Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (4 март 2014)
 
ЦЕНТЪР ЗА ЛЕЧЕНИЕ НА КОРЕМНИТЕ ХЕРНИИ И БОЛКИ В "ПИРОГОВ"
Специализиран център за лечение на коремните хернии и коремната болка започва да работи от днес в Медицински център "Пирогов".  Това съобщиха от пресцентъра на болницата. Той се оглавява от доц. д-р Юлий Ванев. Създаването на центъра е резултат от факта, че херниите на коремната стена са често срещана група от заболявания в съвременното общество със сериозни здравни, социални и икономически последствия. Те предизвикват влошено качество на живот, инвалидност и усложнения, които могат да засегнат вътрешните органи. Специален здравен проблем представляват херниите в напреднали стадии, при пациенти в напреднала възраст и със съпътстващи заболявания.
 
В ПЕЧАТА: ЗА МАЛКИТЕ БОЛНИЦИ И ЗА ВСИЧКИ БОЛНИЦИ
"Близо 1,4 млн. българи пътуват над 50 км, а някои от тях и повече от 70, ако здравето им налага да отидат в областна болница. Това става ясно от документи на Националното сдружение на общините, с които "Труд" разполага. Само през миналата година организацията е изготвила три списъка, в които посочва кои лечебни заведения обслужват хора от отдалечени и труднодостъпни райони и ги е предложила на Министерството на здравеопазването за допълнително финансиране", пише днес вестникът.
"Доктори сигнализираха, че сред предложените за субсидия болници е пропусната тази във Велинград. А тя се грижи за българи в много труден географски район", четем още в "Труд". "Болниците, попаднали в списъка на лекуващи българи от "края на света", отговарят на няколко критерия. Според последното писмо на сдружението на общините първият от тях е отдалеченост над 50 км и над 70 км от областната болница на над 40% от населените места в региона. Допълнителните критерии са пенсионерите в тези региони да са над средния процент за страната (през 2012 г. той е 23,8 на сто) както и по-висока от средната безработица, т.е. над 12,3%", припомня изданието.
Темата "болници" е разгледана и от "Дума" днес. "Въпросът "Много или малко са болниците в страната?" занимава българските здравни власти поне от 10 години. По данни на НСИ в края на 2012 г. лечебните заведения за болнична помощ са 339, от тях болници са 312 с 45 726 легла.
 
СКРИНИНГ ЗА ГЛАУКОМА И КАТАРАКТА В УМБАЛ "СВЕТИ ГЕОРГИ"
Кампания за безплатен скрининг на глаукома и катаракта организира от днес, 4 март, до 28  март Клиниката по очни болести на УМБАЛ "Свети Георги". Акцията се провежда ежегодно в подкрепа на Световната седмица за борба с глаукомата, която тази година се отбелязва от 9 до 15 март включително. Тъй като през последните няколко години интересът на пациентите към кампанията непрекъснато се увеличава, прегледите през 2014 г. ще продължат по-дълъг период, обясни началникът на клиниката проф. д-р Нели Сивкова. Тя припомни, че през 2013 г. скринингът е бил обявен с продължителност 2 седмици, но заради големия брой записали се още в първите дни, кампанията е продължила повече време.