Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (28 януари 2014)
 
В ПЕЧАТА: ПРАВИТЕЛСТВОТО  ПРИБРА 27 МЛН. ОТ ЗДРАВНИТЕ ВНОСКИ
И това правителство ще прибере в общия бюджет 27 млн. лв. целеви пари за здраве. Това пише в днешния си брой в. "Сега". Става въпрос за средства, които Националната  агенция за приходите е събрала от здравни осигуровки над плана за 2013 г. Според отчета на агенцията надсъбраните пари са 64 млн. лв. "НЗОК обаче получи авансово в края на годината само 37 млн. лв. от тях, с които успя да плати обещаните 80% от дейността на болниците за октомври и ноември. Останалите 27 млн. лв. сега ще влязат в общия бюджет, въпреки че касата трябваше да плати още 67 млн. лв. на болниците, които бяха взети от здравния бюджет за 2014 г.", се казва в статията. Изданието обяснява, че проблемът идва от факта, че преизпълнението на вноските става ясно в самия край на годината и няма време да се преразпредели за медицински плащания. Според автора на статията сегашните управляващи, подобно на предишните, също отказват да предложат законодателни промени, с които касата да може да си запазва неизхарчените в края на годината пари. "Такива няма" - така лаконично коментира червеният депутат Емил Райнов по повод предложението остатъците по бюджета на НЗОК да си остават на нейно разположение.
 
200 ПАЦИЕНТА ГОДИШНО У НАС УМИРАТ ПОРАДИ ЛИПСА НА ДОНОРИ
Предстои да бъде разширена мрежата от координатори по донорство, като в специално обучение ще бъдат включени и анестезиолозите от болничните заведения с ІІ ниво на компетентност на отделенията и клиниките по анестезиология и интензивно лечение. Медиците ще преминат през специфична подготовка, като целта е да бъдат запознати в детайли с особеностите и изискванията за професионално поведение при донорска ситуация. Обучението ще бъде организирано от Изпълнителната агенция по трансплантация (ИАТ) и ще бъде поверено на най-добрите специалисти в областта на донорството и трансплантациите. В момента общият брой на нуждаещите се от трансплантация у нас е 1067 души, сочат обобщени данни на ИАТ. Най-много българи чакат за трансплантация на бъбрек - 987 болни, следвани от чакащите за трансплантация  на черен дроб - 47, на сърце - 26, на бял дроб - 6 и на тънко черво - 1.                  
 
ГРИП ЗАТВОРИ УЧИЛИЩА В СТОЛИЦАТА И СТРАНАТА
Поради високия процент на заболели от грип деца, по предписание на здравните органи, се прекратява учебния процес в 272 училища в страната. Това съобщиха от Министерството на образованието и науката. От 28 до 31 януари се спират занятията в 124 училища в област Варна, 23 - в област Добрич, 116 - в област Плевен, 2 - в област Габрово и 2 във Велико Търново. Както се предполагаше, в над 80% от случаите се установява познатият свински грип, а в останалите - щамът "Виктория".
 
ДЕЦАТА С АУТИЗЪМ СА ЛИШЕНИ ОТ НАЙ-ДОБРИТЕ ТЕРАПИИ
България не е държавата, която дава сигурност за децата с аутизъм. Това са заявили участници в кръгла маса, посветена проблемите на децата с това заболяване, съобщават информационни агенции. Националната конференция беше организирана от ГЕРБ и се проведе днес в Народното събрание. По време на форума депутатът от ГЕРБ Ирена Соколова е заявила, че в България няма обучени специалисти, които да прилагат онези терапии, които в световен мащаб са с най-добре доказани резултати. У нас има обучени около 500 души, които практикуват само базисното ниво на терапията за сензорна ориентация, е уточнила тя.
В България всяка година едно на сто деца получава диагноза аутизъм. Според неофициални статистики у нас 60 000 са хората, страдащи от това заболяване, като 30 000 от тях са деца. Официален регистър обаче все още няма, тъй като институциите и до днес не могат да се разберат това чия отговорност е неговото създаване, са коментирали участници в конференцията.
 
"БЪЛГАРСКАТА KОЛЕДА" СЪБРА 2,1 МЛН. ЛВ. ЗА ДЕЦА С УВРЕДЕНИ СЛУХ И ЗРЕНИЕ
Инициативата "Българската Kоледа" 2013/2014 е събрала дарения на стойност 2 163 004 лв. Това обяви началникът на кабинета на президента Екатерина Захариева. Тя поясни, че тази година индивидуалните дарения, направени по банков път, са 2336, с около 500 повече от миналата година. По време на пресконференцията стана ясно, че е направено и най-голямото дарение досега от началото на формата на благотворителната инициативата - то е в размер на 100 000 лв. Към тези дарения за настоящата кампания се добавя и сумата от 289 394 лв., останала от предходната кампания, и така оперативният бюджет, с който инициативата разполага за тази година. Тази кампания се събират пари за деца с увредено зрение и увреден слух.