Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (12 февруари 2014)
 
В ПРЕСАТА: ПРОЕКТ НА МЗ ВДИГА ЦЕНИТЕ НА ЛЕКАРСТВА
В здравеопазването ще се върви към постепенно разширяване на пакета на частните фондове и плавното им навлизане в системата. Това е обявил вчера министър-председателят Пламен Орешарски на среща с близо 700 представители на бизнеса, в която участваха и основните министри. Събитието е отразено от част от днешната преса. "24 часа" пише, че според кабинета, на фокус в здравеопазването е националната здравно информационна система. "В следващите седмици ще обявим търгове за изпълнители. Ще внедрим електронна здравна карта, която е важен механизъм за подобряване на финансовото управление и контрол. Ще се опитаме да направим една много по-ефективна лекарствена политика, несъразмерно голям дял в разходите на НЗОК заемат лекарствата", е казал Орешарски. Той също така е обещал реформа в спешната помощ, с която гражданите се сблъскват на входа на здравната система.
Здравното министерство е подготвило проект за по-високи такси в лекарствения закон, които ще доведат до поскъпване на медикаментите. Това алармира вчера Българската генерична фармацевтична асоциация, пише в. "Труд". 
Русенските лични лекари изнамериха нов начин да печелят на гърба на пациентите си. Това пък пише в. "Новинар". Според информацията,  част от джипитата не се съобразяват с новата разпоредба, че пенсионерите дължат потребителска такса от 1 лев, и нагло ги товарят с нейния цял размер от 2,90 лева. Едно от тях обяснило, че намалението важи само за лица над 63 години и 8 месеца, а тези, които се били пенсионирали по-рано, по втора категория труд, трябвало да плащат пълна такса. От РЗИ са категорични, че разпоредбата се отнася до всички категории пенсионери, дори и тези, които са се пенсионирали рано, и личните лекари нямат право да им искат пълната такса.
 
250 СЛУЖИТЕЛИ НА УМБАЛ "СВЕТИ ГЕОРГИ" ПОЛУЧИХА СЕРТИФИКАТИ ЗА МЕНТОРИ НА ПО-МЛАДИ КОЛЕГИ
250 служители на възраст над 55 години ще получат утре, 13 февруари, сертификатите си за успешно завършено обучение по проект "Развитие на човешкия капитал - път за подобряване на качеството на болничните услуги в УМБАЛ "Свети Георги". Това съобщиха от лечебното заведение. В продължение на тримесечна програма с 48 учебни часа служителите над 55-годишна възраст придобиха познания от различни области на здравеопазването - от правилниците за вътрешен ред до работа в условия на епидемиологичен режим, както и добри национални и европейски практики в болничната дейност.
Проектът"Развитие на човешкия капитал - път за подобряване качеството на болничните услуги в УМБАЛ "Свети Георги" ЕАД - Пловдив" стартира в началото на 2013 г. Той е на стойност 344 748,10 лв., а срокът - 18 месеца. В този период се гарантира устойчива заетост на служителите над 55-годишна възраст, като посредством обучения се повиши тяхната квалификация. По този начин ще се развие менторството и лицата с по-дълъг професионален стаж ще могат да се превърнат в обучители на по-младите си колеги.
 
НУЖДАЕМ СЕ ОТ НОВ ПОДХОД КЪМ ВРОДЕНИТЕ СЪРДЕЧНИ МАЛФОРМАЦИИ, АЛАРМИРАТ СПЕЦИАЛИСТИ
Българската школа в детската кардиология и кардиохирургия имат сериозни традиции и много добри постижения, недопустимо е държавата ни да изразходва средства за изпращане на деца за лечение в чужбина, след като те могат успешно да бъдат лекувани и тук. За да се развиват обаче тези клинични области и в бъдеще, освен много ентусиазъм, са необходими инвестиции и преосмисляне на организационния модел, който да стане част от нова национална програма за години напред. За това призоваха днес на пресконференция в Националната кардиологична болница  детски кардиолози и кардиохирурзи. Срещата с медиите е част Световната седмица на вродените сърдечни малформации, която се отбелязва за първи път у нас и ще включва поредица от инициативи, насочени към по-добра информираност на обществото по този проблем.
Част от инициативите в рамките на Седмицата на вродените сърдечни малформации е Денят на отворените врати в Клиниката по детски болести и детска кардиология в НКБ - 14 февруари, петък. На този ден специалисти от клиниката ще преглеждат безплатно деца до 18-годишна възраст за сърдечно-съдови заболявания.       
 
МЗ ЕЖЕДНЕВНО СЛЕДИ ЗАБОЛЯЕМОСТТА ОТ ГРИП
МЗ ежедневно следи заболяемостта от грип и предприема съответните противоепидемични мерки за овладяване на обстановката, съобщиха от пресцентъра на Министерство на здравеопазването. От 2007 година, в страната е внедрена и функционира информационна система за събиране и анализиране на данни за заболяемостта от грип и остри респираторни заболявания - ОРЗ в България. В изпълнение на част от дейностите по Националния план на Р България за готовност за грипна пандемия, МЗ закупи ваксина срещу сезонен грип за сезон 2013-2014, която бе предоставена за имунизиране на домуващите и персонала в домовете за социални грижи за възрастни в цялата страна. С ваксината безвъзмездно се раздадоха и определени количества антивирусни препарати - Тамифлу и Реленца от стратегическия резерв на страната за лечение и профилактика на грип. Чрез съответната РЗИ препаратите са разпределени и предоставени на лечебните заведения.