Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (3 април 2014)
 
ПАЦИЕНТИ СЕ ОПЛАКАХА НА ЕК И ЕВРОПАРЛАМЕНТА ОТ БЪЛГАРСКОТО ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ
Писмо от четири страници, съдържащо данни и преразкази за състоянието на населението и здравеопазването у нас, са изпратили две национално представителни пациентски организации до еврокомисаря ни Кристалина Георгиева и българските евродепутати с молба  Европейската комисия да предприеме "действия, които да доведат до реални резултати, които да гарантират достъпа на пациентите в България до качествено здравеопазване и лекарствени продукти." В писмото си Федерация "Български пациентски форум" и Националната пациентска организация информират каква е средната работна заплата, средната пенсия, процентът от БВП за здраве, дават данни за средната продължителност на живота у нас, както и за осигуровките, които държавата внася за държавните служители. Особен акцент организациите поставят върху последните проектопромени в ЗЗО, засягащи новите лекарствени терапии, както и върху достъпа на пациентите до скъпоструващо лекарствено лечение. "През последните години достъпа до качествено здравеопазване, включително до лекарства, по-специално за групите в неравностойно положение и в отдалечени райони, както и организацията и финансирането на болничния сектор бяха в епицентъра на загрижеността на ЕС във връзка c България." Това посочват в отговора си до двете организации от Еврокомисията.
 
БЛС ИСКА ОТ НЗОК ЕЖЕМЕСЕЧНА ИНФОРМАЦИЯ КАК СЕ ХАРЧИ БЮДЖЕТА НА КАСАТА
Ръководството на Българския лекарски съюз е изпратило във вторник писма до министър-председателя Пламен Орешарски, до управителя на НЗОК д-р Румяна Тодорова и Надзорния съвет на касата, в които настоява за спешни срещи с тях. Това става ясно от информация, публикувана на официалната страница на съсловната организация. И в двете писма лекарите обръщат внимание, че още при приемането на бюджета на НЗОК за 2014 г. БЛС е предупредил, че ще има дефицит от минимум 200 млн. лв. От лекарския съюз също така напомнят, че при подобен дефицит решението би могло да бъде или актуализация в средата на годината, или да се вдигнат приходите, след като държавата започне да плаща пълния размер на вноските за определени категории граждани, които тя осигурява. В писмото до здравната каса се заявява, че Националният съвет на БЛС счита, че бюджетът на болниците и разходите за лекарства се извършват напълно непрозрачно. Поради тази причина се настоява на уеб-страницата на НЗОК да се публикуват данните досега. Иска се също така оттук нататък да се публикуват ежемесечно сведения за бюджетите на болниците, отчетената от тях дейност, включително "надлимитната" и какво им е заплатено. Настоява се и за подобна информация за СИМП, ПИМП и МДД за тримесечия, както и ежемесечните разходи за лекарства за домашно лечение и онкомедикаменти.
 
В ПРЕСАТА: СВЕТОВНА БАНКА ДАВА ПРЕПОРЪКИ, НО НИЩО НЕ СЕ ИЗПЪЛНЯВА
Световната банка ще ни консултира в сферата на здравеопазването, прие вчера правителството. Информацията е отразена в няколко ежедневника, като не липсват и коментари.  "Експерти от Световната банка ще трябва да изготвят доклад с анализ на състоянието в здравния сектор и финансирането. Те ще предложат и няколко варианта за реформи", пише "Преса" и припомня: "Миналата година България отново получи съвети от Световната банка, като тогава експертите пресметнаха, че болниците са ни много и препоръчаха да се даде възможност на здравната каса да си избира с кои да сключва договор. Докладът тогава беше на стойност 1,5 млн. евро. Медицинската общност не хареса идеята и тя така и не беше реализирана."
Световната банка дава препоръки, но след това нищо от написаното не се изпълнява с оправданието, че мандатът изтича, че реформи се правят в първата година, че лекарите не са готови, че хората няма да са доволни или че няма пари - това пишат повечето от вестниците.