Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (20 май 2014)
 
И АСОЦИАЦИЯТА НА УНИВЕРСИТЕТСКИТЕ БОЛНИЦИ СЕ ОБЯВИ ПРОТИВ ПМС №94
Ново ръководство има Асоциацията на университетските болници за активно лечение, съобщиха от организацията. На редовно заседание на Общото събрание на асоциацията, проведено на 19 май в УМБАЛ "Царица Йоанна - ИСУЛ", за председател на Управителния съвет на организацията беше избран проф. д-р Валентин Игнатов - представител на УМБАЛ "Св.Марина" - Варна. За негов заместник беше избран проф. д-р Карен Джамбазов - представител на УМБАЛ "Св. Георги" - Пловдив. За членове на УС бяха избрани проф. Любомир Спасов - представител на УБ "Лозенец", проф. Петрана Чакърова - представител на УМБАЛ "Стоян Киркович" - Стара Загора и д-р Костадин Ангелов - представител на УМБАЛ "Александровска" - София.
На проведеното след Общото събрание заседание на Управителния съвет се взеха решения за твърдо отстояване на интересите на университетските болници в България и се предприеха своевременни действия за изготвянето на декларация против политиката на НЗОК и предложеното и прието ПМС 94. Декларацията ще бъде разпространена в най-кратки срокове, се казва в съобщението.
Управителният съвет се ангажира да положи всички усилия за постигане на основната цел на асоциацията - да подпомага, обединява и координира цялостната дейност на своите членове в защита на техните законни интереси, както и активно да съдейства за по-нататъшното успешно реформиране на здравеопазването в България. Ръководството на организацията се ангажира да работи и за постигане на по-високо качество на предлаганите медицински услуги и повишаване на качеството на университетското образование.
 
ИЗ ВЕСТНИЦИТЕ: С ПМС №94 КАСАТА СПИРА ДА ДЕЙСТВА В ПОЛЗА НА БОЛНИЯ, СМЯТА ПРОФ. НАЧЕВ
От напрежението в здравната система губят пациентите, губи съсловието, губят и политическите сили, защото рано или късно напрежението ще избие, и то не с положителен знак. Това казва в интервю за "Труд" директорът на "Св. Екатерина" проф. Генчо Начев. "За съжаление нова сила в последните дни му даде Постановление №94 на Министерския съвет, според което здравната каса не е задължена, а сама ще преценява дали да плаща отчетената надлимитна дейност от болниците. Юристите са категорични, че промяната не е законосъобразна и влиза в противоречие с чл. 19 и 52 от конституцията и с чл. 45 и 55 от Закона за здравното осигуряване. Те могат да продължат с правните аргументи, но аз ще се спра върху неоспоримите последици за системата", казва проф. Начев и посочва: "Ограничава се достъпът на пациента до болнична помощ. Ликвидира се правото на избор на болния и започва административно-финансовото му пренасочване към нежелани от него лечебни заведения просто защото те не са достигнали лимита си за лечение. Във всички случаи се нарушава и конкуренцията, защото тя може да съществува само ако пациентът влиза в болница, която той е избрал.
"Стандарт" пък предлага интервю с директора на ИАМО д-р Симеон Василев, от което научаваме, че според резултати от проверки на агенцията голяма част от държавните болници през годините са декапитализирани, което се отразява негативно и на финансовите резултати..
 
НЗОК: БОЛНИЦИТЕ НЯМАТ ОСНОВАНИЯ ДА ВРЪЩАТ ПАЦИЕНТИ
По повод изявленията на ръководствата на някои лечебни заведения за болнична помощ, че поради определянето на занижени "лимити" от страна на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) ще се наложи да не приемат пациенти, потърсили помощ от тях, ви информираме, че до 19 май 2014 г. НЗОК е изплатила на лечебните заведения за болнична помощ отчетената дейност до стотинка.
Това се казва в прессъобщение на осигурителната институция.
Оттам прилагат и сравнителна таблица за изплатените на лечебните заведения суми по месеци от началото на годината. Ето я:

Цялата извършена и отчетена дейност от лечебните заведения за болнична помощ -  след проверка, е изплатена, категорични са от НЗОК. Касата допълва, че предстои изплащането на дейността за настоящия месец май.