Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (14 май 2014)
 
ЗА ТЕЖЪК НЕДОСТИГ НА МЕДСЕСТРИ И АКУШЕРКИ В НЕОНАТОЛОГИЧНИТЕ ОТДЕЛЕНИЯ АЛАРМИРАХА СПЕЦИАЛИСТИ
До два месеца трябва да бъде готова общата рамка на Национална програма за наблюдение, рехабилитация и профилактика на недоносените новородени, съобщи днес пред журналисти доц. Ралица Георгиева, ръководител на Клиника по неонатология в СБАЛДБ - София, съобщава Zdrave net. . Специалистката уточни, че документът ще съдържа две групи мерки - краткосрочни и дългосрочни, и ще определи бъдещите насоки в грижите за тази уязвима група деца за продължителен период от време. Предвижда се в рамките на съществуващия модел за грижи да бъдат осъществени конкретни стъпки към разширяване на обема рехабилитационни процедури, и то по начин, който да направи тази помощ в еднаква степен достъпна за децата, родени в семейства с ограничени финансови възможности и за децата, които живеят в отдалечени градове и региони. Особено тежък според доц. Георгиева е проблемът с недостига на медицински сестри и акушерки за неонатологичните отделения, който става все по-остър и този факт би трябвало да привлече вниманието и да предизвика реакция от страна на отговорните институции. В близка перспектива се предвижда също така да бъде надграден регистърът на новородените с допълнителна секция, включваща пълна информация за недоносените, а така също и да бъде одобрен съвременен алгоритъм за проследяване на тези деца. Срещата с медиите днес даде старт на информационната кампания "Най-големи герои са най-малките", чиито лица са олимпийската шампионка Румяна Нейкова и телевизионният водещ Ники Кънчев. Инициативата е на Фондация "Нашите недоносени деца", а целта на кампанията не е да набира средства, а да предизвика съпричастност и съчувствие в обществото, обясниха инициаторите. Те приканиха всички, които желаят да подкрепят символично техните усилия, да го направят като харесат Фейсбук страницата "Недоносени бебета". Едновременно стартира и още един проект, информираха от фондацията - създаване на групи за емоционална и психологическа подкрепа за родители и предоставянето на възможност за консултации с психолози и психотерапевти във всяко неонатологично отделение в страната. Първата стъпка е направена и от няколко дни клиничен психолог доброволец е на разположение на родителите в столичната Първа АГ болница "Света София".
 
ЛЕКАРИТЕ ИЗЛИЗАТ НА ПРОТЕСТ
Утре от 12 до 13 часа лекарите в столицата ще излязат на символичен протест. Това обявиха по време на пресконференция представители на УС на Столичната колегия на БЛС. Зам.- председателят на софийската организация  д-р Александър Заимов отбеляза, че действията са свързани с общоевроипейския лекарски протест, който е обявен за 15 май. Неговата цел е да се обърне внимание на политиците в различните страни-членки на ЕС, че са необходими повече средства за здравеопазване. Д-р Заимов каза, че протестът съвпада със събитията в България от последните месеци, а именно прогнозите за дефицит от около 500 млн. лв.  в бюджета на НЗОК и налагането на лимити на болниците. Той напомни, че на провелия се преди дни извънреден събор на БЛС беше приета декларация, в която се казва, че ако до края на месеца не бъдат изпълнени исканията на лекарите, те ще организират нов протест. 
 
В ПРЕСАТА: ВИКАТ ЛИНЕЙКА ПРЕД СПЕШНО ОТДЕЛЕНИЕ
Няколко издания съобщават за абсурден случай в Русе. "Пореден абсурд се разигра в системата на спешната помощ, този път в Русе. Екип на "Спешна помощ" беше викнат да се погрижи за пациент пред вратите на спешното отделение на русенската болница, след като оттам отказали да го приемат, съобщи БГНЕС. Това се случило на 75-годишен мъж", пише "Сега". "Спешните отделения обират негативите на цялата здравна система, посочи директорът на болницата в Русе д-р Владин Петров. "Тези отделения поемат цялата несвършена работа на извънболничната помощ както от общопрактикуващите лекари, така и от специалистите", казва д-р Петров."
"Общо 12 млн. лева ще получат общинските болници в София по четири проекта. Парите ще са за ремонт и апаратура, съобщи за "Преса" заместник-кметът по здравеопазването в столицата проф. Стоян Тонев", четем днес в "Преса".
"Средствата са спечелени по европрограма "Джесика" и от глобалния екофонд. По първия проект ще бъде закупена модерна апаратура за 7 млн. лева за Втора и Пета градска болница. "90% от средствата ще дойдат по програмата и само 10 процента ще е съфинансирането от общината", обясни проф. Тонев.
 
ДИСКУСИОНЕН ФОРУМ НА РЕВМАТОЛОГИЧНА ТЕМА ЩЕ СЕ ПРОВЕДЕ В ПЛОВДИВ
Необходимостта от регистър на пациентите с болестта на Бехтерев, разработването на мерки за подобряване на достъпа до рехабилитация и психологическа помощ, нуждата от промени в нормативната уредба, с които да се даде възможност на болните да получат ТЕЛК доживот - това са част от проблемите, които ще бъдат в центъра на дискусиите на регионален форум, който ще се проведе в Пловдив под наслова "Сега вече знаете", съобщиха от Българското сдружение на пациентите с болестта на Бехтерев. Целта на проявата е да се даде поле за дискусия между пациенти, институции и специалисти поради голямата социална значимост на заболяването и факта, че то засяга най-често млади хора във възрастта между 18 и 35 години, посочиха от пациентската организация. По този повод на 17 май, събота, от 10,30 ч. в хотел SPS в Пловдив  ще се проведе пресконференция с участието на ревматолози, пациенти, психолози и рехабилитатори.