Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (28 март 2014)
 
В ПЕЧАТА: АГЕНЦИЯТА ПО ЛЕКАРСТВАТА НЕ РАБОТИ ОТ ТРИ МЕСЕЦА
"Лекарственият регулатор - Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ), не работи от три месеца, тъй като директорът й е в болнични, съобщиха от БГФармА - асоциацията, която обединява генеричните фармацевтични компании в България. Секторът е един от най-строго регулираните и агенцията лицензира, разрешава и контролира работата на всички участници на фармацевтичния пазар (общо на стойност над 2.6 млрд. лв.), продажбите на медицински изделия и апаратура (изчисляват се на около 500 млн. лв.), клиничните изпитвания (над 100 млн. лв.) и паралелния износ (също над 100 млн. лв)", четем днес в "Капитал Daily".
"Стандарт", който цяла седмица се занимава с консултантските договори между лекари и болници, чрез които специалисти изпращат пациентите си в конкретни болници, днес представя интервю с проф. Людмил Бояджиев от НКБ.
Запитан етични ли са практиките на консултантските договори, проф. Бояджиев заявява: "Каквото и да се казва, който се опитва да регламентира нерегламентирани отношения между заведения за болнична и извънболнична помощ, извършва тежко углавно престъпление." Специалистът разказва: "Преди време заедно със съдействието на главния прокурор Борис Велчев бях включен в комисия, която разгледа начините, по които пациентите получават високоспециализирана медицинска помощ в звената по инвазивна кардиология. Тогава проверката беше направена с "Медицински одит" (ИАМО) и се установи, че има нерегламентирани контакти между клиниките, медицинските специалисти, които насочваха пациентите. Установи се, че личните лекари пренебрегват фактори като близост, отстояние, качество на услугите и да насочват болните там, където имат интерес. Всичко това не е доказано с факти и документи, защото съответните органи - прокуратурата например, не са се разпоредили по съответния начин сигналите да се проверят." Проф. Бояджиев продължава: "Например вярно ли е, че вечер екипите на Бърза помощ получават нерегламентирани суми от болниците, като карат там пациентите? Вярно ли е, че съществуват практики, при които е дефинирано какво трябва да се направи, а се казва - елате на контролни прегледи срещу определени суми. Това е много тежък проблем, у нас пациентите са оставени да се лутат като животни заради парите, които носят след себе си."
 
МЕЖДУНАРОДНО ИЗЛОЖЕНИЕ "ОБРАЗОВАНИЕ БЕЗ ГРАНИЦИ"
От 28 до 30 март (петък, събота и неделя), в Националния дворец на културата, ще се проведе десетото издание на международно изложение за образование "Образование без граници" и първото изложение в България за Образование и кариера! "Образование без граници" се организира от Бери Груп България с помощта на Столична община и над 60 медийни партньори. В списъка на участниците ще намерите представители от цяла Европа, Канада, САЩ, Австралия, Русия и Япония. Новото издание на "Образование без граници" ще приветства участници от четири континента, които ще представят възможностите за обучение и кариерно развитие пред българската публика. Освен огромно разнообразие от учебни заведения, ще предложим разнообразие от стажантски позиции и кариерно развитие от водещи български работодатели.