Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (23 май 2014)
 
В ПРЕСАТА: ОТКРИТ Е ПЪРВИЯТ ОТ ОБЕЩАНИТЕ ОТ МЗ ЦЕНТРОВЕ ЗА МАЙЧИНО И ДЕТСКО ЗДРАВЕ
"Първият център за майчино и детско здраве откри здравният министър д-р Таня Андреева в Смолян вчера. Той се намира в областната болница. В него ще работят гинеколози и педиатри. Те ще дават квалифицирана помощ на всички бъдещи родилки, както и на двойките, които не могат да заченат. Съвети и грижи от тях ще могат да получават и родителите за малчуганите си." Това пише днес "Стандарт" и допълва: "Идеята за създаването на тези центрове е на здравното министерство. Целта е да се подобри здравето на децата, както и да се увеличи броят на ражданията. "Във всеки областен център и 16 общински ще има такъв кабинет за родители и млади двойки, за да знаят къде да се обърнат за помощ", обясни д-р Андреева."
"Телеграф" се спира на "вечната тема" - за и против ваксините. В интервю за вестника д-р Атанас Мангъров коментира: "Антиваксиналните движения са причината, когато една болест изчезне, хората да си мислят, че това е станало по Божията воля или защото сме много добри. Аз обаче мисля,че зад изчезването на едно заболяване стои много труд и много работа. Всеки, който не се имунизира, трябва да е готов да се разболее." Огромната част от хората се ваксинират, отбелязва той, но допълва: "Тези, които не го правят, са единици, но е факт, че те нарастват. Тази тенденция просто става заразна."
СЗО пък предупреждава за нарастваща лекарствена резистентност. В "24 часа" четем: "Човечеството скоро може да се изправи пред нова глобална заплаха, също толкова сериозна, колкото и промяната на климата. Светът се е отправил към постантибиотична ера, в която инфекции и леки наранявания, които са лечими от десетилетия, ще могат отново да убиват. И това не е цитат от сценарий за филм на ужасите, а от изказване на Кейджи Фукуда, помощник генерален директор на Световната здравна организация. Мрачното предупреждение е заради стряскащи резултати от проучване за устойчивостта на бактериите на лекарствата. Все повече болестни причинители вече не се боят от медикаментите, които в началото след своето създаване са ги убивали."
"Земя" пък ни разказва за случай на лекарска грешка, оповестен от bTV. "36-годишен мъж от Силистра развива тежки ставни заболявания след лекарска грешка преди, а от шест години е неподвижен на легло. Когато е на шест, Турхан Кямилов се разболява от шарка, но лекарите го лекуват от обрив. В резултат на това се отключва псориазис, който постепенно прогресира в тежки ставни заболявания и преди 6 години мъжът остава напълно неподвижен, с 93% инвалидност, разказа bTV", пише вестникът. За случая е възможен хепиенд, в случай, че краката на мъжа се протезират, става ясно от публикацията.
 
БЛС ЗА ФИНАНСИТЕ ЗА ЗДРАВЕ
Около 100 млн. лв. допълнителен преразход в болничната помощ и 175 млн. лв. преразход при лекарствата - това са очакванията на БЛС за бюджета на здравната каса тази година. Но докато болничната помощ търпи рестрикция след рестрикция, лимитиране и възможно незаплащане на надлимитната дейност, то мерки за ограничаване преразхода при лекарствата няма. Същевременно, у нас делът на лекарствата дори в цената на една клинична пътека е около 20-25%, докато в Европа той не надвишава 10%. Това отбеляза пред Zdrave.net експертът на БЛС д-р Димитър Петров.