Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (21 януари 2014)
 
СТОТИЦИ ЛЕКАРИ И СЕСТРИ НАПУСКАТ БЪЛГАРИЯ
Средно 400 лекари и почти толкова медицински сестри напускат България всяка година, за да работят някъде в чужбина, пише днес Zdrave net.. В резултат на това има цели региони от страната, където липсват или са единици специалисти като ревматолози, педиатри, анестезиолози и др. Съотношението между медицинските сестри и лекарите, което до скоро беше 1 към 1, вече е дори под тази граница, при положение, че нормалното съотношение би трябвало да е 3 или 4 към 1, за да няма проблеми при полагането на грижа за пациента.
Лекарите и медицинските сестри напускат основно в посока към Великобритания, Германия и Италия, но сред желаните от тях дестинации откриваме и екзотични като Аруба и Намибия. Лесно ли се намира работа в чужбина и какви са мотивите за емиграцията на лекари и сестри зад граница, четете в рубриката ни "Актуална тема" на Zdrave.net.
 
ЗА ОСТАВКАТА НА ДИРЕКТОРА НА ФОНДА ЗА ЛЕЧЕНИЕ НА ДЕЦА
Министърът на здравеопазването д-р Таня Андреева е склонна да поиска оставката на директора на Фонда за лечение на деца д-р Ива Станкова, ако се установи, че забавянето в работата на фонда е по нейна вина. Пред журналисти тя обяви, че в момента се уточнява дали причините са субективни или обективни и добави, че трябва да се има предвид нарастването на броя на децата, които се нуждаят от помощ. През 2012 г. те са били 700, а през 2013 г. - 1220, което сигурно създава допълнителни проблеми, каза д-р Андреева. Тя отбеляза, че ако се наложи, ще увеличи броя на експертите, които работят по досиетата на децата, за да се намали забавянето на работата. Министърката каза, че в момента фондът се проверява от Изпълнителна агенция "Медицински одит" и че резултатите от проверката ще станат ясни на 1 февруари. Припомняме, преди дни членове на Обществения съвет към Фонда за лечение на деца поискаха оставката на директора му Ива Станкова заради забавяне на разглеждането на заявления.
 
ОНЛАЙН КОМУНИКАЦИЯ СВЪРЗА ТРИ ВОДЕЩИ НАШИ ОНКОЦЕНТЪРА
Онколози от столичната УМБАЛ "Царица  Йоанна - ИСУЛ", СБАЛОЗ  - София-град и УМБАЛ "Св.Марина" - Варна вече ще имат възможност да обсъждат трудни клинични случаи в реално време, а така също и да обменят медицинска информация и образни изследвания с помощта на съвременна техника и платформа за комуникация, съобщава Zdrave net. Връзката ще улесни и подпомогне онлайн срещите при подготовката на предстоящи научни конференции, очаква се да бъдат обсъдени и възможностите за използването й като начин на контакт между пациенти и лекуващи лекари. Новата система бе демонстрирана днес пред журналисти в столицата, които взеха участие във видеоконференция с водещи медицински онколози химиотерапевти от тези лечебни заведения.
 
В ПРЕСАТА: НЗОК ОТЛАГА ЗА ВТОРА ГОДИНА ОБЕЩАНИ ПРИДОБИВКИ
"Вътреочната леща, която е необходима за лечението на едно от социално значимите заболявания у нас - перде на окото, няма да бъде заплащана и през 2014 г., макар че според решение на надзора на НЗОК пациентите трябваше да я получават още от м.г. Касата няма да плаща и за раменна става, става ясно от обнародвания вече в "Държавен вестник" договор с Българския лекарски съюз. Не е ясно кога дълго чаканите от пациентите медицински изделия ще бъдат поети от касата", четем днес в "Сега". "През 2014 г. все пак ще има нови изделия, заплащани от касата - нужните за лечение на аневризми. Според разчетите обаче такива ще има само за 34 пациенти, а НЗОК ще заплаща по 10 000 лв. след решение на надзора, при положение че лечението струва повече от 30 000 лв.", допълва публикацията.
И още: "Обнародвани са вече и четири нови клинични пътеки - "Радиохирургия на онкологични и неонкологични заболявания", за лечение на муковисцидоза, която е създадена заради съдебно решение, "Диагностични процедури и консервативно лечение на заболявания в областта на детско-юношеската гинекология" и "Хирургично лечение на деца до 1 година с вродени аномалии". Тепърва предстои да се договорят алгоритмите и финансирането им, но зам. финансовият министър Людмила Петкова, която е член на надзора на НЗОК, вече обяви, че заради липса на финансов ресурс те може да влязат в сила чак догодина."