Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (11 март 2014)
 
КОМПЕНСАЦИИТЕ НА ДЖИПИТАТА ЗА ТАКСАТА НА ПЕНСИОНЕРИТЕ НЕ СЕ ИЗПЛАЩАТ, АЛАРМИРАТ ОТ СЛК
"УС на СЛК на БЛС изразява тревогата си от неизплащането на реимбурсацията на потребителска такса на изпълнителите на медицинска помощ." Това се казва в декларация на столичната колегия на лекарския съюз, изпратена до медиите.  
"От началото на годината изпълнителите на медицинска помощ /ИМП/ получават потребителска такса в разамер на 1.00 /един/ лев от съответните социални групи. До момента няма яснота кога и как ще се заплаща разликата, което е ангажимент на Министерство на здравеопазването и НЗОК", припомнят от колегията.
 
ПАЦИЕНТИ ЩЕ ПОИСКАТ ОСТАВКАТА НА МИНИСТЪРА НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО
Това става ясно от декларация на Асоциацията на пациентите с бъбречни заболявания до ръководството на МЗ. Повод за писмото е настоящето положение на хората, претърпели трансплантации, които са принудени да доплащат за своите имуносупресори. Председателят на Федерация Български пациентски форум Иван Димитров обясни, че тази ситуация се получава защото в една група на позитивния реимбурсен списък са вкарани както оригинални лекарства, така и много по-евтини генерици, които се реферират помежду си.Така касата е принудена да заплаща най-евтиното лекарство, а пациентите да доплащат за останалите. Според него от министерството не се интересуват от становището на специалистите по проблема.
Зам.- министърът на здравеопазването д-р Бойко Пенков обаче отбеляза, че в петък в МЗ е получено писмо, че компанията, която е регистрирала генериците за трансплантирани ги изтегля от нашия пазар. Според него така те ще се заличат от позитивната листа и няма да има никакъв проблем по-нататък хората, които са започнали едно лечение да останат на него и да не доплащат. Той също така каза, че се обсъжда възможността генериците и оригиналните медикаменти за трансплантирани да се разделят в различни групи на позитивния списък.
Пациентите настояват още в 10-дневен срок считано от 10 март 2014 г. да бъдат предприети мерки, с които да бъде решен проблема с медикаментите за трансплантираните пациенти и ако това не се случи, ще излязат на протест пред сградата на министерството, пише още в декларация председателката на АПБЗ. .
 
НАДЗОРЪТ НА НЗОК НЕ МОЖЕ ДА ВЗЕМЕ РЕШЕНИЕ ЗА НАМАЛЯВАНЕ НА БЮДЖЕТА
Надзорният съвет на НЗОК няма правото да вземе решение за намаляване на бюджета на болниците с 20%. Това каза пред журналисти неговият председател и зам.-министър на финансите Людмила Петкова. Тя заяви, че подобно нещо може да се случи само след промяна на Закона за бюджета на здравната каса. По думите й, еднo от нещата, които са в правомощията на надзора, е той да реши какви мерки могат да се вземат за ефективното разходване на средствата определени в бюджета.
 
В ПРЕСАТА: БСП ПРОТИВ ИДЕЯТА НА ПРАВИТЕЛСТВОТО СИ ЗА ДЕМОНОПОЛИЗАЦИЯ НА КАСАТА
"БСП не е съгласна с планирания от кабинета вариант за демонополизация на здравната каса, при който НЗОК ще плаща само минимален пакет от здравните услуги, а частните фондове ще надграждат. Това стана ясно от отговор на въпрос на лидера на социалистите Сергей Станишев", пише днес "24 часа" в информация за вчерашната среща на лидерите на БСП, ДПС и премиера с медиите.
От "Стандарт" пък научаваме, че достъпът на редица медикаменти до пациентите се бави заради проблеми в агенцията по лекарствата.
"Дума" ни запознава с мнението на проф. Владимир Пилософ по отношение на промените в ЗЗО, засягащи откриването на болници. "Използваемостта на леглата в болниците е не повече от 70% средно за страната, а в частните болници той се свежда до 50%. Това означава, че има огромна материална база, която не се използва, което води и до пилеене на средствата на данъкоплатците", коментира проф. Владимир Пилософ, изпълнителен директор на Националната кардиологична болница по повод решение на МЗ да ограничи появата на нови болници. "Поздравявам Министерството на здравеопазването, че се осмели да излезе с такова решение", допълва проф. Пилософ. Той пояснява, че решението за промяна в Закона за лечебните заведение се взема след 20-годишен необуздан ръст на болниците в България", четем в "Дума".
Няколко издания информират, че спешното отделение на благоевградската болница е заплашено от масови лекарски оставки. "Втори лекар напусна Спешно-приемно отделение на МБАЛ-Благоевград, а други четирима заявиха, че ще го последват. Причина за решението на медиците са огромната натовареност и честота на 12-часовите дежурства, както и ниското заплащане от 400 лв. на месец. В петък д-р Рая Илиева, която пътува за дежурства от гр. Кресна, заявила, че напуска. Преди нея пък д-р Николова, виждайки графика с дежурствата за март, написала върху него: "Напускам", пише "Репортер". "Новинар" допълва: "Лекарите, които смятат да последват колегите си, са д-р Киров, д-р Росен Стойчев, д-р Чолак и д-р Лапантова. (…) За малко повече от година в спешното отделение дежурства са отказали да дават д-р Нешев, д-р Кръстев, д-р Касапинов, а консултантът неврохирург д-р Ашрам е заминал да работи в Либия."
 
БЕЗПЛАТНИ ПРЕГЛЕДИ И РЕХАБИЛИТАЦИЯ ЗА СКОЛИОЗА В "ПИРОГОВ"
На 20 март (четвъртък) в "Пирогов" ще се извършат безплатни прегледи и рехабилитация за сколиоза (гръбначно изкривяване) при деца и младежи до 18 години, съобщиха от лечебното заведение. Профилактиката ще проведе под ръководството на началника на Отделението по рехабилитация в  спешната болница д-р Красимира Казалъкова.  Прегледите стартират в 12 часа, а рехабилитацията в 13. Онези, които искат да се възползват могат да го направят, катo запишат предварително децата си на телефон 02/ 91 54 334 всеки делничен ден между 9 и 12 часа. Не е необходимо направление от личния лекар, допълват от спешния институт.