Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (10 март 2014)
 
ДА СЕ УВЕЛИЧИ РЕИМБУРСАЦИЯТА НА ЛЕКАРСТВАТА ЗА ГЛАУКОМА
Пациенти с глаукома искат НЗОК да увеличи реимбурсацията на лекарствата за заболяването. Това стана ясно днес по време не пресконференция, посветена на Световната седмица на глаукомата (9 - 15 март). Георги Димитров, председател на Пациентска организация "Глаукома" отбеляза, че в момента капките за понижаване на вътреочното налягане се покриват от касата на 50% и че това е една от най-ниските реимбурсации на тези препарати в Европа. По думите му,  в две трети от европейските страни тези медикаменти се покриват на 75 или 100 процента от здравните фондове. Димитров също така добави, че капките не са евтини и повечето от хората над 60 годишна възраст не могат да си позволят да ги доплащат.
 
УКАЗАНИЯ НА НЗОК КЪМ ДЖИПИТА И ЗЪБОЛЕКАРИ
Здравната каса публикува на страницата си указания към общопрактикуващите и денталните лекари за начина, по който могат да получат достъп до пенсионния статус на пациентите си. Според съобщението, достъпът до електронната услуга ще се осъществява единствено чрез медицинския програмен продукт, който използват изпълнителите на извънболничната медицинска помощ, сключили договор с НЗОК. За улеснение на софтуерните разработчици, на Интернет страницата на НОИ (www.nssi.bg) в Рубрика "Е-услуги", подрубрика "За разработчици на софтуер", е публикувано описание на електронната услуга, посочват от НЗОК.
Лекарите, зъболекарите и лечебните заведения, сключили договор с НЗОК за оказване на извънболнична медицинска помощ, следва да подадат заявление-декларация в РЗОК, съгласно образец, качен на сайта на касата.
 
ОБУЧИХА 21 НОВИ ЗДРАВНИ МЕДИАТОРИ
Днес официално бяха връчени сертификатите за завършено обучение на нови 21 здравни медиатори. Обучението на 12 от тях бе част от дейностите по международния проект "Инициатива за здраве и ваксинопрофилактика", който е насочен към подобряване на здравеопазването сред уязвимите групи от малцинствен етнически произход в България, Румъния, Унгария и Словакия, и се подкрепя от фармацевтична компания "ГлаксоСмитКлайн". Другите 9 души, които получиха сертификатите си днес, преминаха през обучението чрез делегиран общински бюджет. Новите общини, в които за първи път бяха обучени здравни медиатори, са 11 - Бойчиновци, Гоце Делчев, Ген. Тошево, Летница, Мъглиж, Николаево, Свиленград, Средец, Твърдица, Царево, Ябланица.
 
В ПРЕСАТА: 50 МАЛКИ БОЛНИЦИ ПОЛУЧАВАТ ФИНАНСОВА ПОМОЩ
"50 болници в отдалечените райони ще си разделят допълнителни 6 млн. лв. тази година. Това означава, че едно лечебно заведение ще получи средно по 120 000 лв. Допълнително финансирани ще бъдат само общински болници, които се намират на над 40 км от областна лечебница, а делът на възрастното население и безработица е над средното за страната", четем днес в "Монитор". Изданието уточнява, че от МЗ все още не са обявили кои лечебни заведения ще получат подкрепа, за да продължат да съществуват.
Няколко издания пък съобщават, че новите правила на фонда за лечение на деца ще бъдат готови до дни, като цитират изказване на проф. Владимир Пилософ, който е член на Обществения съвет към фонда.
Ежедневниците се спират и на гаф на тел. 112, довел до загуба на човешки живот.
От "Сега" научаваме, че хирург от "Пирогов" отива на съд за смърт на пациентка. Дело срещу лекар от "Пирогов" за причинена по непредпазливост смърт на млада жена започва днес в Софийския градски съд. Според прокуратурата хирургът Виктор Попов носи вина за смъртта на Галина Нигохосян-Николова, която почина на 29 февруари 2012 г. след операция на апендицит", информира ежедневникът.
"В случая за конкретното нарушение обвиняемият Попов не е прецизирал натиска при използване на медицинско изделие - троакар за еднократна употреба, вследствие на което е наранил коремната аорта. Вкарването на троакара в коремната кухина е извършено немарливо, защото обвиняемият Попов е знаел правилата за оперативна техника при лапароскопска апендектомия, но е действал в разрез с тях. Същият не е предвиждал, че ще нарани коремната аорта, но е бил длъжен и е могъл да предвиди настъпването на обществено-опасните последици", пише в обвинителния акт", цитира "Сега" и допълва: "Малко след инцидента от "Пирогов" обясниха, че причината е блокиране на техниката за лапароскопия. На д-р Попов пък бе открит тумор в мозъка. За събиране на средства за лечението му започна и кампания, а след това е опериран в Германия."

СИМПОЗИУМ "ФЕТАЛНА ЕХОКАРДИОГРАФИЯ" СЕ ПРОВЕЖДА В СОФИЯ
Симпозиум "Фетална ехокардиография" ще се проведе в столицата на 18-ти март, вторник, от 9 ч. Събитието ще се състои в хотел Рамада (бивш Принцес), зала Диамант, съобщават организаторите. Гост лектор на форума ще бъде д-р Филип Дженти, един от пионерите в областта на феталната еходиагностика. Негови разработки се използват в световен мащаб при производството на ехографи.
За регистрация: АИМ България, т.               02 983 6916         02 983 6916, ф.               02 983 3150         02 983 3150, sofia@aimgroup.eu  Всички участници ще получат сертификат за участие и сертификат от БЛС за ПМО с 9 кредитни точки.