Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (7 февруари 2014)
 
В ПЕЧАТА: ЛЕКАРИ МИЛИОНЕРИ,  ДЖИПИТА СПИРАТ РАБОТА
Лекари от Общото събрание на Медицинския университет в София са милионери. Това става ясно от интервю на ректора на висшето учебно заведение проф. Ваньо Митев пред в. "Преса". Той отбеляза това по повод въпрос дали възможността ректорът да има неогранчиен брой мандати би довело до феодализъм и корупция. "Да вземем например нашето общо събрание. Там са събрани такива хора, такива индивидуалности, учени от такава величина, че не могат да бъдат манипулирани. Политици са се опитвали, но не са успявали да манипулират вот за ректор. Голямата част от доцентите и професорите имат добри доходи. Получават заплата от болницата, получават и като преподаватели. Вземат и бонуси, ако преподават на чуждестранни студенти. Ако водят изнесено обучение в чужбина - по 200 евро на ден към заплатата. Докторите на науките - още 600 лв. допълнително към основното възнаграждение. А освен това имат и частна практика. Това са хора, които са в отлично материално състояние. Как можеш да ги купиш? Ако човек погледне данъчните им декларации, ще види, че става дума за милионери. За медици, които за две години изработват милиони. Възнагражденията при нас са повишавани на три пъти от началото на финансовата криза", казва проф. Митев
Половината лични лекари могат да загубят практиките си. Това пишат няколко днешни вестници, спирайки се на проблема с липсата на специалност Обща медицина при част от джипитата. В. "Сега" съобщава, че практиките на 1251 лични лекари трябва да бъдат закрити служебно в началото на юли, тъй като те нито имат, нито учат специалност "Обща медицина", която става задължителна за тях заради евроизисквания. Още 1547 са започнали да учат, но от тях едва 136 са приключили обучението си, а 42 са го прекратили. Незавършилите също биха загубили работата си, тъй като действащото законодателство предвижда до началото на юли всички джипита да са придобили специалността. Това означава, че без право да работят ще останат над 2600 лични лекари от 4600 общо, се пресмята в статията.
 
 
В "КЛЪСТЕР НА ЗДРАВНИТЕ РЕГИОНИ" СЕ ВКЛЮЧИХА 10 ОБЛАСТИ
За периода от своето създаване преди почти 1 година в "Клъстер на здравните региони" се включиха различни по характер структури от сферата на здравеопазването от 10 области на България. Сред тях са фирми, работещи за създаване на иновативни продукти, лечебни заведения, неправителствени организации и други. Това каза в интервю за Агенция "Фокус" д-р Андрей Кехайов, председател сдружение "Български лекар", президент на Югоизточноевропейски медицински форум и председател на сдружение "Клъстер на здравните региони". "В много кратки срокове успяхме да набележим основните си цели и приоритети, което ни позволи да кандидатстваме успешно по проект за частично финансиране на дейността. Клъстерът има свой офис и екип, който да работи за реализацията на нашите идеи", обясни д-р Кехайов. "Задачите, които ни предстоят през тази година, никак не са малко. Към основната дейност, която всеки от нашите членове извършва, тази година се прибавя и организирането и провеждането на 6 регионални и 1 международна конференция за популяризиране на клъстера, проучване на възможностите за партньорство, като всичко това е насочено към една генерална цел, а именно оптимизиране на системата на здравеопазването. И тъй като в редица европейски страни има организации като нашата, които обаче са натрупали дългогодишен опит, ние сме заложили в програмата си обучения и запознаване с опита на клъстери от едни от най-напредналите европейски страни, включително Германия и Швейцария. Всичко това ще ни помогне в разработването на една задълбочена и дългосрочна стратегия за развитието и бъдещата дейност на сдружението", каза още д-р Кехайов.