Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗНАНЕТО (19 март 2014)
 
В ПРЕСАТА: И ДАНС ПОИСКА КРИМИНАЛИЗИРАНЕ НЕПЛАЩАНЕТО НА ЗДРАВНИ ОСИГУРОВКИ
"Служители на агенцията "Медицински одит" ще сядат на горещата телефонна линия и ще приемат оплаквания от граждани от работата на небрежни доктори както в болничната, така и в извънболничната помощ. Това предвижда промяна в устройствения правилник на агенцията, която влезе в сила с постановление на Министерския съвет от вчера", четем в "Монитор".
Няколко издания пък информират, че от ДАНС са поискали криминализиране на неплащането на осигуровки. "Преса" ни разказва за начина, по който работят български лекари. "Българските лекари намериха начин да попълнят опразнения си джоб с нова схема за работа в чужбина. Изключително модни през последните няколко месеца са офертите за операции през уикенда и работа по заместване, съобщи за "Преса" проф. Милан Миланов, началник на Централната реанимация на "Пирогов". "Докторите грабват самолета в петък и отиват да оперират през уикенда в реномирани клиники в богати страни като Великобритания, Дания, Белгия, Холандия, Германия", обясни проф. Миланов. По думите му хирурзи и анестезиолози могат да изкарат около 3000 евро за два-три дни.
 
ДЕПУТАТИТЕ ОТ ЗДРАВНАТА КОМИСИЯ ИЗСЛУШВАТ РЪКОВОДСТВАТА НА МЗ И НЗОК
Изслушване на ръководството на Министерството на здравеопазването и на Националната здравноосигурителна каса във връзка с финансиране на дейности. Това е единствената точка в дневния ред на извънредното заседание на парламентарната здравна комисия, което ще се проведе днес.
 
ЦЗПЗ ЩЕ АНАЛИЗИРА ПРОБЛЕМИТЕ ОКОЛО СЪДЕБНИ ДЕЛА В СФЕРАТА НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО
Обективността на вещите лица е един от най-сериозните проблеми при съдебните дела за лекарска грешка. Това коментираха представители на Центъра за защита на правата в здравеопазването по време на пресконференция днес. Адвокат Христина Николова и адвокат Полина Савова казаха, че на много от вещите лица е трудно да отчетат пред съда кога има някакво нарушение, защото се притесняват от колегите си лекари. Според тях е много честа практиката те да си дават отвод, за да не им се налага да кажат истината по даден случай. Това от своя страна води до отлагането с години на дела срещу лечебни заведения или лекари. Адвокатите също така добавиха, че има и случаи, при които на първа инстанция вещите лица са дали едно становище, а на втора - съвсем различно. Имало и фрапантен случай, при който вещо лице умишлено е подвело съда с неправилно посочване на нормативната уредба, на която се основава заключението му.