Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (3 февруари 2014)
 
ЕВРОПЕЙСКА СЕДМИЦА ЗА ПРЕДПАЗВАНЕ ОТ РАК НА МАТОЧНАТА ШИЙКА    
Под патронажа на Комисията по здравеопазване към 42-то Народно събрание  за седми път у нас от 28 до 31 януари т. г. се отбеляза Европейската седмица за предпазване от рак на маточната шийка. По данни на НЗОК обхванатите 12-годишни момичета са около 24%, от подлежащите на безплатна ваксина за 2013 г. За целия период на кампанията от м. октомври 2012 г. до момента от имунизацията са се възползвали около 12 000 девойки. Седмицата бъде отбелязана с информационен щанд, разположен в сградата на Народното събрание, на който бяха раздавани брошури, тематични материали и символът на кампанията - "Перлата на мъдростта". Беше предоставена и информация за методите за превенция и профилактика на единственото до момента предотвратимо онкологично заболяване и постигнатите резултати от действащата Национална програма за първична профилактика на рака на маточната шийка (РМШ). "Това е едно различно отбелязване на Европейската седмица за предпазване от рак на маточната шийка, защото наистина искаме да покажем, че има политическа воля за справянето с това социално значимо заболяване." -  каза  д-р Нигяр Джафер, председател на Комисия по здравеопазването към 42-то Народно събрание. По данни на НЗОК са отчетени 24% покритие сред 12-годишните момичета. Всеки родител, който желае да имунизира дъщеря си, следва да се обърне към личния си лекар, да получи повече информация на сайта на Националната програма http://hpv-vaccine.bg  или на безплатната телефонна линия на Програмата 0 800 134 54.
 
ЛЕКАРИ ОТ СБАЛО: ДА СЕ ИНВЕСТИРА В АПАРАТУРА, СКРИНИНГ И ПРОФИЛАКТИКА
Липсата на скринингови програми и на профилактични прегледи с достатъчно добро техническо обезпечаване са основните причини за това в България немалко от онкологичните заболявания да се откриват в късен стадии. Това казва д-р Красимир Катерински ръководител на клиниката по Образна диагностика в СБАЛО, съобщиха от компанията Siemens България по повод 4 февруари - Световния ден за борба с рака. Специалистът обяснява, че апаратурата е от ключово значение за ефективното лечение и навременната диагностика на онкологичните заболявания. Открити навреме, много от онкологичните заболявания са на 100% лечими", категоричен е той. "За съжаление, няма панацея за рака и има още много неща, които не знаем за тези заболявания", посочва д-р Катерински. Всяка година на 4 февруари светът отбелязва Световния ден за борба с рака. В световен мащаб злокачествените заболявания бележат тенденция към увеличаване.
 
В ПЕЧАТА: ПРОБЛЕМИ ЗА БЪЛГАРСКИТЕ ЛЕКАРИ В ЧУЖБИНА
"Докторите ни втора ръка на Запад". Това е заглавие от днешния брой на в. Стандарт". Изданието пише, че всеки четвърти български лекар в Германия или Белгия се оказва с проблеми в договорите си за работа. Вестникът се позовава на изказвания на д-р Димка Меридонова, която се занимава с консултация на лекари за възможностите за работа в Германия, Австрия, Швейцария и Белгия. Тя разказва, че само за миналата година е получила сигнали от 35 български лекари, които работят в Германия, за нарушаване на техните права. Най-честите оплаквания са за подписването на неизгодни договори с болниците. В повечето случаи нарушенията са при младите лекари - специализантите. Един от най-честите проблеми е с даването на по-ниско възнаграждение, отколкото имат местните лекари.
България е пропуснала възможността да вземе 961 360 000 евро по оперативна програма "Здравеопазване" на ЕС, пише в. "Репортер". Според изданието страната ни не е кандидатствала за тези пари в два поредни програмни периода - 2007-2013 и 2014-2020. Впрочем, такава оперативна програма и за двата периода не съществува (Б. р). Програмите, по които страната ни е искала финансиране за 2007-2013 са: "Развитие на рибарството", "Административен капацитет", "Конкурентноспособност", "Транспорт", "Околна среда" и "Регионално развитие".
Досъдебно производство за смъртта на тримесечно бебе, починало на 24 януари при неизяснени обстоятелства, е образувано в ОД на МВР в Стара Загора. Това пишат в днешните си броеве "Преса", "24 часа", "Телеграф" и "Монитор".
 
ПАЦИЕНТИ С РЕВМАТОИДЕН АРТРИТ ИСКАТ РЕШАВАНЕ НА ПРОБЛЕМИТЕ ИМ
Условията за лечение и живот на хората с ревматоиден артрит са под нужното ниво, а информираността на хората за него е недостатъчна. Това се казва в писмо на Сдружение "Асоциация на пациентите с ревматоиден артрит" и Организация на пациентите с ревматологични заболявания в България до министъра на здравеопазването д-р Таня Андреева, председателят на парламентарната здравна комисия д-р Нигяр Джафер и управителя на НЗОК д-р Румяна Тодорова по повод Световния ден на ревматоидния артрит - 2 февруари. Според двете организации промяната на политиката към пациентите с това заболяване може да промени живота на хиляди хора, които да избегнат инвалидизацията, отпадането от пазара на труда и социалната изолация. В писмото се посочват основните проблеми на хората, страдащи от ревматоиден артрит, които изискват спешната намеса на институциите. На първо място това е осигуряване на адекватно проследяване на състоянието на хората с това заболяване. Отбелязва се, че много пациенти имат потребност от по-чести посещения при специалист. Проблем има и с приема в болница, за който се налага да се чака, понякога повече от месец, поради големия брой болни.
Пенка Георгиева от пациентска организация "Заедно с теб", Милка Василева, председател на УС на БАПЗГ, д-р Нигяр Джафер, председател на Комисията по здравеопазване към НС и Мария Балевска, завеждащ "Връзки с обществеността" към БАПЗГ пред Информационния щанд в Народното събрание.