Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (15 май 2014)
 
МЕДИЦИНСКИЯТ СЪВЕТ НА "АЛЕКСАНДРОВСКА" ПОИСКА ОСТАВКАТА НА Д-Р РУМЯНА ТОДОРОВА
Медици от Александровска болница искат оставката на управителя на НЗОК д-р Румяна Тодорова. Това става ясно от писмо на Медицинския съвет на лечебното заведение до медиите. Като причина за исканата оставка медиците посочват последиците от приемането на Постановление 94 на Министерски съвет. Според тях то дезорганизира и затруднява функционирането на болничната помощ, вреди на пациентите, лекарите, медицинската наука и образованието. Те напомнят, че документът е предложен от д-р Тодорова. Медиците се възпротивяват и срещу извършените от НЗОК проверки на лечебни заведения  по великденските празници и Гергьовден. Според тях по начинът, по който са били направени, те унижават личното и професионално достойнство на лекарите, дискредитират лекарската професия и изобщо здравеопазването в Република България. Част от мотивите им за това твърдение са, че проверяващите екипи от СЗОК и НЗОК не са вникнали в същността на проверяваната медицинска дейност, а са търсили формални пропуски, които са подлагали на произволна интерпретация само и единствено с цел да се породи правен спор относно непризнатата от тях дейност.
 
ПАЦИЕНТИ СЕ ПРИСЪЕДИНЯВАТ КЪМ ДНЕШНИЯ ЛЕКАРСКИ ПРОТЕСТ
Пациентски организации подкрепят протеста на българските лекари, който ще се проведе днес. От Българска Асоциация за закрила на пациентите и от Националната пациентска организаци заявяват, че протестът е справедлив и навременен. От БАЗП и НПО също така заявяват, че ще съдействат за търсене на най-адекватни и ефективни решения за осигуряване на качествено здравеопазване на българските пациенти.
 
В ПЕЧАТА: ОЧАКВА СЕ КРАХ НА ЗДРАВЕОПАЗНАТА СИСТЕМА
Символичният протест, който се очаква днес от българските лекари, е оповестен от няколко печатни издания. Вестниците пишат, че лекарите ще излязат за час пред работните си места в знак на солидарност с европейските си колеги.
В "Преса" четем подробности: "Пловдивските здравни работници ще протестират не само днес, когато е насрочен общ протест на европейските лекари, а всеки ден до датата на евроизборите - 25 май. Недоволството им ще е символично, защото ще носят лентички на белите си престилки. (…) "Ако европейските лекари имат основания за недоволство, нашите аргументи са в пъти по-силни. По-блокирана от сега здравната система не е била никога", заяви председателят на Регионалната колегия на лекарския съюз д-р Георги Кръстев. Предупреждение за предстоящо рухване на системата вчера отправиха лекарите. Днес откриваме същото в думите на управителката на НЗОК д-р Румяна Тодорова. "Парите свършват. Тази година проблемите, очертани през 2013 г., са се задълбочили и отпускането на пари не е достатъчно. Има организационна криза в здравеопазването, на всички нива. Ако не се преразгледа из основи нормативната база и говорим само за финансиране, ще рухне системата", казва тя в интервю за "24 часа" и информира, че се подготвя пакет от предложения за промяна на ситуацията. "Дадохме си сметка, че здравеопазването е сложено в рамки и не позволяваме да има гъвкавост. Най-близо до пациента трябва да е първичната помощ Защо общопрактикуващият лекар да не бъде обвързан с общинската болница? Вместо да дава талон на възрастния пациент, който не знае къде да търси специалист или лаборатория, може да го насочи към специалистите в най-близката общинска болница. Възрастните имат нужда от интернист, невролог, кардиолог, ендокринолог - има ги в общинската болница. Болницата може да изпълнява и извънболнична помощ в райони, където има нужда. Друго предложение е личните лекари да дават дежурства в болницата. Има глад за специалисти. На джипито сме казали да дава 24-часово разположение. Добре, само че в болницата ще е много по-ефективен, отколкото на телефона си", коментира д-р Тодорова и заявява: "Промените трябва да започнат спешно и всички институции трябва да бъдат ангажирани, защото ще има и недоволни. Трябва да заявим какво искаме да направим - нещо за хората или нещо за лобитата. Ако нещата не се променят първо законово, максимално бързо, ще има много сериозни сътресения в системата."
 
