Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (25 март 2014)
 
ТРАНСПЛАНТИРАНИ ПАЦИЕНТИ ПРОТЕСТИРАХА ПРЕД МЗ
Трансплантирани пациенти и техните близки излязоха днес на протест пред Министерството на здравеопазването. Той се организира от Асоциацията на пациентите с бъбречни заболявания и повод за него станаха проблеми около лекарствената терапия на трансплантираните. Пациентите обясниха, че им се налага да доплащат непосилни за тях суми за медикаментите, които приемат. Зам.-председателят на АПБЗ Илко Цонев каза пред журналисти, че дава за имуносупресора, с който се лекува, 86 лв. на месец, а получава пенсия от 200 лв. Той заяви, че заради подобно доплащане много пациенти са спрели да пият лекарствата си, а това води до лоши последствия. Цонев добави, че искането на протестиращите е имуносупресорите да бъдат безплатни така, както е било до миналата година.
 
ЕЗОК ВЕЧЕ ЩЕ ВАЖИ И В СЪРБИЯ
На 20 март 2014 г. управителят на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), д-р Румяна Тодорова и директорът на Института за социално осигуряване на Сърбия, г-н Зоран Панович, подписаха в Белград Договор за използване на Европейската здравноосигурителна карта (ЕЗОК) на територията на Република Сърбия. Това съобщиха от пресцентъра на касата. Съгласно този договор българските здравноосигурени лица, които притежават ЕЗОК или Удостоверение за временното й заместване (УВЗ на ЕЗОК) ще имат право да ползват спешни здравни услуги по време на временния си престой  на територията на западната ни съседка, в съответствие с разпоредбите на влязлата в сила от 1 февруари миналата година спогодба между Република България и Република Сърбия за социална сигурност.
 
В ПЕЧАТА: КАСАТА ЗАТЯГА КОНТРОЛА НАД  БОЛНИЦИТЕ
Новината от вчерашното заседание на Надзорния съвет на НЗОК, че на болниците ще се определят ежемесечни бюджети, очаквано днес е из цялата преса. Според "Стандарт" това означава "още по-яростна война за пациенти".
"На пръв поглед промяната изглежда минимална, на практика обаче тя оставя клиниките в пълно неведение за парите, на които могат да разчитат през годината, обясниха шефове на болници. Притеснението се увеличава и заради огромната дупка в бюджета на касата. Това веднага ще доведе до презастраховане и реализиране на колкото се може повече приходи всеки месец, категорични са директори и експерти. За пациентите това означава, че все по-често ще влизат в болница, без да имат нужда. За касата пък - че ще увеличи, вместо да намали, разходите си, категорични са експертите", четем във вестника.
В опит за затягане на контрола, членовете на надзора на касата са се сетили за е-системите. "Пациентите няма да могат да влизат в болница без лична карта, тъй като тя ще стане физически вход към системата. Надзорниците на здравната каса са приели в болничната помощ да се въведе система, която ще позволи чекиране на документа за самоличност при посещението на пациента", четем в "Сега".
Коментарна публикация в "Сега" се спира на случая с директора на Фонда за лечение на деца, като отбелязва: "Случаят "Станкова" трябва да напомни на управляващите нещо, което те винаги изпускат от внимание - не всяка служба става за хранилка на "наши" хора. Фондът за лечение на деца не е тиха и уютна държавна службица, в която си оправдаваш заплатата с лека канцеларска служба. Не е и поредната точка в автобиографията на политици, които се опитват да изглеждат като професионалисти. Не става с него да се отблагодаряваш на верни партийни другари и да ги компенсираш, задето не са успели да влязат в парламента..."