Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (25 април 2014)
 
СПИРАТ ИЗТОЧВАНЕТО НА КАСАТА СЪС ЗАКОНОДАТЕЛНИ ПРОМЕНИ
Законодателни промени и строги мерки ще трябва да спрат изтичането на обществени средства от НЗОК към болниците в страната. Това каза вчера  министърът на здравеопазването д-р Таня Андреева в Бургас, цитирана от сайта dariknews.bg.
Вече е приет първият пакет от мерки, които ще бъдат въведени от здравното министерство. Те ще осигурят ясни правила за откриване на нови лечебни заведения и възможност за селективно договаряне от страна на здравната каса с болниците. Предстои през месец юли на здравноосигурителната каса да бъде направена ревизия на бюджета, с цел да бъде определен дефицита й до края на годината.
 
В ПРЕСАТА: СИСТЕМАТА Е БОЛНА, ВРЕМЕ Е ЗА СКАЛПЕЛА
Резултатите от проверките на НЗОК, оповестени преди дни, както и последното изказване на д-р Андреева от вчера провокира коментарен материал в "Труд". "Нужни са фундаментални реформи. Тотално пренареждане на системата. Нужна е конкуренция. Падането на монопола на здравната каса трябва да е първото хапче за системата."  "Има много задачи за решаване. Затова и здравното министерство написа цял пакет от мерки срещу течовете в системата. Сега готви и нов - срещу масовото доплащане от джоба на болния и срещу абсурда в България да има 400 болници, а в Швейцария, която е колкото нас - само 50", допълва публикацията.
"Време е болната тъкан да се отреже. Време е да се хване скалпела. И няма място за страх. Защото става дума за здравето ни", посочва авторът.
"Стандарт" се спира на вчерашната дискусия за спешната помощ, проведена в Бургас. "Спешна помощ ще има в 76% от общините в България. По този начин ще се реши основният проблем с достъпа до този тип медицинско обслужване. Това стана ясно по време на дискусията "Спешната помощ - от проблемите към решенията", която се проведе в Бургас със съдействието на в. "Стандарт" и участието на здравния министър д-р Таня Андреева. Достъпът до спешна помощ и бързината, с която пациентите се транспортират до съответните лечебни заведения, е строго специфичен в различните региони. Той зависи от инфраструктурата и терена, както и от броя на болниците в съответните области. Затова здравното министерство е решило да се справя с проблемите в отделните райони индивидуално", четем в ежедневника.
 
ЧАСТИЦА ОТ ТЕБ МОЖЕ ДА БЪДЕ ЗА НЯКОГО ЦЕЛИЯ СВЯТ
За някои хора това изречение означава живот. Над 1100 души в България чакат за трансплантация. Цел на живота е да оставиш след себе си следа - пътека от добро, по която да вървят децата ти..., чрез донорството следата се превръща в широк и светъл път на благородството и човечността. Трябва само да кажеш на близките си. 
Изпълнителната агенция по трансплантация и bgdonor.com обявяват конкурс за есе - за живота, втория шанс и доброто. Вдъхновение можете да намерите в истинските истории на bgdonor.com, пишат организаторите. Възрастови органичения за участие няма, обемът на есето трябва да е до пет печатни страници, срокът - до 30-ти юни. Есетата могат да бъдат изпращани на адрес: Изпълнителна агенция по трансплантация Ул. Братя Миладинови 112 София 1202 За конкурса за есе   Или на iat@bgtransplant.bg с име и телефон за обратна връзка
 
БЪЛГАРСКИ ПРОДУКТ СЕ ПРЕВЪРНА В СЕНЗАЦИЯ НА ТЪРГОВСКОТО МЕДИЦИНСКО ИЗЛОЖЕНИЕ В КИТАЙ
Един от най-големите световни дистрибутори на медицински изделия в света ще подкрепи българско производство на иновативен продуктза външна фиксация
Той представлява система за външна фиксация, за лечение на различни видове счупвания, която се  разработва близо 20 години в различни варианти, и е готов за серийно производство. В същността си е един напълно български интелектуален продукт, сертифициран по ISO и носещ съответните патенти. Току що завърналата се делегация от Китай, водена от д-р Несторов, собственик на фирмата, патентовала продукта, и член на управителния съвет на "Клъстер на здравните региони", съобщи, че интересът към фиксаторите на второто по големина търговско изложение за медицински продукти в света е бил толкова голям, че се е наложило да се организират в групи всички желаещи да се запознаят с него. На изложението в Шан Дзан, доказали се експерти от различни националности определят изключително високото качество и иновативност на системите. В момента текат преговори с един от най-големите дистрибутори на медицински изделия в света - Сиофарм, със седалище в Китай и клонове в Индия, Африка и др. за сключване на дългогодишни договори за внедряване на иновативния продуктна множество световни пазари. Системите за външна фиксация за лечение на различни видове счупвания ще бъдат изработвани ексклузивно в България и ще се разпространяват под българска марка.