Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (26 май 2014)
 
В ПЕЧАТА: ИЗПИТ ПО ЕТИКА ЗА БЪДЕЩИ МЕДИЦИНСКИ СЕСТРИ.
"Телеграф" ни информира, че МУ София въвежда устен изпит по етика за бъдещи медицински сестри. "Кандидатите ще бъдат пресети след оценка на езиковите умения, грамотността, общата и гражданската култура на желаещите да стават акушерки и медицински сестри. На изпита ще бъдат пресявани от тричленна комисия от колежа "Йорданка Филаретова". Младежите ще трябва да напишат и мотивационен текст, в който да кажат защо са избрали да бъдат здравни работници. Кандидатите могат да се подготвят за препитването от учебниците по етика от гимназията", пише ежедневникът.
Казусът с практиките на личните лекари без специалност и днес занимава пресата. "Капитал Daily" пише, че пациентите ще продължат да имат общопрактикуващи лекари от 1 юни, но незаконно.
"На 1 юни около 700 лични лекари, които нямат специалност по обща медицина, би трябвало да престанат да работят със здравната каса. Така от тази дата около 1 млн. българи в техните пациентски листи би трябвало да останат без личен лекар и изобщо без достъп до медицинско обслужване", пише вестникът.
"Ако се спазва буквата на закона, от 1 юни регионалните здравни инспекции, които са на подчинение на здравното министерство, би трябвало да прекратят регистрациите на личните лекари без специалност и да уведомят здравната каса за това. От своя страна тя би трябвало също да прекрати договорите си с докторите", изрежда изданието.  От материал в "Преса" пък научаваме, че ВМА е стопила близо 17 млн. лв. от дълговете си. В интервю за вестника зам.-министърът на отбраната Иван Иванов казва: "Когато през декември 2013 г. полковник доц. Крум Кацаров пое ВМА, дълговете бяха над 103 млн. лв. В момента са 87 млн. лв., т.е. той успя да стопи близо 17 млн. лв. от борчовете. Но намеренията са разходите да намаляват с 23 млн. лв. годишно."
 
НОВОЗАВЪРШИЛИ ЛЕКАРИ ЩЕ СТАВАТ ДЖИПИ
Новозавършилите студенти по медицина ще могат да работят като общопракикуващи лекари веднага след дипломирането си. Такава промяна в законодателството ще бъде разгледана на следващото заседание на парламентарната здравна комисия. Нейният председател д-р Нигяр Джафер съобщи за Zdrave.net, че се обмисля да се разреши на младите доктори да откриват практики там, където има незаети места, още преди да са записали специализация. Те обаче ще трябва да започнат да специализират до една година след своето завършване, ако желаят да работят като семейни лекари. Д-р Джафер отбеляза, че не може при сегашната ситуация с липса на лекари нозовавършилите да се ограничават да работят.
Предлаганото нововъведение в законодателството ще бъде разгледано в рамките на подготвените от МЗ промени в Закона за здравето и Закона за лечебните заведения, с които се удължава срокът, в който личните лекари, които нямат специалност, трябва да придобият такава. Промените бяха внесени за разглеждане в Народното събрание на 13 май.