Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (8 април 2014)
 
БЛС ВНЕСЕ ИСК СРЕЩУ ДЪРЖАВАТА
Българският лекарски съюз внесе днес иск срещу държавата в Комисията за защита от дискриминация. Това съобщиха от съсловната организация. Той засяга решението на  държавата да въведе, за няколко определени групи лица, диференцирано по-ниско заплащане на здравноосигурителната вноска спрямо останалите осигурени граждани (става дума за деца до 18 г., студенти,  лица, получаващи социални помощи и др.). Лекарите информират, че това е регламентирано с конкретна  разпоредба, която  постановява, че за осем групи лица осигурителната вноска се внася в размера, определен със закона за бюджета на Националната здравноосигурителна каса за съответната година, т.е. върху половината от минималния осигурителен доход за самоосигуряващите се лица.
 
НАПРАВИХА ЧЕРНОДРОБНА ТРАНСПЛАНТАЦИЯ НА 7-МЕСЕЧНО БЕБЕ
На 5 април в УМБАЛСМ "Пирогов" беше кондициониран донор, мъж на 55 години, с установена мозъчна смърт. С благородното решение на близките стана възможно да бъде спасен животът на тежко болни хора. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването. Извършени бяха три трансплантации - две бъбречни трансплантации в УМБАЛ "Александровска" на 52-годишен мъж и на 27-годишна жена и чернодробна трансплантация в УБ "Лозенец" на 7-месечно бебе, обявено наскоро за спешен случай. Към момента всички пациенти са под наблюдение.
 
МЗ ТЪРСИ 300 ХИЛ. ЛВ. ЗА ДИХАТЕЛНИ АПАРАТИ
Увеличение на своя бюджет с 300 000 лв. иска Министерството на здравеопазването от правителството. Това става ясно от проект на Постановление на Министерския съвет за одобряване на допълнителни разходи по бюджета на Министерството на здравеопазването за 2014 г. Парите ще бъдат използвани за закупуване на дихателни апарати за поддържаща терапия на пациенти с прогресивна мускулна дистрофия.
 
В ПРЕСАТА: ПАЦИЕНТИ ДА ИЗБИРАТ БОЛНИЦА
В "Стандарт" откриваме любопитна идея на шеф на  болница по отношение на плащането на касата. "Един от вариантите за промени е всеки здравноосигурен да си избира болница, така както избира джипи, а избраната болница да получава ежемесечно за него фиксирана сума. Така болницата вместо да има интерес пациентът да е болен, ще има интерес да е здрав или така лекуван, че да влезе за повторно лечение след максимално дълъг период на ремисия. Тогава нещата ще се променят, ще бъдем в реална пазарна ситуация - по-добрите болници ще бъдат избирани от повече здравноосигурени и ще имат повече приходи. Ще се промени и ролята на касата - вече няма да е в ролята на банкомат, а ще проверява качеството на лечение", казва пред изданието шефът на "Св. Иван Рилски" д-р Дечо Дечев.
Всички вестници отразяват поздравленията на лидера на БСП към "хората в бели престилки". "24 часа" е по-подробен и включва информация какво прави правителството за сектора. Лидерът на българските и европейските социалисти напомни, че ще бъдат открити 35 нови центъра за здравно и социално консултиране в цялата страна. Планирано е и изграждането на 11 центъра за спешна помощ от типа на "Пирогов" "Всичко това ще се случи и е част от здравната реформа, от която имаме нужда. Празниците обаче не променят системи, така че абсурдите в нашата продължават. За подобен абсурд научаваме от "Преса", който разказва за случай на спасено от три болници дете, за което две от тях може да бъдат "наказани". "Лекари от три болници спасиха живота на 8-годишно дете с пробит черен дроб", пише вестникът. Разказва се, че момчето паднало от колелото си и дръжка пробила черния му дроб. Линейката закарала детето във Враца, където лекарите му направили четиричасова животоспасяваща операция. Същата нощ то било преместено в детската хирургия на "Пирогов", където му направили втора спешна операция. "След седмица в реанимацията състоянието на Павлин се подобрило. Изследванията и скенерът обаче показали, че има прекъснат голям жлъчен път, а в черния му дроб продължават да се събират течности и гной", четем в "Преса". След консултация с проф. Никола Владов от ВМА детето било преместено там, където му направили трета операция. "Успяхме да се справим без капка кръв, а останалият дроб вече се възстановява. До няколко седмици органът ще се регенерира напълно", посочва проф. Владов пред "Преса".