Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (14 април 2014)
 
ЗАМЕНЯМЕ ПЕТВАЛЕНТНАТА ВАКСИНА С ШЕСТВАЛЕНТНА
В Министерството на здравеопазването се обмисля замяната в имунизационния календар на петвалентната ваксина с шествалентна. Това съобщи главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев по време на семинар, посветен на ползата от имунизациите. Той каза, че това се налага от факта, че липсват достатъчни количества от използваната в момента петвалента ваксина. Д-р Кунчев разказа, че централите на двете фармацевтични компании , които го произвеждат, са изпратили писмо в МЗ, че не могат да осигурят количества и няма да участват в процедурата за обществена поръчка. Здравният инспектор добави, че заболяване, което е включено в новата ваксина е хепатит В. В момента ваксината срещу хепатит В се прилага отделно. В петвалентната са включени заболяванията коклюш, дифтерия, тетанус, полиомиелит и хемофилус инфлуенца.
 
НОВ АНГИОГРАФСКИ АПАРАТ В БОЛНИЦА "СОФИЯМЕД"
Отделението по кардиология и инвазивна кардиология в столичната многопрофилна болница за активно лечение "Софиямед" се сдоби с последно поколение ангиограф, съобщиха от лечебното заведение. "Allura Centron" е първият инсталиран апарат от този тип в България. Той представлява система за диагностика и терапия на заболявания на сърдечно-съдовата система и позволява на едно място да се извършват както коронарни процедури и изследване на сърдечни клапи, така и процедури на периферно-съдовата система.
 
МЗ ОБМИСЛЯ ЛИБЕРАЛИЗАЦИЯ НА ИМУНИЗАЦИОННИЯ КАЛЕНДАР
По предложение на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България Министерството на здравеопазването обмисля либерализиране на режима на обхващане с ваксини. Промяна засяга графиците на имунизация на децата, навършили една година.
 
В ПРЕСАТА: ЧАСТНИ КАБИНЕТИ ЗАТВАРЯТ
"Частни клиники масово отиват на тезгяха, тъй като повечето са фалирали, съобщиха брокери. В момента има обяви за продажби на медицински центрове с хирургии, зъболекарски кабинети и лаборатории, показа проучване на "Новинар". Според експерти причина за бума на разпродажбите е, че лекарите бягат в чужбина заради по-високото заплащане". "За 40 000 евро се продава лекарски кабинет във Врана от 60 квадрата. Цената на клиника от 226 квадрата в столичния квартал "Иван Вазов" пък е 600 000 евро", пише "Новинар". И още: "В квартал "Редута" пък се продава клиника за първична медицинска помощ и диагностика".
За втори път "Репортер" излиза с тревожна информация за апаратурата за хемодиализа. Болниците остават без медицинска техника за хемодиализа, тъй като пари за закупуване на такава няма да бъдат отпуснати. В момента годни да поддържат живота на пациентите с бъбречна недостатъчност са само около една четвърт от наличните 850 апарата у нас", съобщава ежедневникът.
 
ДВИЖЕНИЯ ПРЕЧАТ НА ИМУНИЗАЦИИТЕ
Антиваксинални движения пречат на работата по имунизациите срещу вируса, причиняващ рак на шийката на матката. Това каза членът на Националния координационен съвет за първична профилактика на заболяването д-р Теодора Тодорова по време на семинар, посветен на ползата от имунизациите. Тя обясни, че в момента, в който се разбере за провеждането на среща между родители на млади момичета в училище и регионалните координатори, от движенията сигнализират регионалните инспекторати по образование и директорите на съответните училища. "Те стоят пред училищата и агитират родителите да не влизат на родителските срещи. В резултат на което от страх да не се стигне до нетърпимост между две групи, които искат да присъстват на такава среща и такива, които не искат, инспекторатите просто не оказват съдействие". Д-р Тодорова отбеляза, че подобен проблем се е получил само в няколко града и по принцип от инспекторатите и от Министерството на образованието съдействат.
 
ЦЕНИТЕ НА ЛЕКАРСТВАТА - НА ЕДНА, ВМЕСТО НА ПОЛОВИН ГОДИНА
На дванадесет, вместо на шест месеца да се подават декларации и съответно да се извършва проверка за съответствие на цената на лекарствения продукт с най-ниската цена в референтните страни-членки. Това предлага здравното министерство с проектопромени в Наредбата за условията, правилата и реда за регулиране и регистриране на цените на лекарствените продукти.
 
ТВЪРДИТЕ БЮДЖЕТИ НА БОЛНИЦИТЕ ЩЕ ОЩЕТЯТ ПАЦИЕНТИТЕ
Идеята за въвеждане на твърди бюджети болниците е абсурдна. Това заяви пред журналисти днес председателят на УС на лекарския съюз д-р Цветан Райчинов по повод предложението от миналата седмица на Надзорния съвет на НЗОК прогнозните бюджети на болниците да бъдат твърдо фиксирани. Той попита какво ще се случи след като въпросната сума бъде изчерпана и трябва ли в лечебните заведения да казват на пациентите да се оправят сами, защото няма пари. На 15 май, когато ще има общ протест на всички лекари  в Европа, ще се включат и нашите доктори. Остава все още висящ въпросът дали протестът ще бъде и национален, каза още д-р Райчинов.