Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (19 февруари 2014)
 
ОБУЧЕНИЕ ЗА 110 ЕНДОСКОПСКИ МЕДСЕСТРИ
Курс за обучение на ендоскопски медицински сестри ще се проведе в петък, 21 февруари, в УМБАЛ "Свети Георги" - Пловдив. Основен лектор ще бъде проф. д-р Борислав Владимиров, ръководител на Секция "Ендоскопия" към Българското дружество по гастроентерология, гастроинтестинална ендоскопия и абдоминална ехография. Това съобщиха от пловдивската университетска болница.      Общо 110 медицински сестри от УМБАЛ "Свети Георги" ще се запознаят с видовете, боравенето, дезинфекцията и стерилизацията на ендоскопи и ендоскопски инструменти. След приключване на курса всички присъствали медицински специалисти ще се явят на тест, който има за цел да установи нивото на усвояемост на представените теми. По-късно всички, издържали успешно теста, ще получат сертификати от Българското дружество по гастроентерология. Лекторът проф. д-р Борислав Владимиров е и завеждащ лекар в Първо отделение на Клиниката по гастроентерология на УМБАЛ "Царица Йоана" - ИСУЛ. УМБАЛ "Свети Георги" има назначени 1056 медсестри и настоящият курс има за цел да обучи напълно нови кадри в тази медицинска област, както и да повиши квалификацията на вече подготвени кадри, уточняват от болницата.
 
В ПРЕСАТА: РЕЗЕРВЪТ НА НЗОК СВЪРШВА ПРЕЗ МАЙ
"Недостиг на пари за прегледи, изследвания и диспансерно наблюдение се очаква от юни месец, а от септември част от болниците у нас ще бъдат принудени да връщат пациенти - осигурени или не, които нямат възможност да покрият на 100% разходите по лечението и престоя им. За това предупреждават здравни експерти", пише днес "Репортер". И обяснява: "Причината е, че парите, заложени за болниците през тази година, са с 20% по-малко, отколкото през 2013 г., а средствата от оперативния резерв на НЗОК, предвидени за компенсиране на разликата, вече са на привършване."  Публикация в "Труд" се фокусира върху спешната помощ. "Ако не се предприемат спешни мерки има опасност Спешната помощ да загуби 1/3 от персонала си в следващите 10 г., което ще постави под въпрос функционирането на системата.  Според  д-р Таня Андреева  изходът е да се създадат благоприятни условия на труд, добро възнаграждение, обучение и ясни възможности за реализация след дипломирането. Срокът, който тя посочва за изпълнение на тези мерки, е 2020 г.", информира "Труд" и допълва: "За съжаление все още екипите от линейките не са получили обещаното още през лятото на м. г. 10% увеличение на заплатите."    Увеличение пък ще получи персоналът на "Пирогов", научаваме от материал на "Преса".  Според лекари от "Пирогов" проф. Димитър Раденовски, върнат от министър Андреева в ръководството на болницата,  ще върне допълнителното материално стимулиране въпреки дълговете на болницата. По този начин докторите и сестрите, които носят най-много пари на лечебното заведение, ще получават по още една заплата. Тя ще е под формата на бонуси от изработените клинични пътеки", четем в изданието. Другите спешни мерки на новите шефове в борда на болницата са ремонт на шоковата зала, както и строеж на паркинг. Малцина са медиците, които в момента успяват да паркират колите си в двора на "Пирогов", а тези на пациентите и техните близки трябва да се оставят в синя и зелена зона, допълва всекидневникът.
 
ОТГЛЕДАХА ЧОВЕШКИ БЯЛ ДРОБ В ЛАБОРАТОРИЯ
Американски учени от Университета на Тексас за първи път са били в състояние да развият в лабораторни условия човешки бели дробове. Според местните медии за експериментите изследователите са използвали повреден и негоден за трансплантация бял дроб от две деца, загинали в автомобилна катастрофа. Според тях, за експериментите, които бяха проведени в Галвестън /Тексас /, изследователите са използвали повреден и неизползваем за трансплантация на бял дроб на две деца, които загинаха при катастрофа. Единият от органите е бил така обработен от учените, че от него останала само основната конструкция от съединителна тъкан. На нея бил нанесен клетъчен материал от втория бял дроб. Така подготвеният лабораторен материал бил поставен в хранителен разтвор. Месец по-късно учените са документирали, че клетките са започнали да се делят и скоро органът нараснал до нормален размер. Експериментът бил повторен. Една от изследователките споделя,  че това за нея е истинска научна фантастика, която се е превърнала в научен факт. Според нея ще са необходими около 12 години, за да стане възможно трансплантирането на отгледани по този начин бели дробове.