Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (16 януари 2014)
 
15% УВЕЛИЧЕНИЕ НА ЗАПЛАТИТЕ В СПЕШНАТА ПОМОЩ ПРЕДВИЖДА МЗ
Реформата в спешната помощ трябва да приключи до две години, а ако тя е успешна, смъртността трябва да намалее минимум с 5-6%. Това стана ясно от думите на здравния министър д-р Таня Андреева в предаването на bTV "Лице в лице" вчера. 
Тя припомни, че реформата предвижда създаването на единайсет национални комплекси за спешна медицинска помощ на територията на цялата страна и обясни как е решена бройката им: "Когато започна работа групата, която в крайна сметка разработи цялата концепция за промени в спешната помощ и за нейното развитие и модернизиране, се направи анализ на територията на страната - население, ако щете дори и терен, за най-бързо достигане при спешни и животозастрашаващи състояния в рамките на различните области и региони до лечебно заведение, в което в пълен обем да могат да бъдат осъществени мерките за спасяването на живота на пострадалите, независимо от какви инциденти те са се случили."
Процедури за закупуване на линейките започват тази година, като идеята е ежегодно да бъдат обновявани 10-15% от автопарка, а в края на мандата на БСП всички линейки и апаратурата в тях да бъдат нови, обясни министърът.
Първоначално средствата за реформата в спешната помощ ще се осигурят от държавния бюджет, информира д-р Андреева, но не назова сума. Тя изрази надежда идната година реформите да бъдат подпомогнати от структурните фондове на ЕС и преди всичко по Оперативна програма "Регионално развитие".
 
В ПРЕСАТА: ТАВАН ЗА ЦЕНИТЕ НА ЛЕКАРСТВАТА В БОЛНИЦИТЕ
Мерките в здравеопазването, приети вчера от Министерски съвет, очаквано са отразени във всички днешни вестници. Повечето извеждат като акцент промените, които засягат лекарствената политика.  "Сега" изброява част от приетите точки и отбелязва: "Любопитното е, че в проекта липсва една от най-ефикасните мерки за ограничаване на харчовете за онкомедикаменти, която вече беше лансирана от шефа на НЗОК Румяна Тодорова - търгът за тях да бъде централизиран и да се организира от касата. Така ще могат да се договарят по-големи количества и да се постига по-ниска цена". "Сега" дава и реакцията на БЛС по част от обявеното: "От Лекарския съюз заявиха, че повечето предложения се нуждаят от допълнително разясняване. "Труд" пък ни запознава с реакция на пациенти по лекарствените промени: "Здравната каса да прецизира правилата, по които отпуска най-скъпите медикаменти, и да преразгледа критериите за предписване на онколекарства.  Това е една от мерките, които вчера правителството гласува. (…) Пациенти веднага алармираха "Труд", че това означава въвеждане на ограничения и щом новите критерии станат факт, ще ги атакуват в Административния съд. "Ще стане като случая с множествената склероза, при който НЗОК покриваше само лечението на болните с до 65% инвалидност и ВАС окончателно я осъди! Явно идеята е някои от нас да се отрежат от лечение", казаха от съсловната организация", четем в изданието.