Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (23 януари 2014)
 
ОТНОВО НАПАДЕНИЕ СРЕЩУ ФЕЛДШЕР В ЯМБОЛ
На 22 януари 2014 г. към 16.40 ч. в отговор на сигнал до Центъра за спешна помощ в Ямбол дежурният фелдшер Николай Петков Николов се оказва на адрес в един от кварталите на града. Още с отварянето на вратата поискалият помощ пациент забива в дясната му буза  твърд предмет, след което силно блъска вратата и скъсва сухожилието на палеца на едната му ръка. Николов успява да се отскубне от тази неочаквана хватка и след малко идва с подкрепление, за да откарат пациента-шизофреник в психиатричната клиника. Този пореден случай на агресия към работещите в спешната помощ силно е разстроил колектива на ямболския Център за спешна помощ. Главният фелдшер Веселина Иванова сподели, че ако дежурна е била жена, едва ли е щяла да успее да се отскубне от лапите на изпадналия в ярост болен.
Случаят отново повдига въпроса за сигурността на медиците, които имат пряк контакт с пациенти и необходимостта от предприемане на незабавни мерки за тяхната сигурност. В противен случай не е далече денят, в който спешните центрове ще останат без кадри.
Ръководството на БАПЗГ отново напомня, че нееднократно е поставяло въпроса за сигурността на медицинските специалисти на вниманието на управляващите и законотворците, но адекватни мерки, които да пресекат агресията към тях, все още няма.
 
КАСАТА ОСВОБОЖДАВА 5% ОТ РЕЗЕРВА ЗА ПЛАЩАНЕ НА БОЛНИЦИТЕ
Средствата по дейността за клинични пътеки  за месец януари т.г. да се увеличат със сумата от 13 975 800 лв., реши на днешното си заседание Надзорният съвет на здравната каса. За да се осигури сумата, ще бъдат освободени 5% от резерва, включително за непредвидени и неотложни разходи съгласно Закона за бюджета на НЗОК за 2014 г., съобщават от пресцентъра на осигурителната институция.
 
В ПРЕСАТА: 2013 - 3000 ДУШИ ПО-МАЛКО ОТ 2012 НА ПРОФИЛАКТИКА
"3 546 855 българи са отишли на задължителния годишен профилактичен преглед през миналата година. Броят им е с 3082-ма души по-малко спрямо предходната 2012-а", съобщава днес "Труд", като цитира данни на НЗОК.
Една от водещите причини, заради които осигурените не изпълняват задължението си е, че нямат достатъчно време да чакат на опашки пред кабинета на джипито. И тъй като няма как процедурата да се облекчи, а и едва ли всички, които са пропуснали профилактиката ще бъдат наказани, то скоро картината няма да се промени, пише вестникът.
"Всеки ден" пиче, че медицински сестри, фелдшери и кметове най-често купуват по своя преценка лекарствата за хората по селата. Причината е в малкия брой аптеки, които има в района. В правителствената здравна стратегия е записано, че дрогерии с лекарства поне от първа необходимост трябва да има на всеки 20 километра.От "България днес" научаваме, че скандална зъболекарка измамила шестима души от четири родопски села. Д-р Виолета Начкова прибрала авансово над 3 бона от нищо неподозиращите пациенти, за да им оправи зъбите. Вместо това ги оставила с развалени или изпилени зъби, пише вестникът. Така станало и с 27-годишната Ася Кьорова от с. Стърница, която е инвалид първа група с чужда помощ. Тя дала на стоматоложката 400 лв. на ръка, Начкова прибрала пачката, извадила й 5 зъба и изпилила няколко други преди четири години... но така и не й поставила коронки, а зъбите на жената окапали. След намеса на прокуратурата парите са върнати, но огорчението и съсипаните зъби остават.