Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (22 април 2014)
 
ЛИНЕЙКИ ЩЕ ТРЪГВАТ ОТ БЕНЗИНОСТАНЦИИТЕ В СТОЛИЦАТА
Пилотно по празниците между 1-ви и 6-ти май линейки ще бъдат разположени по бензиностанциите в столицата, откъдето ще потеглят по адреси. Това съобщи зам.-кметът на София с ресор "Здравеопазване" проф. Стоян Тонев днес пред БНТ.
Общината вече има съгласието на някои бензиностанции, а с други се водят допълнителни разговори, стана ясно от думите му.
 
СВЕТОВНА СЕДМИЦА НА ПЪРВИЧНИТЕ ИМУННИ ДЕФИЦИТИ
От днес започва Световната седмица, посветена на първичните имунодефицити. Тази година тя протича под мотото "Тествай, диагностицирай, лекувай". Инициативата има за цел да насочи общественото внимание към ползата от имунодиагностика, имунотерапия и към осигуряване на пълноценен живот на хората с имунодефицитни заболявания.
Седмицата ще завърши с отбелязване на Световния ден на имунологията - 29 април, който тази година е посветен на ваксинопрофилактиката и ваксинотерапията.
УМБАЛ "Александровска" ще отбележи Световната седмица с безплатни прегледи, съобщават от лечебното заведение. В делничните дни между 22-29 април от 11.00 до 14.00 ч., граждани, които страдат или имат съмнение за първичен /вроден/ имунен дефицит на тях или техните деца, ще бъдат консултирани безплатно и без направления от водещи имунолози и педиатри в:
- Амбулаторния кабинет на Имунологичната клиника на УМБАЛ "Александровска" за лица над 18 години. Предварително записване и информация на тел.   02/9230 690     02/9230 690
- Амбулаторния кабинет на Детска клиника на УМБАЛ "Александровска" за лица под 18 години. Предварително записване и информация на тел.   02/9230 322         02/9230 322
 
 
В ПРЕСАТА: БЛС ПРАВИ РЕГИСТЪР ЗА ЛЕКАРСКИ ГРЕШКИ
"Лекарският съюз ще прави национален регистър на допуснатите от медици грешки, съобщиха от съсловната организация. Регистърът ще бъде служебен и достъп до него ще имат само доктори", пише днес "Сега" и уточнява: "Целта е медиците да се запознават с различни казуси и проблеми, за да не се допускат инциденти с фатален край, обясниха от БЛС."
Очаква се новият регистър да заработи от следващата година, информира още ежедневникът. "Част от подготовката включва създаването на 40 експертни групи към БЛС. Тяхната задача ще бъде да подготвят и одобрят правила за добра медицинска практика, както и да провеждат различни обучения за лекарите. Ръководители на експертните групи ще бъдат известни имена в съответните медицински специалности, издигнати от своите колеги", четем още във вестника.
Друга публикация в изданието ни информира, че за лекарства на спешен пациент през 2013 г. държавата е плащала средно по 1.69 лв. "Според предварителните разчети на един човек, позвънил на тел. 112 или отишъл в спешното, се полагат по 2.18 лв. В "Бърза помощ" са приети 784 959 повиквания, а екипите са се отзовали на 761 398 адреса, показват данните на здравното министерство за м.г. Според тях в спешните центрове са извършени 573 492 прегледа", информира материалът.
"Стандарт" се спира на проблем между частна и държавна болница във Видин. "Неизгоден договор заробва областната болница "Св. Петка" във Видин. Без спешни мерки лечебното заведение е обречено на фалит, смята директорът му д-р Виолета Дочкова. Договорът е сключен миналия август от предишния директор на областната болница д-р Цветан Василев и СБАЛК "Видин". С него се дават под наем малко над 1000 кв. м от площта на държавната болница за отварянето на частна инвазивна кардиология срещу 85 хил. лв. на година или 7 хил. лв. на месец. Реално обаче сумата е 2500 лв. месечно, тъй като останалите пари отиват за ДДС и отчисления към държавния бюджет, обясни д-р Дочкова. За сметка на това болницата е останала без 7 стаи от детското си отделение, тъй като точно те са дадени под наем. Затова през зимата и лятото, когато има епидемии, болните малчугани трябва да се приемат в коридорите на болницата или да ходят до съседните градове", четем във вестника.