Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (6 февруари 2014)
 
ДЖИПИТА ИСКАТ ЗАКОНОДАТЕЛНИ ПРОМЕНИ
Има опасност практиките на лекари, които не са завършили специалности Обща медицина, Вътрешни болести, Педиатрия или Спешна медицина, да бъдат закрити след юни 2014 г. За това алармират от Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България в писмо до различни институции, цитирано от zdrave.net.  Семейните лекари напомнят, че според Закона за здравето  тогава изтичат сроковете, според които техните колеги без тези специалности могат да работят като индивидуална или групова практика. Същите срокове важат и за докторите, които са зачислили специалност. Проблем има и за лекари, които до момента не са работили като ОПЛ и за първи път искат да регистрират практики. Джипитата искат законодателни промени, за да се удължи срока до 2018 година.
 
ПАРИТЕ ЗА ВАКСИНИ СРЕЩУ РАК НА МАТОЧНАТА ШИЙКА ЩЕ СТИГНАТ
Притесненията на пациенти и политици,  че през 2014 г. няма да има достатъчно средства за изпълнението на Националната програма за първична профилактика на рак на шийката на матката са неоснователни. Това стана ясно от думите на министъра на здравеопазването д-р Таня Андреева по време на днешното заседание на парламентарната здравна комисия, на което се разгледа свършеното по програмата до момента. Тя  обяви, че за 2014 г. за имунизация са предвидени 2,5 млн. лв. Според нея ако тези пари бъдат изчерпани преждевременно от МЗ могат да вземат пари от централния бюджет. Министърката напомни, че в него има предвидени 15 млн. лв., които могат да бъдат ползвани за национални програми.
 
ПРЕДСТАВЯТ ЕВРОПЕЙСКИ ПРОЕКТ ЗА ЕПИЛЕПСИЯТА
На 10 февруари от 10.00 ч. в Аулата на УМБАЛ "Свети Иван Рилски" ще се състои среща дискусия по повод  Европейският ден на епилепсията. На нея ще бъдат представени подробности за европейския проект E-PILEPSY и ще бъде отпразнувана една година от създаването на единствения в България Център по хирургия на епилепсията. Българският център по хирургия на епилепсията  в УМБАЛ "Св. Иван Рилски" е  един от 12 - те референтни центъра,  участници в проекта, избрани между 120 центъра в Европа.
В срещата дискусия участие ще вземат доц. Петя Димова, Клиника по детска неврология, СБАЛНП "Св. Наум", д-р Красимир Минкин, ръководител за Центъра за хирургия за епилепсия в УМБАЛ "Св. Иван Рилски" и Веска Събева, председател на АРДЕ. Поканени са представители на Министерство на здравеопазването, НЗОК, родители на деца с епилепсия и др.
 
В ПРЕСАТА: Д-Р АНДРЕЕВА ПОДКРЕПЯ СЪЗДАВАНЕТО НА ЧАСТНА БЪРЗА ПОМОЩ
Голяма част от общинските болници ще станат филиали на областните. Това съобщава в. "24 часа", като уточнява, че това е записано в проект за болничната реформа на здравното министерство, която ще стартира през 2015 г. Според информацията, подходът към малките болници ще бъде различен според това къде се намират. Те ще останат в сегашния си вид, ако са в отдалечен район. Тези, които са на разстояние до 40-50 км от областна болница, ще стават филиали и няма да поддържат всичките си сегашни дейности.