Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (27 февруари 2014)
 
ОЩЕ РОДИТЕЛИ ОБВИНИХА Д-Р СТАНКОВА, ЧЕ УМИШЛЕНО БАВИ РЕШЕНИЯ НА ФОНДА ЗА ЛЕЧЕНИЕ НА ДЕЦА
Фондът за лечение на деца явно не разполага със средства и затова ръководството му търси мотиви, за да откаже пари за терапии, за които има доказателства, че са успешни. Това заявиха по време на пресконференция днес родителите на момиченце, което страда от увеит на очите. Те разказаха, че са подали молба във Фонда още на 20 септември 2013 г., но и до ден днешен няма решение по техния случай. Бащата на момичето Емил Маринов каза, че вината за забавянето е изцяло на директора на фонда д-р Ива Станкова. Той отбеляза, че има база за сравнение на нейната работа и тази на предишния директор Павел Александров. Междувременно родителите на Кирчо, които преди около месец алармираха, че има голямо забавяне при взимането на решения от страна на фонда съобщиха, че общественият съвет най-после е взел решение за техния случай. За съжаление то е отрицателно, като становището е, че детето може да се лекува и в България - нещо, което родителите смятат, че не е вярно. Според тях заболяването на Кирчо се използва за източване на пари от НЗОК, защото лечението на детето в България не води до подобряване на състоянието му.
Недоволството на родителите от работата на Фонда за лечение на деца има политически привкус. Това обяви по време на пресконференция днес директорът на фонда д-р Ива Станкова.
 
ПРАВНАТА РАМКА ПРИ ЗАПРЕЩЕНИЯТА
"Нашето законодателство в областта на поставянето под запрещение сега е на нивото, на което е било в България след освобождението от турско робство.  Категорично са необходими неотложни мерки за промяна на правната рамка на института на запрещението, като е необходимо да бъдат нормативно обезпечени мерки за подкрепа на хората с увреждания". Това заяви днес националният омбудсман Константин Пенчев при откриването на конференция "Променя ли се светът на хората с увреждания", която се провежда в столицата по повод втората годишнина от ратификацията на конвенцията на ООН за правата на хората с увреждания. Форумът бе открит тази сутрин от президента Росен Плевнелиев. В словото си държавният глава подчерта необходимостта от цялостна промяна в стереотипите на обществото спрямо хората с увреждания. В конференцията вземат участие експерти от президентството, Министерския съвет, министерства и държавни агенции, както и представители на неправителствения сектор.
 
В ПРЕСАТА: ПЪЛНА ЛИБЕРАЛИЗАЦИЯ НА СПЕЦИАЛИЗАЦИИТЕ
"24 часа" се спира на наредбата за специализациите. "Имаме идея за пълна либерализация на специализациите по медицина - отпадат конкурсните изпити, категориите специализиращи и вероятно таксите за обучение". Това съобщи зам. здравният министър проф. Чавдар Славов за "24 часа". Той отговаря за промените в Наредба 34 за специализациите, която излиза от 8-месечен основен ремонт. Изтече и срокът за обществено обсъждане на промените. Постъпилите предложения се обработват и след финално разглеждане в министерството документът ще бъде обнародван. Новите правила ще влязат в сила от следващата учебна година.
"Болниците са изправени пред ситуацията да подпишат договори със здравната каса, без да знаят прогнозните си бюджети за годината. За това алармираха директори на ключови университетски клиники пред "Стандарт", информира вестникът. От "Труд" научаваме за идея на Български пощи. "Пощите проучват възможността да доставят лекарства в селищата без аптеки. Това обяви в Стара Загора изпълнителният директор на дружеството Валентин Петков. "Най-вероятно ще предложим куриерски услуги, като приемаме рецепти, купуваме и доставяме лекарствата, изписани в тях", обясни той.