Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (6 март 2014)
 
ЗАДЪЛЖИТЕЛНА АКРЕДИТАЦИЯ В НОВАТА ЗДРАВНА КАРТА
Областните здравни комисии ще анализират съотношението между броя налични и броя необходими болнични легла в съответната област, а въз основа на резултатите от анализа ще излизат със становище относно потребностите от болнични легла в областта. Въпросните потребности обаче не могат да надхвърлят с повече от 10% общия брой болнични легла, преценени като необходими за областта. Колко легла са необходими за дадена област пък ще се определя по методика, изработена от НЦОЗА и утвърдена от здравния министър. Това гласят промени в Закона за лечебните заведения (вмъкнати през ЗЗО), публикувани на страницата на здравното министерство за обществено обсъждане. С Националната здравна карта пък се предвижда да бъдат "идентифицирани областите с излишък и с недостиг от лекари и лекари по дентална медицина в извънболничната медицинска помощ и броят легла по видове и по нива на компетентност на болничните структури и да се извърши тяхното планиране, а също и планиране на лечебните заведения, осъществяващи високотехнологични методи на диагностика и лечение".
Ако пък искате да отворите нова болница, трябва да имате предварителното съгласие на здравния министър още на ниво инвестиционно намерение.
 
БОЛНИЦИТЕ НЯМА ДА ИЗБИРАТ ПО КАКВИ КЛИНИЧНИ ПЪТЕКИ ДА РАБОТЯТ
Лечебните заведения няма да имат право да си избират отделни пътеки, по които да работят - така едни избират по-ресурсни пътеки, а други работят по всички. Това съобщи пред журналисти днес министърът на здравеопазването д-р Таня Андреева във връзка с предлаганите от нея промени в Закона за здравното осигуряване. Тя уточни, че всяко лечебно заведение в зависимост от това дали има разкрито отделение по дадена специалност, ако отговаря на стандарта, ще трябва да работи по всички пътеки. Също така всяко лечебно заведение ще трябва да работи задължително и спешност. Промените предвиждат още списъкът със заболявания, за чието лечение здравната каса заплаща, да се обновява само от Надзорния съвет на институцията.

ВТОРА МЕЖДУНАРОДНА КОНФЕРЕНЦИЯ ПО АУТИЗЪМ
Фондация "Карин дом" за втора поредна година организира Mеждународна конференция по аутизъм, която ще се проведе от 30 май до 1 юни 2014 г. в хотел "Интернационал", к.к. "Златни Пясъци" - гр. Варна. Медицински специалисти и терапевти от Бостънската детска болница в САЩ и специално училище Spring Common School във Великобритания, ще споделят своя опит и ще дадат практически съвети за работа с деца с нарушения от аутистичния спектър.
 
В ПРЕСАТА: МЗ ЩЕ ОГРАНИЧИ ДОСТЪПА НА БОЛНИТЕ ДО ЛЕЧЕНИЕ
Номер едно във вестниците днес са проектопромените в ЗЗО. "Сега" ги коментира така: "Въпреки уверенията на министъра на здравеопазването Таня Андреева, че здравето на хората не може да се ограничава, министерството предлага сериозни лимити, които ще ограничат и бездруго трудния достъп на осигурените до медицински услуги". "Монитор" пък информира коя част от предложенията откъде се е появила, цитирайки думите на здравния министър Таня Андреева: "Част от мерките, които сме предложили, бяха разработени от експертна група. Мерките, касаещи лекарствената политика, са предложени от Български фармацевтичен съюз и МЗ. Мерките, касаещи финансирането на лекарства и дейности от НЗОК, са от НЗОК, подкрепени от съсловните организации."
Публикация в "Сега" информира за интересно решение на правната комисия от вчера. "Членовете на надзорния съвет на здравната каса и на Сметната палата отпадат от списъка с публичните длъжности, които подлежат на проверка за конфликт на интереси. Това реши правната комисия вчера с приетите на първо четене промени в Закона за конфликт на интереси, предложени от депутатите от БСП Мая Манолова и Кирил Добрев. Двамата не присъстваха на заседанието и така не се разбра какво се цели с промяната", четем в ежедневника.
 
АНДРЕЕВА: ЩЕ ИМАМЕ ГОЛЯМА МНОГОПРОФИЛНА ДЕТСКА БОЛНИЦА
Водят се преговори с чуждестранни инвеститори за изграждането на голяма детска болница, в която ще бъдат разкрити отделения по всички специалности. Полагаме усилия това да стане факт, тъй като София е единствената европейска столица, в която няма многопрофилна детска болница, съобщи днес пред журналисти министърът на здравеопазването д-р Таня Андреева. В допълнение тя уточни, че лечебното заведение ще разполага със специализиран център за рехабилитация, в която ще получават помощ и недоносени новородени, нуждаещи се от специфични процедури и продължителни грижи.
 
КАМПАНИЯ НА МБАЛ-БУРГАС НАСЪРЧАВА НОРМАЛНОТО РАЖДАНЕ
Родилното отделение на МБАЛ-Бургас си е поставило задачата да насърчи нормалното раждане, като провежда първата по рода си кампания в града. Тя започна преди броени дни и предшества Седмицата за уважение към раждането, която отбелязваме в дните от 20 до 27 май. Дотогава на жените, избрали да родят нормално, ще бъдат връчвани грамоти в знак на благодарност и уважение за проявеното съдействия.
 
БЕЗПЛАТНИ ПРЕГЛЕДИ ЗА ГЛАУКОМА В ДКЦ "СОФИЯМЕД" И "АЛЕКСАНДРОВСКА"
ДКЦ "Софиямед" се включва в Световната седмица за борба с глаукомата, която тази година се отбелязва от 9-ти до 15-и март. Своят профилактичен скринингов преглед, включващ измерване на вътреочно налягане чрез безконтактен тонометър можете да направите от 10-ти до 13-ти март (включително) на територията на ДКЦ "Софиямед", ет.2, кабинет №21 от 13:00 до 15:00ч. Прегледите са безплатни и не изискват направление.  Можете да запишете своя час от 9:00 до 17:00ч. на тел.               0895 55 50 14    0895 55 50 14 и   0896 66 65 93   0896 66 65 93 в ДКЦ "Софиямед".
Безплатни очни прегледи за глаукома и катаракта ще има и в Очната клиника на УМБАЛ "Александровска". Те ще се проведат от 9 до 15 март. Направление за офталмолог не се изисква, уточняват от болницата. Телефон за записване:               02/9230 583         02/9230 583
 
СПОРЕД ПРОФ. РАДОСЛАВ ГАЙДАРСКИ В НС: 8% СА С ПСИХИЧНИ ОТКЛОНЕНИЯ, НЯКОЛКО СА ХИТРЕЦИ, А ОСТАНАЛИТЕ - СТАДО
Около 8% от депутатите в 42-рия парламент са с психични отклонения, а с всеки нови избори от 90-те години насам качеството на Народното събрание пада. Това заяви бившият здравен министър проф. Радослав Гайдарски пред ТВ 7.  Обяснението му за качеството на политическите му колеги бе следното: "Всеки партиен ръководител се стреми да си подбере хора, които, като вдигне моливчето единия, всички да гласуват с него, то е много ясно. Колкото по-интелигентна група водиш след себе си, толкова възможността тази група да се разцепи е по-голяма, защото хората имат различни мнения и всеки иска да покаже нещо, след като е там. А какво се получава? Ръководителят, който ръководи някоя ПГ, иска да има стадо след себе си. Тези, които искат да имат такива хора зад себе си, обикновено са хитреци."