Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИВИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (15 април 2014)
 
ПАЦИЕНТИ С ХЕМОФИЛИЯ ИСКАТ ОТ МЗ НОРМАТИВНИ ПРОМЕНИ
Болниците не прилагат препарати за съсирване на кръвта на нуждаещи се пациенти с хемофилия. От това се оплакаха представители на Българската асоциация по хемофилия по време на пресконференция днес. Те отбелязаха, че според методика на Министерството на здравеопазването лечебните заведения могат да прилагат препаратите, съдържащи съсирващ кръвта фактор, само ако е застрашен животът на хемофилика. Ето защо от пациентската организация настояват МЗ да промени своята методика и да разреши на болниците да употребяват медикаментите и в други случаи. Искане на асоциацията също така е министерството да създаде национална програма за това заболяване.
 
ТЪРСЯТ СЕ УЧАСТНИЦИ В МАРАТОН ЗА ПАЦИЕНТИ 
За първи път българи, които провеждат лечението си с някакво медицинско устройство ще имат възможност да участват в маратона "Global Heroes", съобщиха организаторите на проявата. Бягането на 10 мили в градовете близнаци Минеаполис и Сейнт Пол, в което участват пациенти  носители на медицински устройства, се организира от 2006 г. по идея на неправителствената  организация "Twin Cities in Motion" и програмата "Global Heroes". Тази година състезанието ще се проведе от 3 до 5 октомври, а условието е участниците в момента да са носители на медицинско устройство, което се използва като терапевтично средство за някое от следните заболявания: сърдечна недостатъчност, диабет, хронична болка, гръбначни или неврологични заболявания, гастроентерологични или урологични заболявания. Медицинските устройства, които дават право на участие са: пейсмейкъри, имплантирани кардиовертер дефибрилатори (ICD), гръбначни импланти, неврологични устройства, инсулинови помпи или сърдечни клапи, поясниха още от организаторите. Оттам уточниха още, че България ще може да бъде представена от отбор до 25 участника, които ще бъдат избрани от комисия на "Twin Cities In Motion". При подбора ще могат да бъдат поставени и други конкретни условия за кандидатите, които ще трябва да представят и удостоверение, че са обсъдили участието си в състезанието със своите лекуващи лекари.
Заявленията за участие в "Global Heroes" 2014 г. и допълнителна информация могат да се получат на интернет адрес
 
В ПРЕСАТА: НАДЗОРЪТ НА КАСАТА СЕ СРЕЩА С ПРЕМИЕРА
"Надзорният съвет на здравната каса до дни ще се срещне с премиера Пламен Орешарски, с финансовия и здравния министър Петър Чобанов и д-р Таня Андреева, на която ще предложи два сценария за справяне с дефицита на институцията. Единият е за твърди месечни бюджети за болниците и за лекарствата, а другият е актуализация на бюджета на НЗОК в комбинация с допълнителни мерки, които да контролират преразхода, обясниха вчера за "Труд" надзорници." Това пише днес ежедневникът, като допълва: "Решението трябва да вземе премиерът, тъй като то е политическо", казаха членове на надзора."
"Сега" пък цитира здравния министър д-р Таня Андреева, която вчера в Пловдив отново заяви, че болниците ще бъдат задължени да лекуват пациенти по всички диагнози в дадено медицинско направление, ще трябва да обслужват и спешните случаи.
 
ОТБЕЛЯЗВАМЕ МЕЖДУНАРОДНИЯ ДЕН НА БОЛЕСТТА НА ПОМПЕ
Днес медицинската общност в цял свят отбелязва Международния ден на болестта на Помпе. Тази тежка метаболитна миопатия е рядко заболяване, което може да прогресира бързо и да завърши с летален край, ако не е диагностицирано навреме и не е започната ензимозаместваща терапия. Първият случай на болестта на Помпе у нас бе регистриран в началото на 2012 г., продължават и изследванията на екипа на проф. Ивайло Търнев, с които се цели да бъдат диагностицирани възможно най-рано болните от тази рядка болест. До момента имаме потвърдени 3 случая, информираха от Националния алианс на хората с редки болести, невролозите продължават скрининга.