Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (24 февруари 2014)
 
В ПРЕСАТА: МИЛКА ВАСИЛЕВА: СЕСТРИТЕ НИ СА ПЕРФЕКТНИ И ЗАТОВА ГИ ТЪРСЯТ В ЧУЖБИНА
В днешния си брой телеграф публикува интервю с Милка Василева, председател на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи. В него тя казва: "От 2009 до 2012 година средно са напускали страната по 1200 сестри. През миналата 2013 г. техният брой е 750.  Спадът в последната година се дължи на това, че по-младите сестри, които се бяха подготвили с образование и език, просто заминаха в предходните години...Ако не се вземат спешни мерки ще стане така, че системата на здравеопазването няма да може да функционира поради липсата на медицински сестри." "Недостиг на 50 000 медсестри мъчи Европа" - това е темата на днешния брой на "Монитор". "От 2 г. насам българските медсестри се насочват към Великобритания, Швейцария и Белгия. До преди това основни дестинации бяха Испания, Италия и Малта" - обясни за "Монитор" председателят на БАПЗГ Милка Василева", пише вестникът.
"Германия ни краде джипитата" - пише в "Телеграф". Дават им стартова заплата от 3000 евро. Ежегодно страната напускат над 400 специалисти, съобщават от БЛС.
 
ПРОМЯНА В НАРЕДБА 15 И СРОК ДО 2020 Г. ЗА ПРИДОБИВАНЕ НА СПЕЦИАЛНОСТ ПОИСКАХА СТОЛИЧНИТЕ ДЖИПИТА
Промяна в Наредба 15 на здравното министерство предложиха вчера на пресконференция от дружеството на столичните общопрактикуващи лекари. Ако такава не се направи, около 300 джипи практики в столицата и близо 2000 в цялата страна ще бъдат закрити, посочиха от дружеството. Проблемът идва от изискването до юни 2014 г. всички общопрактикуващи лекари, които нямат придобита специалност "Обща медицина", да закрият практиките си или да преминат на "подчинение" на акредитирана джипи практика.
 
НЗОК ПРОГНОЗИРА ДЕФИЦИТ В БЮДЖЕТА ЗА ЛЕКАРСТВА
Заради прогнозирания дефицит, формиран от недостига на средства за лекарства, от НЗОК предлагат няколко мерки за решаване на проблема. Маргарита Грозданова от дирекция "Лекарствена политика" на НЗОК отбеляза, че след като тази година бюджетът на касата за медикаменти за домашно лечение е 527 млн. лв., а миналата е бил 550 млн. лв., дефицит ще има. "Далеч съм от мисълта, че тази година ще успеем да се вмъкнем в този бюджет. Считам, че ще ни трябва допълнителна сума", каза тя.
 
НЗОК ИСКА ПРОМЯНА НА МЕДИЦИНСКИТЕ СТАНДАРТИ,
БЛС СЪЗДАВА БОРДОВЕ
НЗОК ще инициира промяна в медицинските стандарти. Това съобщи подуправителят на здравната каса д-р Динчо Генев по време на семинар за журналисти, организиран от БЛС. Той коментира, че в момента се получава абсурдна ситуация заради поставените свръхвисоки изисквания. Като такава той посочи изискването определени операции да се правят от един куп хора, въпреки че могат да се направят с много по малко. Д-р Генев даде пример, че ако един прекрасен чернодробен хирург като проф. Радослав Гайдарски отиде в някоя общинска болница с още един лекар, не може да направи операцията, защото изискването е за десет лекари. "За второ ниво хирургия искат четирима лекари със специалност и двама без специалност. Но ако единни от тези двама ги няма - не може да се даде нивото", отбеляза той.
Срокът за придобиване на специалност от джипитата ще се удължи с година
МЗ е предприело действия за удължаване срока за вземане на специалност от общопрактикуващи лекари с една година. Това съобщи зам.-здравният министър проф. Чавдар Славов пред радио "Фокус", цитиран от официалната страница на МЗ.  "Статистиката показва, че от 4527 общопрактикуващи лекари близо 3000 са със специалност. В момента 1037 човека са зачислени, но не са си взели специалност по "Обща медицина". Други 670 човека, които са по-малко от 15% от общия брой ОПЛ изобщо не са зачислени", гласи съобщението на ведомството.
От там отбелязват още, че представителите на БЛС в работната група, сформирана за решаване на проблема, са на мнение, че срокът не трябва да се удължава още.
С подготвените от МЗ промени в Закона за здравето и Закона за лечебните заведения срокът за придобиване на специалност се удължава с 1 година, а записалите специализация през този период ще могат да работят още 5 години докато придобият специалност, уточняват от здравното министерство.