Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (28 април 2014)
 
В ПЕЧАТА: МЪЖ И ЖЕНА СЕ ЛЕКУВАТ ЕДНОВРЕМЕННО НА ЕДНО ЛЕГЛО В БОЛНИЦА
В прегледа на печата, направен от Zdrave net Iпише: "Болни мъж и жена по едно и също време през февруари т.г. били лекувани на едно легло в болницата в Севлиево. Това става ясно от отчета й към Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), съобщиха вчера за "Труд" от институцията. Инспекторите й досега не са се натъквали на подобна фиктивна дейност с болни от различен пол", четем във вестника. "Нарушения имало и в отделението по очни болести. Според документите на 5 легла лежали 7 пациенти. Началникът на отделението обяснил, че се ползват още две легла в реанимацията. "Само че реално в болницата нямаше нито един човек по очна клинична пътека от намиращите се 7 болни в очното отделение", установила инспекцията", допълва публикацията. Ежедневникът информира и за още нарушения на болницата в Севлиево, като от публикацията не става ясно защо от 14 болници, в които НЗОК откри нарушения, "Труд" се спира тъкмо на тази.  "При проверките в извънболничната помощ НЗОК установи, че без да извършват каквото и да е зъболечение, стоматолози отчитали терапия на хартия. А често при засичане на данните се оказвало, че съответният "лекуван" с пломба зъб липсва. Във Враца пък акушер-гинеколози искали пари за прегледи на бременни, само че жените отдавна били родили", четем още във вестника.
"Репортер" се спира на проблем, засягащ повече от 200 000 души. "Здравно министерство спря за 2014 г. парите за лечение на наркозависимите българи, които са над 200 000 души. Това предупредиха пациентски организации и ръководители на национални лицензирани програми за лечение на пристрастени. Финансирането на терапиите е замразено от март и ще се възстанови най-рано през 2015 г.
 
БЪЛГАРИЯ - НА 21 МЯСТО ПО КАЧЕСТВО НА ЛЕЧЕНИЕ ПРИ ХЕПАТИТ
У нас няма организиран скрининг за хепатит, нивото на информираност на обществото за опасностите и последиците от заболяването е ниско, изоставаме сериозно с национална стратегия за борба с инфекцията, все още е недостатъчен достъпът до нови терапии. За това алармираха лекари и пациенти по време на семинар, който се проведе през уикенда. Между 100 000 и 150 000 са инфектираните с HCV, в повечето случаи те, както и още много други пациенти с хепатит и други чернодробни заболявания късно получават точна диагноза, закъсняват и с провеждането на подходящо лечение. Това обяснява нарастващия брой болни с чернодробна цироза и увеличава значимо риска от нарастване на случаите на чернодробен рак, категорични бяха гастроентеролозите. Днес България заема 21 място по качество на грижи и лечение при хепатит, а страната ни, заедно с Румъния, продължава да генерира над 50% от случаите с хепатит А в страните от ЕС.
 
ПАЦИЕНТИ С ХРОНИЧНИ ЗАБОЛЯВАНИЯ УЧАСТВАХА В СПОРТНИ СЪСТЕЗАНИЯ
Пациенти с различни хронични заболявания и хора в неравностойно положение премериха сили по време на Втория национален спортен пациентски фестивал, който се проведе днес в София. Събитието е организирано от Пациентски организации "Заедно с теб" със съдействието на Министерството на младежта и спорта. В него взеха участие над 70 участници от цялата страна. Сред тях имаше трансплантирани и нуждаещи се от трансплантация, пациенти на хемодиализа, страдащи от диабет, онкологични и белодробни заболявания. В състезанията взеха участие и хора с двигателни увреждания, незрящи, деца с увреден слух и лекуващи се наркозависими.
 
ДВАМА ДУШИ СА УХАПАНИ ОТ ЗМИИ ПРЕЗ ПОЧИВНИТЕ ДНИ ВЪВ ВАРНА
Двама души са ухапани от змии през почивните дни във Варна. Това е заявил за Радио "Фокус" - Варна доц. Петко Маринов, завеждащ клиниката по Токсикология към Военноморска болница - Варна. Той е посочил, че това са първите случаи за тази година, като обяснил, че със затопляне на времето змиите са се събудили. Пострадалите са двама мъже, единият от които е бил ухапан в района на Аладжа манастир, а другият в местността "Боровец". Двамата пострадали са прегледани, дадени са им медикаменти и са освободени за домашно лечение. Доц. Петко Маринов посочи, че след дългия зимен сън отровата на змията е по-концентрирана и съответно по-силна. Той призова хората имали лошия късмет да бъдат ухапани от влечугите веднага да потърсят медицинска помощ. Специалистът допълни, че при ухапване от змия болката е моментална и силна. Започва подуване около засегнатото място или на целия крайник. То може да бъде придружено с изтръпване и силно зачервяване.