Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (31 март 2014)
 
Публично-частно партньорство в болниците предлага министър Андреева
Всяка болница, която отговаря на стандартите и покрива нивата на компетентност в определена медицинска специалност, ще изпълнява всички клинични пътеки по нея. В противен случай няма да има договор с НЗОК. Другото задължително условие за всички болници е да работят спешност. Това заяви за пореден път здравният министър д-р Таня Андреева тази сутрин пред БНТ. "Тези, които не успеят да покрият критериите, ще си търсят свои начин, по който да работят или да бъдат финансирани", допълни тя.
Хроничното недофинансиране на системата министърът коментира така: "Просто нека да кажем на хората истината, която, според мен, твърде дълго им е спестявана. Истината е такава - или трябва пациентите сами да доплащат, или трябва всички, които са ангажирани към системата, да си внасят здравните вноски, така че касата да разполага с по-голям ресурс, защото тя работи с тези пари." Като вариант д-р Андреева спомена и възможността за въвеждане на допълнителен пакет, който да бъде поет от доброволен фонд.
 
ПАЦИЕНТИ ИСКАТ ВЪВЕЖДАНЕТО НА КРЪСТОСАНО ДОНОРСТВО
Пациентски организации настояват в България да бъде въведено т.нар. "кръстосано донорство". Това стана ясно днес по време на кръгла маса, посветена на проблемите на трансплантологията у нас. От Асоциацията за детско развитие "Член 24" обявиха, че заедно с още десетина пациентски организации са подготвили предложение за промени в Закона за трансплантация на органи, тъкани и клетки, с които засягат въвеждането на кръстосано донорство и в нашата страна. Радомир Славчов от организацията обясни, че при този вид донорство роднина на един пациент дарява орган на втори нуждаещ се от трансплантация, с когото има по-добра съвместимост, а роднина на втория пациент дарява орган на първия. Основно кръстосаното донорство се практикува при бъбречно болни хора. От пациентките организации напомниха, че в България този вид донорсттво в момента е незаконно и поради тази причина много нуждаещи се българи ходят в чужбина, за да им се направи трансплатация чрез кръстосано донорство. Ето защо пациентите предлагат то да бъде регламентирано и у нас.
 
В ПРЕСАТА: МЕДИЦИНСКИТЕ ИЗДЕЛИЯ У НАС ПО-СКЪПИ ОТ ТЕЗИ В ЕС
"Медицински изделия за сърце у нас са значително по-скъпи, отколкото в европейските държави, показа проверка на "Стандарт". Разликата стига до няколко стотици лева за артикул и остава за сметка на пациентите или на здравната каса. На техен гръб печеливши се оказват търговци на едро и болници", четем днес в ежедневника. "По 1200 лв. плаща здравната каса за коронарен стент у нас, а за сърдечна клапа - 3600 лв. Въпреки че официално цените са "до" тези стойности, от НЗОК заявиха, че досега не са имали случай, в който болниците да им пратят фактура на по-ниска цена", пише още вестникът. И допълва, че разполага с фактури от болници за два различни стента на реномирани фирми, съответно на стойност 270 лв. без ДДС (който не освобождава лекарство) и 740 лв. без ДДС (който освобождава лекарство).
 
"Аналогичен е и случаят с механичната сърдечна клапа, която струва с ДДС 2800 лв. или с 800 лева по-малко, отколкото плаща касата. Според лекари това са и реалните цени в страните от ЕС, на които се продават медицинските изделия", пише още "Стандарт" и коментира: "Схемата, по която се прави това, е много проста. Никой орган у нас не реферира цените на медицинските изделия с другите страни. Няма и регулация за образуването им, както е за лекарствата например. Единствено в ИАЛ търговците декларират някаква продажна цена по свое усмотрение. Така дистрибуторите, въпреки че вземат изделията от производителите на евтини цени, ги продават на търговете на болниците на много по-високи. Клиниките пък префактурират тези стойности на касата, която ги плаща. След това разликата се поделя между болниците и фирмите. Според слуховете отчисления стигат и до десижънмейкърите, които поради тази причина не променят правилата."
"Сега" пък ни разказва: "Хиляди пациенти, които са лежали в болница, по същото време са отчитани в извънболничната помощ, обяви през уикенда шефът на Националната здравноосигурителна каса Румяна Тодорова по "Дарик". Това означава, че касата е плащала по два пъти за него.
"Преса" ни представя оферти от провелото се вчера медицинско изложение. "Холандия набира лекари от всички специалности, като предлага фантастични оферти за нашите медици. Заплата от 100 000 евро на година, 30% отстъпка от данъците, безплатен езиков курс и помощ при настаняването. Отделно според длъжността и болницата има и бонуси на всяко тримесечие", информира публикацията. "Частни и супермодерни лечебни заведения в Дубай също излизат с атрактивни предложения. Те търсят доктори от всички специалности с поне три години опит. Месечното възнаграждение е 9200 евро плюс безплатен апартамент, транспорт, училище за децата и двупосочни самолетни билети два пъти в годината", четем още във вестника.