ИМА ПРАВИЛА ЗА НАДЛИМИТНИТЕ ПЛАЩАНИЯ, ТВЪРДЯТ ОТ КАСАТА
НЗОК има методика за надлимитните плащания към болниците и тя е публикувана на страницата на касата. Това заявиха от пресцентъра на осигурителната институция за Zdrave.net в отговор на твърденията на лекари, според които подобна методика няма, а ако има, то тя не е публично оповестена. Такъв документ има, той се нарича "Правила за изменение и допълнение на "Правила за реда за определяне и изменение на стойностите на дейностите за болнична медицинска помощ към договорите с изпълнителите на болничната медицинска помощ" и се намира в секция НРД на страницата на НЗОК, обясниха от там. В него е записано, че месечните бюджети на лечебните заведения са задължителни за тях; че болниците не могат да предоставят фактури за надлимитната си дейност; че в ежедневните електронни отчети надлимитната дейност трябва да се отбелязва като "надвишаваща стойността"; че от РЗОК към НЗОК ежемесечно трябва да постъпва информация за надлимитната дейност "за внасяне за разглеждане от НС на НЗОК"; че директорите на регионалните каси нареждат проверки по отчетената надлимитна дейност за съответния месец; че на тримесечие РЗОК изготвят предложения за бюджетите на болниците за оставащите месеци от годината, съобразени и с информацията за надвишените лимити; че тези предложения се утвърждават от надзора на касата, а когато става въпрос за надлимитни плащания, стойността се отразява в индивидуалните договори в месеца, в който ще бъде заплатена.
 
ЛЕКАРИ ОТ ГОЛЕМИТЕ СТОЛИЧНИ БОЛНИЦИ ЩЕ ПРОТЕСТИРАТ МАСОВО
Лекарите от Токуда ще излязат точно в 12,00 часа пред японската болница, за да подкрепят символичните протестни действия в цяла Европа. Над 200 специалисти и още много здравни професионалисти ще се включат в инициативата, съобщават от лечебното заведение. По информация на столичната лекарска колегия, най-масови ще бъдат лекарските протести пред Пета градска болница, "Пирогов", "Сити клиник", "Токуда". В протеста ще участват и лекари от "Софиямед", съобщиха от там.
 
БЕЗПЛАТНИ ПРЕГЛЕДИ И КОНСУЛТАЦИИ В РАМКИТЕ НА ИНВИТРО ПРОГРАМА "40+"
От днес, 15-ти май, в Първа САГБАЛ "Св. София" се провеждат безплатни прегледи и консултации в рамките на програмата за лечение и диагностика на двойки с репродуктивни проблеми "40+", информират от лечебното заведение. Те ще се осъществяват до 25 юни само след предварително записан час на тел.: 024470263 или на GSM: 0878205253.  През същия период в лечебното заведение ще се провежда и безплатно психологическо консултиране за двойки с репродуктивни проблеми във връзка с емоционалните проблеми по време на ин витро лечение. Консултациите с психотерапевта Ирина Димова ще се осъществяват след предварително записване на тел.:               0887513 244         0887513 244.
Програмата "40+" е насочена основно към пациентки на възраст над 40 години, но от нея ще могат да се възползват и по-млади жени с преждевременно намален яйчников резерв. Тя е съвместна инициатива на Първа САГБАЛ "Св. София" и Варненски медицински университет "Проф. д-р Параскев Стоянов" и се осъществява като реверанс към тази група пациентки, които нямат възможност да се възползват от националната програма за финансиране на лечение чрез ин витро оплождане. Целта е да се предложат преференциални и достъпни цени на ин витро процедури за тези пациентки. За включилите се в програмата, ще бъде изготвен индивидуален план за лечение от водещи специалисти по репродуктивна медицина от двете лечебни заведения с главен консултант доц. д-р Емил Ковачев дм. от МУ-Варна, лекари от "Св. София" и ембриолозите на лечебното заведение.