Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (15 януари 2014)
 
В ПРЕСАТА:  ВСЯКА ДЕСЕТА МЕДИЦИНСКА СЕСТРА - ПЕНСИОНЕРКА
"Приблизително всяка десета медицинска сестра у нас е пенсионерка. Това показват данните на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи. Общо 28 628 са медицинските сестри в болниците и при джипитата у нас в края на 2013 г., 2458 от тях са пенсионерки. Същевременно средната възраст на тези специалисти е много висока - 49 години, което означава, че скоро няма да има кой да помага на лекарите", четем в "Стандарт".  "У нас има реална криза с медицинските сестри, категорични са специалистите. На практика броят им е два пъти по-малък от нужния. По стандарт на един лекар трябва да има поне две сестри. У нас обаче съотношението е 1:1. Два пъти по-малък от нужния е броят на сестрите и според броя на населението. В ЕС се падат 750 медицински сестри на 100 000 души, а у нас те са едва 415, сочат данните на БАПЗГ", допълва публикацията. "Монитор" продължава темата, прехвърляйки се върху лекарите. "500-600 лекари напускат страната всяка година. Цифрата е колкото за една голяма болница като ИСУЛ, съобщи председателят на Българския лекарски съюз д-р Цветан Райчинов. Особено голям е броят на младите медици. Те емигрират не само заради по-високо заплащане, но и заради по-добрата възможност за кариерно развитие и специализации, и отлични условия за работа в лечебните заведения. У нас средната лекарска заплата е около 350-380 евро, при минимум 700 в останалите държави. Дефицит вече има във всички специалности, показват данните на Българския лекарски съюз", четем в ежедневника.
"Здравната каса започна масирани проверки за нарушения в болниците, научи РЕПОРТЕР. Само месец след като приключиха инспекциите на институцията в лечебните заведения, НЗОК ги възобнови като първа в списъка беше "Александровска" болница", четем днес в изданието.
Темата за цените на лекарствата пък днес е подхваната от "Труд". "Фармацевтичните компании задължително да дават отстъпка от цената на медикаментите, които плаща здравната каса. Зад тази мярка, която ще намали разходите на институцията, стои ръководството на НЗОК, и то вече я е споделило с премиера Пламен Орешарски, съобщиха вчера за "Труд" запознати.
 
КРУТИ МЕРКИ В СИСТЕМАТА ОБЯВИ ЗДРАВНОТО ВЕДОМСТВО
Един лекар - един трудов договор с едно лечебно заведение; включване на нови лекарства в ПЛС само веднъж в годината; договаряне на цени на лекарства с болници - до пределната цена, договорена с касата; сключване на договор на НЗОК с нова болница - само преди началото на бюджетната година. Това са основните мерки, приети днес от правителството за "оптимизиране функционирането и за подобряване на контрола на здравната система", стана ясно след края на редовното заседание на Министерски съвет.
 
МС ОДОБРИ МЕРКИТЕ ЗА ОПТИМИЗИРАНЕ  НА ЗДРАВНАТА СИСТЕМА
Правителството одобри краткосрочни мерки за оптимизиране функционирането и за подобряване на контрола на здравната система. Те са изготвени от работна група, създадена със заповед на министър-председателя в изпълнение на §8 от преходните и заключителните разпоредби на Закона за бюджета на НЗОК за 2014 г., уточняват от там. Междувременно информационните агенции съобщиха, че НЗОК ще изплати до 20-ти януари близо 67 млн. лв. на болниците за отминалите октомври и ноември. Решението за това е на Надзорния съвет на осигурителната институция, който е разгледал още и промени в наредбата за определяне на основния пакет от здравни дейности, гарантиран от бюджета на НЗОК.
 
ВСЕ ОЩЕ НЕ СА ФАКТ ОБЕЩАНИТЕ 300 ТЕСТ-ЛЕНТИ ЗА ДИАБЕТИЦИТЕ
Новата година  завари хиляди диабетици в очакване да бъде изпълнено обещаното им от институциите увеличение на броя на тест-лентите за самоконтрол на нивата на кръвната захар - от началото на тази година те вече трябваше да са 300, а не 150, както досега. Вече измина половината януари, но промяната все още не е факт, сигнализираха читатели на Zdrave.net.
 
СТРОГ  ЗАКОН  ЗА ПОСЕГАТЕЛСТВО СРЕЩУ МЕДИК ПОИСКА БЛС
Ръководството на БЛС е изпратило писма до министъра на правосъдието Зинаида Златанова и до главния прокурор Сотир Цацаров, в които се настоява за най-строго прилагане на закона от страна на правораздаващите органи за всяко едно посегателство срещу български медик. Това съобщават от пресцентъра на съсловната организация, като отбелязват, че "иначе отново ще се изправим пред факта на съществуващи напразно закони, които никой не прилага".