Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (9 април 2014)
 
В ПРЕСАТА: КЗК ВЪРНА ОБЩЕСТВЕНА ПОРЪЧКА НА КАСАТА
"Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) върна обществената поръчка за предоставяне на софтуер и лицензи на НЗОК. Според становището на регулатора тя трябва да се поднови на ниво разглеждане на техническите предложения на фирмите, подали оферти. Причината е неправомерното отстраняване на една от фирмите, участвали в конкурса - "Акт Софт", пише днес "Капитал Daily" .
"Монитор" се спира на работата на лекарите ни зад граница. "Наши онколози напират за Острова, но не за да емигрират, а за работа по заместване. Българските лекари искат да изкарват пари зад граница, но искат и да запазят работата си в България. Медиците предпочитат да пътуват периодично в чужбина за допълнителни средства, но не и да имигрират. Това показва проучване на британската агенция за набиране на медицински персонал Еmergency Talent", пише вестникът.
Публикация в "24 часа" се фокусира върху здравноосигурителния модел. Авторът на материала Боян Захариев коментира: "В България осигурителните системи вече в много голяма и нарастваща част се издържат от данъците. На този етап можем спокойно да отчетем опита за създаване на осигурителен модел като провал. Няма нищо лошо, има страни, където всичко се плаща от данъци, но защо да се лъжем, че имаме осигурителен модел?"
 
ДОЦ. Д-Р ЖЕНИ СТАЙКОВА Е НОВИЯТ ДИРЕКТОР НА НЦОЗА
Доц. д-р Жени Стайкова е спечелила конкурса за нов директор на Националния център за обществено здраве и анализи. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването. Тя е спечели надпреварата за директорския пост в конкуренцията на проф. Петко Салчев и д-р Красимир Кушев.
Доц. Стайкова заменя на поста досегашния директор д-р Християн Грива.
От 1995 г. до момента доц. Стайковa ръководи последователно Хигиенно-епидемиологичната инспекция и Регионалната инспекция по опазване и контрол на общественото здраве в Кърджали. От 2011 г. е директор на Регионалната здравна инспекция в Кърджали.Има три магистърски степени - по медицина, по обществено здраве и здравен мениджмънт от Факултета по обществено здраве към МУ- София и по публична администрация - административни практики от Софийския университет "Св. Климент Охридски". От ноември 2013 г. е доцент във Факултета по обществено здраве в МУ - София.
 
КАРДИОЛОЗИ ПРОТЕСТИРАХА ПРЕД МЗ ЗАРАДИ НЕРАБОТЕЩА БОЛНИЦА
Служители на Специализираната болница за активно лечение по кардиология във Видин протестираха днес пред Министерството на здравеопазването. Изпълнителният директор на лечебното заведение д-р Даниела Макавеева обясни пред журналисти, че причина за недоволството на медиците е забавянето от страна на министерството при издаването на лиценз на болницата. Тя каза, че лечебното заведение е било открито преди четири месеца и тогава е подало документите си за започване на работа. Кардиоложката добави, че законовият срок за одобряване на лиценза е три месеца, но и до днес от МЗ не дават конфирмация дали такъв ще се издаде или не.
Новооткритата кардиологична болница във Видин е частна и е взела под наем неизползвани помещения, които са част от бивше детско отделение на МБАЛ Видин. Инвестицията е за над 2,5 млн. лв., а в лечебното заведение има назначени вече 30 служители. Д-р Макавеева  каза, че вероятната причина МЗ да се бави с решението си за издаване на лиценз е конфликт между новата болница и държавната. " Става въпрос за прекратен договор за клинична лаборатория, която ние искаме да използваме и за която ние заплащаме по цени, определени ни от държавната болница. Тези цени са по-високи от тези, които държавната болница получава от здравната каса за тези изследвания. Прекратява ни се възможността да ползваме техния рентгенов апарат", обясни тя.