Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (18 февруари 2014)
 
В ПЕЧАТА: СМЕНИТЕ В БОРДА НА "ПИРОГОВ" - ЗАРАДИ ЛОШО УПРАВЛЕНИЕ
Проф. Раденовски се връща в управата на "Пирогов" - това е здравната новина номер едно за днешната преса. В "Стандарт" четем: "Андреева върна в спешната болница бившия й шеф проф. Димитър Раденовски. Заедно с него в управата бе поставен и проф. Веселин Борисов. Двамата заемат местата на представителите на финансовото и здравното министерство - Георги Маламов и проф. Петър Николаков. Засега обаче доц. Стоян Миланов остава директор на клиниката."
Изданието посочва, че причината за рокадата е лошото управление на болницата. По неофициална информация дълговете на клиниката са 21 млн. лв., от които 7 са просрочени, твърди "Стандарт".
"Това не е първият опит на д-р Таня Андреева да смени управлението на "Пирогов". Доц. Стоян Миланов бе назначен за директор на болницата от последния здравен министър на ГЕРБ Десислава Атанасова. Тя смени проф. Раденовски след поредица от проверки и обвинения за лошо управление. Той обаче обжалва административните санкции и спечели в съда", четем още в ежедневника.
"В бюджета на НЗОК за 2014 г. са предвидени 1 млн. лв. за дейности по инвитро, които са започнали през 2013 г. и трябва да приключат през тази година. За декември 2013 г. обаче болниците са отчели пред касата 1 189 573 лв., тоест повече от предвиденото, и затова се налага разблокиране на резерва, обясниха от институцията.", пише "Сега".  Вестникът пише още: "През 2014 г. процедурите по асистирана репродукция се върнаха в МЗ, но бюджетът на фонда бе намален двойно - от 15 млн. на около 7 млн. лв., което предизвика скандал при обсъждането на бюджета за 2014 г. Тогава от ГЕРБ поискаха парите за ДАНС да бъдат намалени със 7 млн. и да се прехвърлят на фонда за инвитро процедури. Предложението обаче не бе прието, а фондът щял да разчита на обещанието на финансовото министерство за допълнителни средства през годината."
 
УЧЕНИ ОТ БАН ПОИСКАХА ДЪРЖАВАТА ДА ИМ ПОМОГНЕ ЗА ИЗГРАЖДАНЕТО НА ЦИКЛОТРОНЕН ЦЕНТЪР
Учени от БАН настояват държавата да подпомогне техен проект за изграждането на циклотрон. Това стана ясно по време на пресконференция днес. Учените вече са събрали нужната сума за закупуването на апарата, около 5 милиона щатски долара, но нямат възможност да намерят пари за изграждането на самия център, където да бъде поставен той. За построяването му са им необходими около 16 млн. лв., като един от вариантите е тези пари да бъдат изтеглени като банков кредит. Надеждата на учените е държавата да гарантира обслужването на кредита през първите пет години.
Доц. Димитър Тонев, който е директор на Ядрения институт към БАН, каза, че ако се изгради националният циклотронен център, това ще намали с 8 до 10 пъти разходите на държавата за онкологичните изследвания с двата ПЕТ-скенера, с който разполагат Александровска болница в София и "Св. Марина" във Варна. Доц. Тонев отбеляза, че БАН няма да намерение да печели от циклотрона и именно затова цените ще са толкова ниски. Той добави, че печалбата ще е минимална и ще бъде използвана единствено за погасяване на кредита. Освен това циклотронът ще има капацитета да обслужва общо 8 ПЕТ-скенера и при това да произвежда широка гама от изотопи.