Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (13 март 2014)
 
В ПРЕСАТА: УСЛОВНИ ПРИСЪДИ И ГЛОБИ ЗА СМЪРТ НА ПАЦИЕНТИ
За присъди по два случая на смърт на пациенти информират днешните вестници. "Двама лекари от Смолян са виновни за смъртта на 4-годишната Никол Сурчева, потвърди Върховният касационен съд (ВКС). Джипито на момиченцето д-р Денка Лалова е наказана с една година условно и лишаване от лекарски права за същото време. За д-р Мария Ирикева от Спешното отделение условната присъда е 2 г., през които младата докторка няма да практикува. Третият обвиняем лекар по делото д-р Виктор Господинов отново бе оправдан", пише "Преса". Изданието припомня: "Момиченцето почина в ръцете на баща си преди 4,5 години в болницата в Смолян след усложнения от варицела. С другия случай ни запознава "24 часа". "Анестезиолог от Сандански бе осъден на 700 лв. глоба за причинена смърт на пациент поради немарливо изпълнение на работата си. Д-р Красимир Тунов бил нает от стоматолог в хотел в курортния град, за да помага при поставяне на упойка на пациент за вадене на корени, който обаче бил плашлив и затова стоматологът поискал от д-р Тунов да му постави успокояващо вещество без пълна анестезия. По време на стоматологичната манипулация пациентът Владимир Николов, на 38 г., се свлякъл мъртъв на земята. Окръжният съд в Благоевград призна на първа инстанция вината на д-р Тунов, но сне от него наказателна отговорност и му наложи административна глоба. Той трябва да плати и 25 хил. лв. кръвнина", четем в изданието.
Истории за болници. С това ни запознават няколко ежедневника. "Закъсала болница вдига заплати с 20%", оповестява "Стандарт". "Заплатите на лекарите и сестрите в старозагорската болница "Проф. д-р Ст. Киркович" ще бъдат увеличени с 15-20 на сто поетапно от първи април. Това обяви изпълнителният директор проф. Петрана Чакърова, която представи отчет как върви структурната реформа в лечебницата. Иначе дълговете на най-голямото здравно заведение в региона продължавали да бъдат над 20 млн. лв.", пише ежедневникът. "Дума" ни праща във Варна, където лекарите от тубдиспансера започнаха всекидневни ефективни стачки заради неизплатени заплати. От "Сега" пък научаваме, че ВМА купувала лекарства на баснословни цени. "Одитът на Военномедицинска академия (ВМА) ще бъде даден на прокуратурата заради смущаващи констатации, сред които 19 пъти по-скъпи лекарства в сравнение с други болници. Това съобщи вчера здравният министър Таня Андреева. Според нея става въпрос за нарушения, открити в обществените поръчки, които са провеждани от лечебното заведение. "Новинар" пък фокусира вниманието ни в столицата, където, по думите на зам.-кмета ген. Стоян Тонев, от 1-ви септември ще заработи общинска бърза помощ. Идеята му е отделни общински линейки да обслужват психично болните, пациентите с инфекциозни заболявания и децата под една годинка, научаваме от публикацията.
 
ДНЕС ОТБЕЛЯЗВАМЕ СВЕТОВНИЯ БЪБРЕЧЕН ДЕН
Всеки десети човек в света страда от хронично бъбречно заболяване, сочат данни на СЗО, които според специалистите са валидни и за нашата страна. Всеки втори у нас е преживял бъбречна криза поне един път през живата си, приблизително 25% от българите имат някакво нарушение на бъбречната функция, но не търсят лекарска помощ, алармират от Българското нефрологично дружество. При тези хора диагнозата се поставя късно, а това нерядко ги изправя пред единствената възможност да се лекуват с хемодиализа и след време да се окажат в листата на чакащите за бъбречна трансплантация. На Световния бъбречен ден е редно да си припомним, че първите два апарата за хемодиализно лечение "Нефра" са внесени у нас още през далечната 1958 година, а 4 години по-късно - през 1962 г., започват да се прилагат успешно и редовни диализни процедури.
 
АДЕКВАТНА РЕГУЛАЦИЯ НА ЛЕЧЕНИЕТО С ПЛАЗМАФЕРЕЗА
Експерти от МЗ съвместно с националните консултанти и други специалисти разработват варианти за включването на терапевтичната плазмафереза като лечебен метод, за който ще има заплащане с публични средства и пациентите няма да бъдат принуждавани да заплащат лечението си сами. Това съобщи днес по време на дискусия, посветена на Световния бъбречен ден д-р Лучия Добрева, директор на Дирекция "Управление на медицински дейности" в здравното ведомство.
 
ВЪВЕЖДАТ СЕ АКТУАЛИЗИРАНИ СТАНДАРТИ ПО ТРАНСПЛАНТОЛОГИЯ И КЛИНИЧНА ИМУНОЛОГИЯ
Предстои да бъде въведена програма за актуализиране на профилите на всички пациенти, които са включени в листата на чакащите за трансплантация, като целта е да бъде уточнен в детайли техният соматичен статус. Специалисти от експертния съвет по нефрология и хемодиализа, заедно с уролози ще бъдат ангажирани в разработването на програмата, а тази мярка е изключително важна, защото ще гарантира оптимален подбор на болните, което от своя страна е предпоставка за постигането на възможно най-добър терапевтичен резултат. Това съобщи днес пред журналисти зам.-министърът на здравеопазването проф. Чавдар Славов по време на дискусията за Световния бъбречен ден.
 
НАДЗОРНИЯТ СЪВЕТ НА НЗОК ИСКА СРЕЩА С ОРЕШАРСКИ
Надзорният съвет на НЗОК ще поиска среща с премиера Пламен Орешарски, за да се решат проблеми около бюджета на касата за тази година. Това съобщи пред журналисти представителят на синдикатите в Надзорния съвет на здравната каса д-р Иван Кокалов. Той заяви, че се оформя сериозен дефицит на парите за тези година. Според него в най-песимистичния вариант на НЗОК за 2014 г. няма да достигнат 300 млн. лв., след като бъде използван резервът от 136 млн. лв. По думите му най-оптимистичният вариант е дефицит от около 100-150 млн. лв.