Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (20 февруари 2014)
 
В ПРЕСАТА: БОЛНИЦИТЕ С ДЪЛГОВЕ, КАСАТА - БЕЗ ПАРИ
"Задълженията на държавните и общинските болници стигнаха рекордните 402,4 милиона лева, съобщи д-р Стойчо Кацаров от Центъра за защита на правата в здравеопазването. Досега най-много задължения лечебните заведения натрупаха по време на управлението на министър Десислава Атанасова - 365 млн. лева", пише днес "Преса". "Повече от половината от задълженията на болниците са към доставчиците на лекарства и консумативи. Заради недофинансираните дейности най-зле са лечебните заведения, които приемат най-много пациенти и работят по всички специалности. (…)
Не се знае на какво нормативно основание резервът на практика е изчерпан още в началото на годината, след като според Закона за бюджета на НЗОК месечно могат да се харчат до 5% от него. Това означава, че към настоящия момент не би трябвало да са използвани повече от 10%, или около 56 млн. лв. От НЗОК само поясниха, че цифрите са верни.
"Телеграф" се спира на друг проблем - масовите откази за лечение на български граждани в чужбина. "Заради честите откази за отпускане на средства много от пациентите започват и дела. Повечето търсят правата си по съдебен път чрез различните пациентски организации, но не малко сънародници решават да се борят сами с неправдите на здравната ни система. Само в Центъра за защита правата в здравеопазването пациентите, които са получили отказ за лечение и са започнали дело, са десетки. Най-честите случаи, при които се търси лечение навън, са онкозаболяванията", допълва ежедневникът.
"Труд" ни запознава с развитието по казуса, представен наскоро от джипитата - невъзможността им да установят дали пациентът им е пенсионер и има право да плати 1 лв. потребителска такса. "Личните лекари ще получат достъп до регистъра на българите, които получават пенсия. (…) Това ще стане възможно благодарение на споразумение, което ще подпишат до края на седмица НОИ и здравната каса, потвърди за "Труд" социалният министър д-р Хасан Адемов.
 
 
ДЕЦАТА ДИАБЕТИЦИ СЕ НУЖДАЯТ ОТ ИНСУЛИНОВИ ПОМПИ
Инсулиновите помпи трябва най-сетне да намерят място и у нас като подходящ и много щадящ метод за лечение при децата диабетици, в развитите страни те отдавна вече не са новост, а практика. Това заяви днес по време на пресконференция-дискусия в столицата националният консултант по детска ендокринология и болести на обмяната доц. Мая Константинова. Тя уточни, че не повече от 20% от децата с диабет у нас имат нужда от този вид лечение и на практика остават дискриминирани, тъй като стойността на помпите и сензорите за тях не се покрива от здравната каса. Водени от желанието да информират обществото за проблемите и да предизвикат по-адекватна реакция от страна на институциите, родителите ще регистрират сдружение, което ще обедини родители на деца, лекувани с инсулинови помпи. Организацията ще сезира европейските институции и ще потърси тяхното съдействие за решаването на проблема.
МЗ разпространи  съобщение, че Здравната каса се обявява против предложението от 2015 г. да поеме консумативите за инсулинови помпи и глюкозни сензори за деца с диабет. От месеци членове на Обществения съвет към Фонда за лечение на деца алармират за нарастването на заявленията, свързани тъкмо с отпускане на средства за медицински изделия и посочват, че трябва да бъде изработен друг механизъм за финансирането им.
 
НЗОК ПЛАЩА ЗА НЕКАЧЕСТВЕНА СТОМАТОЛОГИЧНА ДЕЙНОСТ
Зам.- председателят на Сдружението на българските зъболекари д-р Георги Цалов  заяви по време на пресконференция днес, че дейностите, за които здравната каса заплаща, като например поставянето на амалгама, са отживелица и не се използват от повечето стоматолози. Според него зъболекарите, които имат договор с НЗОК са принудени да лекуват осигурените пациенти некачествено. Д-р Цалов обвини преговарящите по НРД стоматолози, че не са направили нищо, за да постигнат качество на лечението на българите. Според него причината е, че ръководството на БЗС е далеч от нещата, които се случват в областта на стоматологията, защото рядко работят в зъболекарски кабинет. Той също така добави, че вместо преговарящите да се занимават с промени от сорта на точки и запетаи в НРД, е по-добре да помислят как реално могат да помогнат за промяна на ситуацията в България. Мнението на представителя на Сдружението на българските зъболекари е, че вместо за некачествено лечение сумата от 110 млн. лв. в бюджета на НЗОК за стоматологични дейности трябва да се използва за профилактика. Той каза, че тези пари могат да бъдат дадени за създаването на профилактична програма за децата. В отговор на обвиненията председателят на Българския зъболекарски съюз д-р Борислав Миланов каза, преговорите по НРД са били много тежки. Според него самият факт, че БЗС е единствената организация, която между първо и второ четене на бюджета на НЗОК е успяла да постигне допълнително средства за стоматологична дейност, е красноречив за работата на ръководството на БЗС.