Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (4 април 2014)
 
ПРЕДСЕДАТЕЛЯТ НА УС НА БАПЗГ МИЛКА ВАСИЛЕВА
С НАГРАДА ОТ ПАЦИЕНСКИ ОРГАНИЗАЦИИ
На специална церемония, състояла се на 3 април в столичната Градска галерия, пациентски  организации "Заедно с теб", Семеен портал "Мама, татко и аз" и Здравен форум "Е-здравей" връчиха награди на здравни журналисти, лечебни заведения, медицински сестри, лекари,  фармацевти по повод Световния ден на здравето - 7 април. Сред наградените бе и Милка Василева, председател на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи. Тя благодари за високото отличие и за добрите думи казани по този повод за нея и съсловието. "Медицинските сестри, акушерките, фелдшерите, лаборантите и другите професионалисти по здравни грижи са най-близо до пациентите и затова наш дълг е не само да изпълним с висок професионализъм задълженията си, свързани с лечебния процес, но и да изслушаме с внимание, да проявим разбиране и човечност към всеки един пациент" - каза тя.                                                    
Отличия получиха  доц. д-р Атанас Щерев от Специализирана АГ болница "Д-р Щерев", доц. Катя Тодорова от УМБАЛ "Георги Странски", доц. Иван Костов от Първа АГ "Св. София",  националния консултант по епидемиология проф. Мира Кожухарова, националния консултант по вирусология  доц. Павел Теохаров  и др. Със специална награда, инициирана от медицински комплекс "Д-р Щерев" бе отличена журналистката от  Zdrave.net Невена Попова.
Инициативата е под патронажа на столичния кмет Йорданка Фандъкова, която поради заетост не успя да дойде, но там бе председателят на парламентарната Комисия по здравеопазване Нигяр Джафер.  Както обясни водещата на тази първа по рода си среща Пенка Георгиева  (пациентски организации "Заедно с теб"), идеята е да се спре противопоставянето на пациенти, институции и изпълнители на медицински услуги, и да се наложи нова практика - заедно, ръка за ръка да се  търсят пътища за решаването на проблемите. 
 
В ПРЕСАТА: ПАЦИЕНТИТЕ - БЕЗ ОСИГУРОВКИ, ЛЕКАРИТЕ - БЕЗ СПЕЦИАЛНОСТ
"Детските и специализираните експертни лекарски комисии да бъдат закрити. Това предлага здравният министър Таня Андреева с промени в правилника за медицинската експертиза, които ще бъдат обсъждани от комисията по осигурителни отношения на тристранката на 8 април", четем днес в "24 часа".
"Всички удостоверения за инвалидност вече ще се дават от общите ТЕЛК. Когато става въпрос за деца, ще се иска участието на педиатър. При по-специализирани диагнози също ще се викат съответните лекари специалисти", допълва публикацията.
"Закриването на детските и специализираните ТЕЛК се прави, за да се спестят разходи, става ясно от мотивите на Андреева. Освен това за комисиите по очни, белодробни и психични болести, нямало достатъчно лекари, желаещи да участват", пише още изданието.
"Около 50 общопрактикуващи лекари в Добричка област имат придобита специалност "Обща медицина" и 28 са със специалност "Педиатрия" или "Вътрешни болести", съобщи директорът на РЗОК д-р Бисерка Пачолова. Около половината от личните лекари в областта са без специалност и това е проблем и в национален мащаб, отбеляза Пачолова", четем пък в "Дума".
От "Монитор" научаваме за пореден случай на нападение срещу спешен екип. "Бивш военен нападна екип на Спешна помощ и счупи ръката на шофьора на линейката. Екшънът се разиграл миналата нощ в село Паисий, съобщи шефката на Спешна помощ - Велико Търново д-р Валентина Хаджирадева."
От материала разбираме още, че на мястото на инцидента е дошъл полицейски екип, "който укротил буйстващия мъж", но няма данни за арест.
 
Д-Р КАТЕЛИЕВА: НОВИЯТ ЛЕКАРСТВЕН СПИСЪК ЗА ЦСМП Е НЕПРИЛОЖИМ
Новият лекарствен списък за ЦСМП, публикуван преди месец, е неприложим. Това отбелязва в писмо до МЗ и здравната комисия в парламента председателката на Националната асоциация на работещите в спешната медицинска помощ д-р Десислава Кателиева. Тя посочва, че вариантът всички лекарства от списъка да се прилагат от спешните медици минава единствено през нормативни промени, регламентиращи кои категории спешни медици и как могат да прилагат медикаментите.
 
НАДЗОРЪТ НА КАСАТА УТВЪРДИ БЮДЖЕТИТЕ НА БОЛНИЦИТЕ ЗА АПРИЛ
На днешното си заседание Надзорният съвет на здравната каса утвърди стойностите на дейностите за болнична медицинска помощ за април 2014 г. към договорите с лечебните заведения. Това съобщиха от пресцентъра на осигурителната институция.
Стойностите по лечебни заведения са формирани съобразно предложенията на районните здравноосигурителни каси, като са отразени актуалните обстоятелства към момента, се казва в съобщението.
"В изготвеното първоначално разпределение на утвърдените от НС на НЗОК годишни общи стойности на разходите бяха включени и заявените нови дейности на лечебните заведения, за които те очакваха разрешение. За част от тези дейности някои лечебни заведения все още не са получили разрешителни или са получили отказ за извършването им. Средствата, предвидени за тях, се прехвърлят за други дейности или за следващия месец", информират още от касата.
 
ВИСОКОСПЕЦИАЛИЗИРАНИ ЛЕКАРИ ДА ДЕЖУРЯТ В СПЕШНА ПОМОЩ ВМЕСТО В ЧУЖБИНА
Високоспециализирани лекари да дават дежурства в спешните отделения на общинските болници и филиалите на центровете за спешна медицинска помощ. Тази идея е била обсъждана по време на днешната среща между министъра на здравеопазването д-р Таня Андреева и ръководството на Националното сдружение на общините. Пред журналисти тя каза, че предложението е на сдружението и го оцени като много добро. По думите й то не противоречи на сега действащото законодателство, според което лекарите могат да работят на един трудов договор в болничната и в извънболничната помощ.
Министър Андреева изрази надежда, че пълното преструктуриране на спешната помощ ще бъде завършено към края на нейния мандат. Тя отбеляза, че за това ще са необходими около 200 млн. лв., като 160 от тях ще бъдат по ОП "Развитие на регионите",  а останалите - от държавния бюджет.