Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (17 януари 2014)
 
В ПЕЧАТА: ЛИЧНАТА КАРТА ЩЕ Е И ЗДРАВНА
"Личната карта да се ползва и като здравна. Такава идея се обсъжда в здравната каса, а за нея вече знае и премиерът Пламен, Орешарски, научи "Труд" от запознати с проекта", четем в днешния брой на вестника. "Просто казано - личният документ ще служи за идентификатор. Отивайки при джипито, влизайки в болница или в лаборатория, болният ще я поставя в специален четец. Той ще подава сигнал в касата, че именно този пациент е при доктора или при лаборанта. На тръгване болният пак ще се "чекира", а НЗОК няма да плаща нищо извън периода на прегледа, хоспитализацията или изследването", допълва публикацията и уточнява: "Преди пристъпването към реализация на идеята обаче НЗОК ще направи оценка на хардуера и софтуера си, за да се види какво е състоянието им, каква е защитата на информация и т.н."
За да се ползва личната карта като "ключ" към покритите здравни услуги, всеки семеен лекар, лечебно заведение и лаборатория ще трябва да се снабдят с четец. Според плана на НЗОК може да се използват апарати, подобни на тези в граничните пунктове - цената ще е около 40-50 лв. на четец, пише още "Труд" и коментира: "Безспорният плюс на системата с чекирането е, че ще бъде невъзможно, след като пациентът си тръгне от кабинета на джипито, да му бъдат надписвани прегледи. А след като е изписан, болниците да отчитат операции на хартия."
 
ЧЛЕНОВЕ НА ОБЩЕСТВЕН СЪВЕТ ИСКАТ ОСТАВКАТА НА ДИРЕКТОРА

Лечението в чужбина на 36 деца е било забавено заради реорганизирането на работата на Център "Фонд за лечение на деца". За това съобщиха пред медиите членове на Обществения съвет на Фонда. Пред БНР един от тях - Красимира Величкова от Български дарителски форум, заяви, че сегашното ръководство на центъра не се справя с работата си, като липсата на добра организация от негова страна води до забавяне в решенията за лечение на нуждаещите се деца. "Ние не разчитаме на добрата воля отсреща, пратили сме всички сигнали по отношение на нарушенията към МЗ, както и писмо до министъра на здравеопазване с настояване за промяна на ръководството. Оттам нататък в зависимост от реакцията на министерството ще следва и наша следваща стъпка. Засега не мога да кажа каква точно ще бъде тя. Поне със сигурност екипът на "Спаси, дари на…" и БДФ няма да променим позицията си", каза тя.
Заради излязла в медиите информация, че д-р Станкова си е позволила да крещи на майката на едно от болните деца, тя е била запитана от журналистите дали това е вярно. Нейният отговор е бил - "истината винаги е по средата", съобщават информационните агенции. Д-р Ива Станкова бе назначена на поста директор на Център "Фонда за лечение на деца" преди три месеца, на мястото на Павел Александров. Тогава пациенти заявиха, че не бива да се прави промяна в ръководството на "единствената структура в МЗ, която работи добре".
 
КРИМИНАЛИЗИРАТ НЕПЛАЩАНЕТО НА ОСИГУРОВКИ ОТ РАБОТОДАТЕЛИТЕ
Затвор за работодателите, които не плащат осигуровките на своите служители предвижда проектът на нов Наказателния кодекс. За извършване на осигурителна измама се предвиждат различни наказания, според  нейната тежест. При наемането на работник без договор, обявяване на възнаграждение в по-малък размер от действително изплащаното на осигурено лице, неподаване на декларация и подаването на такава с невярно съдържание се предвижда  затвор от една до шест години. Когато предметът на престъплението е в големи размери, наказанието е лишаване от свобода от една до осем години, като съдът може да наложи и конфискация до една втора от имуществото на дееца. Когато осигурителната измама е в особено големи размери се предвижда лишаване от свобода от три до дванадесет години и конфискация на не по-малко от една втора от имуществото на дееца. Лицето, подлежащо на задължително осигуряване, не носи наказателна отговорност, включително и за подбудителство и помагачество, гласят още текстовете от НК.
Проектът на нов Наказателен кодекс бе одобрен от Министерски съвет преди три дни, въпреки призивите за отлагането му с шест месеца за широко обществено обсъждане.