Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (21 май 2014)
 
В ПЕЧАТА: ПРОМЕНЯТ ПМС № 94 СЛЕД ИЗБОРИТЕ
"Постановление № 94 на Министерския съвет, според което здравната каса вече не е задължена да плаща отчетената надлимитна дейност на болниците, ще бъде променено веднага след изборите." Това пише днес "Труд".  Постановлението, гласувано преди дни, нажежи напрежението в системата. А болнични директори масово започнаха да предупреждават, че ако не им се плаща терапията над лимитите, просто ще връщат пациенти.
"Репортер" излиза с апокалиптичното заглавие "Българинът масово продава органите си". "Продажбата на орган за трансплантация срещу заплащане се превръща в масово явление по родните сайтове и форуми. Бащи в мизерстващи семейства, самотни майки и банкови длъжници са само част хората в затруднение, които са готови да дадат орган срещу пари", разказва публикацията.
"На електронната ни поща пристигат все повече такива отчаяни писма, разказаха от Асоциацията на пациентите с бъбречни заболявания (АПБЗ). Съдействие за продажба на орган хората търсят и от Изпълнителната агенция по трансплантации (ИАТ), призна пред вестника директорът на ИАТ д-р Мариана Симеонова. "Обясняваме им, че това няма как да стане, че е незаконно и можем единствено да ги свържем със социални институции за евентуална помощ във връзка с финансовите им проблеми", каза още специалистът", допълва вестникът.
И още: "Тъй като в България не можеш нито да купиш, нито да продадеш орган, някои от чакащите за трансплантация търсят варианти за това в чужбина, заяви Росица Маврова, председател на АПБЗ.
Две издания пък съобщават за инициатива на МУ - София. "Академичният съвет на столичния Медицински университет е взел решение телевизионният водещ проф. Юлиян Вучков да стане почетен професор на университета", четем в "Дума". Ежедневникът допълва, че церемонията на награждаването ще е в началото на следващата учебна година. "Отличието се присъжда на професора за голямата му обществена дейност, активното отношение към работата на учебното заведение, както и за дългогодишната му защита на медицинската общност", пише вестникът.
 
МИНИСТЪР АНДРЕЕВА: АКТУАЛИЗАЦИЯ НА БЮДЖЕТА НА НЗОК НЕ Е ИЗКЛЮЧЕНА
"В Закона за бюджета на Здравната каса е заложено след първите шест месеца на годината да се гледа как върви изпълнението на бюджета. Нека да не започваме да спекулираме. Към момента не се знае какъв дефицит ще се очертае. Надявам се, че ще намерим механизми, с които да реагираме и да не се допусне лечебните заведения да не получат финансиране за дейността си. След като видим как върви бюджетът, ще взимаме конкретни мерки какво да направим след това". Това е заявила министър Таня Андреева в Израел, цитирана от dariknews.bg.  Според нея, не е изключено да се актуализира бюджетът на касата. Тя е информирала още, че страната ни ще си сътрудничи с Израел в областта на спешната помощ. С израелската страна е договорено първоначално да се изпращат за обучение български специалисти от националните болнични комплекси, а след това и млади лекари, които да специализират спешна медицина, съобщава БТА.
 
ОНЛАЙН ДИСКУСИЯ ЗА ПРАВИЛА ПРИ ФОРМИРАНЕ ЛИСТИ НА ЧАКАЩИ
За период от десет часа - от 10.00 ч до 20.00 ч в четвъртък, 22-ри май, Центърът за защита правата в здравеопазването става платформа за дискусия. Темата на дискусията е само една - правила за формиране листи на чакащи в болниците.
ЦЗПЗ предлагат лекари, пациенти, журналисти, граждани и общественици заедно да обсъдят общи принципи и правила за формиране на листи на чакащи.
 
ИНОВАТИВЕН АНГИОГРАФСКИ МЕТОД ЗА ЛЕЧЕНИЕ НА ЧЕРНИЯ ДРОБ ДЕМОНСТРИРАХА ВЪВ ВМА
Днес в отделението по ангиодиагностика на ВМА по инициатива на Клиниката по гастроентерология и хепатология бе извършена за първи път у нас показна демонстрация, свързана с поставянето на т.нар. TIPSS -  трансюгуларен интрахепатален портосистемен шънт. Това съобщават от лечебното заведение.
На живо от Клиниката по образна диагностика проф. Герт Матьо от университетската болница в гр. Льовен, Белгия, демонстрира пред гастроентеролози, хепатолози, коремни и чернодробни хирурзи, интервенционални рентгенолози и анестезиолози иновативния метод, чрез който се създава изкуствена връзка между порталната вена (с кръвен поток от червата към черния дроб) и чернодробната вена (с кръвен поток от черния дроб към сърцето).
 
ЗАПОЧНА НАЙ-ГОЛЯМОТО ИЗЛОЖЕНИЕ ЗА ПРОДУКТИ И УСЛУГИ В ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО - БУЛМЕДИКА/БУЛДЕНТАЛ
Над 120 нови и оригинални продукта и решения за медицинската практика могат да бъдат видени от посетителите на годишното изложение БУЛМЕДИКА/БУЛДЕНТАЛ. Най-голямото изложение за продукти и услуги в сферата на здравеопазването в България отвори врати днес и ще продължи до 23 май. То се организира под патронажа на Министерството на здравеопазването и с подкрепата на съсловните организации -Български лекарски съюз и Български зъболекарски съюз. Тази година се постави началото и на тясно сътрудничество и с Българския фармацевтичен съюз, съобщиха организаторите.
През тази година в БУЛМЕДИКА/БУЛДЕНТАЛ свои щандове имат повече от 170 фирми. като освен български има чуждестранни компании от Германия, Унгария, Русия, Полша, Израел, Пакистан, Словения, Румъния, Италия, Южна Корея, Гърция, Швеция, Македония, Китай, Турция. Нови участници в изложението  са 48 компании, от които 19 са чуждестранни. На щандовете на БУЛМЕДИКА посетителите могат да видят нови генерации апаратура, последен клас лазерно-оптични системи и апарати за прецизна диагностика и лечение. Фирмите също така представят иновативни технологии и софтуерни решения за модерно обзавеждане на болници, ДКЦ, клиники и здравни кабинети.  Компаниите са изложили клинико-лабораторно и операционно оборудване, техника за непрекъснат контрол и телемониторинг на важни и прецизни дейности, иновативни апарати за изследване и анализ, системи за  поддържане на аудио-визуална връзка за разнородни медицински практики и др.