Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (17 март 2014)
 
В ПЕЧАТА: НАМАЛЯВА ДРАСТИЧНО БРОЯТ НА МЕД. СЕСТРИТЕ У НАС
"Репортер" ни припомня за непрекъснато намаляващия брой медсестри у нас. "Броят на медицинските сестри у нас вече е под санитарния минимум и от 60 хил. преди години, вече е паднал на едва 23 хил"., съобщи д-р Антония Първанова, член на Европейския парламент и председател на НДСВ. По думите й у нас заради острия недостиг на такива кадри не може да има и гаранции за качеството на медицинските услуги. Друг съществен проблем е, че повечето практикуващи сестри са в около и след пенсионна възраст, а много от тях са над 70-годишни, обясниха пред РЕПОРТЕР от Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи", пише вестникът и коментира: "Недостигът на специалисти по здравни грижи, както и все по-застаряващите кадри, които упражняват професията, поставят под съмнение качеството на медицинските услуги у нас. Сестри от различни болници в страната разказват за техни 70-75-годишни колежки, които трудно издържат стреса, напрежението, 12- или 24-часовите дежурства...
От една страна, демографският срив, а от друга - отливът на медици поставят на все по-голямо изпитание здравната система. Недофинансирането на сектора пък и липсата на мотивация за лекарите и сестрите да останат у нас, я изправят и пред невъзможността да функционира нормално. И как родното ни здравеопазване да осигурява качествена помощ на пациентите, когато самото то от години има крещяща нужда такава?"
Изграждането на единайсетте "Пирогов"-чета в страната ще започне през април, заяви министър Андреева вчера в Боровец. Информацията е отразена във всички ежедневници днес, а някои от тях излизат с коментар по темата.
 
70 ЕНДОКРИНОЛОЗИ СЕ ВКЛЮЧВАТ В КАМПАНИЯ ЗА ИЗМЕРВАНЕ НА ГЛИКИРАН ХЕМОГЛОБИН
Близо 10 000 диабетици с тип 2 на заболяването ще бъдат включени в едногодишна програма за подобряване на достъпа до изследване на гликиран хемоглобин. Тя е инициирана от Националната пациентска организация с подкрепата на Българското дружество по ендокринология. До момента над 70 ендокринолози от цялата страна са изявили желание да участват доброволно в кампанията, която ще продължи до края на март 2015 г. Това съобщи на пресконференция в столицата днес д-р Станимир Хасърджиев, председател на НПО.