Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (14 март 2014)
 
В ПРЕСАТА: МЕДИЦИ СТАЧКУВАТ ЗАРАДИ НЕИЗПЛАТЕНИ ЗАПЛАТИ
"Телеграф" ни представя развитието на случващото във варненския тубдиспансер, където от дни медиците стачкуват заради неизплатени заплати. "Ще се борим да получим заплатите, които сме си изработили, и след това ще напуснем всички, заяви вчера главна сестра на варненския тубдиспансер Веска Георгиева след среща с представители на общинския съвет и администрацията. От разговорите с тях стана ясно, че прогнозите за съдбата на тубдиспансера са негативни. Медиците и персоналът на Специализираната болница по пневмофтизиатрични заболявания във Варна преминаха към ефективни стачни действия от 6 март. Всеки ден от 9,30 до 10,30 ч те не обслужват пациенти. Причината е, че все още не са взели заплатите си за ноември, декември и януари, въпреки обещанията това да се случи до края.
Очаквано днес повечето издания отразяват информацията на надзора на НЗОК, според която дефицитът в касата може да достигне 300 млн. лв.
"Труд" ни запознава с идеите на председателя на надзора за решаване на проблемите: "Разходите могат да се намалят, като се отстранят "течовете". Обсъждат се варианти да се приложи IT контрол, т.е. не живи инспектори, а по електронен път да се проверява отчетената дейност", съобщи за "Труд" д-р Бойко Пенков, новият председател на надзора. Така лесно ще се хващат случаи, при които се отчитат по двама на легло или други подобни нарушения. "А пациенти няма да влизат в болница, когато техните изследвания или лечение могат да се извършат в извънболничната помощ", каза още д-р Пенков".
От "Стандарт" научаваме, че "другарският съд" за министър Андреева няма да се състои. На предстоящия семинар в Боровец критика се очаква да получат външният министър Вигенин, както и образователната Анелия Клисарова. За отказа да бъде мъмрена здравната министърка "Стандарт" разказва така: "Първоначално червени избраници смятали да мъмрят и здравната министърка Таня Андреева заради последните й предложения за затягане на режима за тютюнопушенето. Но критиките към нея отпаднали. Дадохме си сметка, че няма как здравният министър на европейска държава да защитава либерално отношение към цигарите, признаха червени."
 
ЕЛЕКТРОННАТА ЗДРАВНА КАРТА МОЖЕ ДА БЪДЕ ВЪВЕДЕНА ДО КРАЯ НА ГОДИНАТА, ЗАЯВИ ПРЕЗИДЕНТЪТ
Постигнахме консенсус, че електронната здравна карта, електронната рецепта и реформата в Спешната помощ могат да бъдат въведени до края на годината. Това каза президентът Росен Плевнелиев в обръщение към Народното събрание по повод приключилия "Месец на политическите консултации". Той отбеляза, че ефектът от това ще е видим, ще бъде спестен ресурс и ще бъдат преодолени установени корупционни практики. Според него ще се повиши значително качеството на услугата в интерес на здравето на хората. Плевнелиев също така коментира, че реформата в здравеопазването е голямо предизвикателство, но и доказателство колко неефективно е наливането на все повече средства в нерефомирани сектори.
 
НОВОСТИ В ГАСРОЕНТЕРОЛОГИЧНАТА ЕНДОСКОПИЯ ВЪВ ВМА
Интерактивен семинар по гастроинтестинална едноскопия бе открит тази сутрин във ВМА. В рамките на тази работна среща ще бъдат демонстрирани на живо чрез видеовръзка 10 трудни клинични случая от ендоскопската практика, при които ще бъдат приложени най-съвременните подходи в интервенционалната гастроентерология. Програмата днес включва демонстрации на случаи със стенози на жлъчните пътища, варици на хранопровода, полипи на стомаха и дебелото черво, конкременти на жлъчните пътища. При част от пациентите ще бъде приложено ендоскопско протезиране с различни видове протези - метод, който се прилага все по-често в гастроентерологичната практика.
Обсъжда се идея подобен обучителен курс да се проведе през есента чрез конферентна видеовръзка между гастроентерологичните клиники на ВМА и "Царица Йоана - ИСУЛ".