Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (21 февруари 2014)
 
ЕВРОПАРИ ЗА ЗДРАВЕ ПРЕЗ ДВЕ МИНИСТЕРСТВА В ПЕРИОДА 2014-2020
По време на форум, посветен на инвестициите в здравеопазването, евродепутатът и председател на НДСВ д-р Антония Първанова отбеляза, че в момента секторът на здравеопазването в Европа е най-стабилният, въпреки кризата Според нея, ако България, която е доста изостанала в това отношение, иска да върви наравно с другите европейски държави, трябва да направи инвестиции в няколко направления. Като най-важни тя посочи електронното здравеопазване и човешкия капитал. По отношение на инвестицията в кадрите д-р Първанова отбеляза, че това трябва да е приоритет на управляващите. Тя каза, че дори те да направят много хубава стратегия и да купят най-иновативаната апаратура, без наличието на медицински персонал това няма да има никакво значение. Евродепутатът напомни, че има криза за кадри в цяла Европа и ако Европейският съюз иска да се справи с този проблем, страните-членки трябва да обединят усилията си и да инвестират именно в тази насока.
 
ОБУЧИТЕЛЕН ЦЕНТЪР ЗА РАБОТЕЩИ С ДЕЦА АУТИСТИ ЩЕ БЪДЕ ИЗГРАДЕН В СОФИЯ
Първият Център за професионално обучение и магистратура на специалисти, работещи с деца с разстройства от аутистичния спектър, предстои да бъде разкрит в София. Той ще бъде част от "Града на децата", който ще бъде построен в центъра на столичния град, в района зад НДК. В центъра ще се обучават психолози, логопеди, педагози и други професионалисти, които ще получават специфични знания и умения за работа с такива деца. Това бе съобщено днес на среща-презентация по повод 5-ата годишнина на Центъра за деца с аутизъм "Тацитус", който работи съвместно с Фондация "Стъпка за невидимите деца" и Фонда за терапии на деца с аутизъм. Кандидатите ще се подготвят в рамките на 3 годишна образователна програма по приложен поведенчески анализ, поясниха организаторите Мина Ламбовски от "Тацитус" и Владислава Цолова, председател на Фондация "Стъпка за невидимите деца". Новият "Град на децата" е проект, който ще се реализира със съдействието на Столична община като част от инициативата София - европейска столица на културата'2019".
 
В ПЕЧАТА: ДЖИПИТА ИСКАТ ДА ПОЕМАТ ПРЕГЛЕДИТЕ НА НЕОСИГУРЕНИ
Спорът кой да поеме консумативите за инсулиновите помпи и глюкозните сензори очаквано днес е отразен в пресата. "С аргумента "недостиг на средства" от Центъра за лечение на деца към МЗ са направили предложение до края на 2014 г. касата да поеме консумативите за инсулиновите помпи и глюкозни сензори. С тях на болните от диабет малчугани се спестява стресът от ежедневното убождане при инжекциите. В момента консумативите, които излизат 250 лв. на месец, се плащат от фонда, а родителите сами си осигуряват помпите. Цената им варира от 3000 лв. до около 8000 лв.", пише "Сега".Ежедневникът отбелязва също, че самите родители на болни деца са раздвоени в становището си дали държавата трябва да покрива лечението с инсулинова помпа.
 
Публикация в "Дума" ни информира, че семейни лекари искат да преглеждат здравно неосигурени. "Държавата да осигурява средства не само за първични прегледи, но и за лекарства на здравно неосигурени, социално слаби пациенти, предлага д-р Румен Алексов, член на УС на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари. Би трябвало държавата по някакъв начин да намери средства и да се заплаща за тези хора така, както се плаща за всеки един от нас на личните лекари като капитация, смята д-р Алексов. Според него така те ще имат право да посещават личния си лекар, да им бъде извършен преглед, диагноза и евентуално някакво елементарно лабораторно изследване", четем във вестника.       С корупционни практики в Румъния пък ни запознава материал на "Сега". "Лекарско място в Румъния струва до 30 хил. евро, писа "Нойе Вестфалише цайтунг". Според изданието за място на практикуващ лекар в сериозна болница в Румъния кандидатът трябва да плати между 15 хил. и 30 хил. евро на директора на болницата. Най-големи подкупи са принудени да дават младите лекари, които току-що са завършили и търсят първо назначение", пише вестникът.