекари от Спешна помощ - София са подали оставка. Актът им е в знак на протест срещу предложението за уволнение на дългогодишния директор на столичната спешна помощ д-р Георги Гелев и неговият заместник д-р Ангелов.
Междувременно директорът на Изпълнителна Агенция "Медицински одит" д-р Симеон Василев каза пред журналисти, че проверката на ЦСМП София-град, назначена във връзка с починалата 40-годишна жена, е показала персонални нарушения на изпратения на мястото на инцидента екип.
 
В ПЕЧАТА: 2500 ЛВ. ЗАПЛАТА ЗА ЛЕКАР В БЪРЗА ПОМОЩ! ВЕДНАГА!
"Сменят шефове в Спешната помощ" (Новинар), "Уволняват шефове в "Спешна помощ" след смъртта на 40-годишната фотографка" (24 часа), "Уволняват шефа на Спешна помощ" (Труд), "Шефът на Спешна помощ в София ще бъде уволнен" (Сега), "Уволняват директора на столичната спешна помощ и заместника му" (Дума), "Уволняват шефа на Спешна помощ" (Преса, Стандарт), "Шефът на Спешна помощ аут заради смъртта на фотографка" (Монитор), "Сеч в спешна помощ" (Телеграф). След всички тези заглавия едва ли има смисъл да уточняваме коя е водещата здравна тема за вестниците днес. В коментарен материал "24 часа" излиза с емоционалното заглавие "2500 лв. заплата за лекар в "Бърза помощ"! Веднага!" "Онзи ден една жена умря, чакайки да дойде линейка. Всички знаят къде е проблемът - в столичната "Спешна помощ" има 94 свободни щата за лекари и вместо 180 има по-малко от 90 лекари. Затова всеки ден вървят 11 линейки вместо нужните поне 50. Проблемът е от години и никой не го решава, защото той е сложен като да гласуваш пропорционално. Пишат се концепции, гледа се чужд опит, а решението като черен лебед е пред очите на всички. Просто вдигнете заплатите на лекарите. Утре! Веднага! Незабавно! Направете ги 2500 лв. поне", призовава изданието.
 
ХАОС В ОРГАНИЗАЦИЯТА, КОНТРОЛА И ЗАПЛАЩАНЕТО В ЦСМП - СОФИЯ УСТАНОВИ "МЕДИЦИНСКИ ОДИТ"
Разписаните вътрешни правила, въведените контролни процедури и прилаганата практика в ЦСМП - София не са били ефективни, съобщи Zdrave net . Това гласи изводът от одита на Изпълнителна агенция "Медицински одит", резултатите от който излязоха днес. Всичко това е довело до пропуски, грешки и несъответствия по отношение на графиците, длъжностните и поименни разписания, сочат изводите от одита. Липсата на стратегия по управление на човешките ресурси не само води до риск от неефективно и незаконосъобразно разходване на бюджетни средства, но и до нарушения, се посочва в доклада. Одиторите са установили още ръст на работните заплати на определени категории персонал с по-висока стъпка от други, без за това да бъдат приложени обективни критерии. "Липсата на договаряне за определяне на начални основни работни заплати за административните длъжности е довела до завишение спрямо началните работни заплати в сравнение с медицинските професионалисти по здравни грижи", посочват от ИАМО.
            
НЗОК РЕШАВА ЗА АКТУАЛИЗАЦИЯ НА БЮДЖЕТА ПРЕЗ ЮНИ
Дали и кога ще се иска актуализация на бюджета на НЗОК ще бъде решено през юни. Това съобщи след днешното заседание на надзора зам.-председателката му Людмила Петкова. Тя уточни, че надзорът на касата очаква справка от НАП за приходите от осигурителни вноски, като се очаква те да бъдат по-високи от предвижданото. На днешното си заседание Надзорният съвет прие и бюджетите на болниците за юни. Те ще бъдат общо в размер на 122 млн. лв. - толкова, колкото и за май. Людмила Петкова заяви, че няма решение да не се плаща надлимитната дейност на лечебните заведения през следващите месеци. Тя припомни, че до момента тези пари са се изплащали след проверка.
 
РАБОТНА ГРУПА ЩЕ ПРОМЕНЯ ПОСТАНОВЛЕНИЕ 94
Министърът на здравеопазването д-р Таня Андреева инициира създаването на работна група, която днес в МЗ ще обсъди промяна на Постановление 94, засягащо плащането на надлимитната дейност на болниците, съобщи Zdrave.net.  На 60-ия извънреден събор на лекарския съюз бе гласувано, че ако до 30 май не бъде взето решение за промяната на въпросния документ, то от съсловната организация ще поискат оставките на ръководствата на министерството и здравната каса. Искането бе включено в декларация, която бе приета на събора на медиците.
 
БЕЗПЛАТНИ ПРЕГЛЕДИ ЗА ДЕЦА ПО СЛУЧАЙ 1 ЮНИ
Поради зачестяването на острите хронични инфекции през пролетно-летния сезон специалистите от болница "Софиямед" разкриват консултативен УНГ кабинет, които ще работи на територията на ДКЦ "Софиямед" и в събота. Консултативните прегледи за деца и възрастни ще се извършват от 9:00 до 14:00ч., съобщиха от лечебното заведение.
В навечерието на международния ден на детето - 1юни, специалистите по УНГ заболявания от "Софиямед" обявяват безплатни консултативни прегледи за деца и възрастни. Те ще се проведат на 31-ви май (събота) от 9:00 до 14:00ч. след предварително записване на тел.  0700 31 051   0700 31 051.
 
ДА СЕ СЪЗДАДЕ ПРОГРАМА ЗА ДЕЦА С АУТИЗЪМ
Във Варна, к.к.Златни пясъци, днес започна Международна конференция по аутизъм 2014, организирана от Карин дом. Специалисти от САЩ и Великобритания ще споделят опит и ефективни модели за работа с деца с нарушения от аутистичния спектър пред над 250 терапевти, учители, родители и лекари от цялата страна и чужбина. Конференцията се организира за втора поредна година и си поставя за цел да запознае специалисти, семейства и общественост със съвременните методи за работа с деца от аутистичния спектър. Форумът отговаря на необходимостта от обединяване усилията на всички заинтересовани страни в прилагането на доказано добри практики, които значително ще подобрят състоянието и ще развият потенциала на деца с нарушения от аутистичен спектър.
Медицинските специалисти и терапевти от Бостънската детска болница в САЩ и специалното училище Spring Common School във Великобритания ще засегнат темите, свързани с: хранителните проблеми, агресията, изграждането на умения за самообслужване, оценяването на ефективността от интервенцията, ваксинацията и ще отговорят на въпросите на участниците.